61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin- Dünyada ilk uzay ülkesi olacak olan Asgardia’da geçtiğimiz az yönetim örgütlenmesi tamamlanmış ve Azeri iş adamı Igor Ashurbeyli, uzay ülkesi Asgardia’nın devlet başkanı seçilmişti.

Gökyüzü kenti olarak bilinen Asgardia’ya vatandaş olmak isteyenler vatandaşlık başvurusu için sıraya geçmiş durumda. Çevrimiçi olarak başvuruları alan Asgardia vatandaşlığı için en fazla ikinci başvuru ise Türkiye’den geldi.

Türkiye’den bir çok kişi vatandaşlık için soluğu Asgardia’nın sitesinde alırken vatandaşlık başvurusu yapanlar arasında Trabzon’da da 468 kişinin olduğu görüldü. Azımsanmayacak bir rakam olan 468 kişinin yüzde 83’ünü erkekler oluştururken yüzde 17’sini kadınlar oluşturdu. İlçelere dağılımlarına bakıldığında ise Akçaabat’tan 4, Arsin’den 1, Araklı’dan 1 ve Beşikdüzü’nden 1 başvuru olduğu görüldü.

Peki Asgardia nedir?

İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin’in yönettiği Asgard’dan esinlenilen Asgardia uzay ülkesi, web sayfasındaki bilgilere göre, “Yeryüzünde bulunan diğer ülkelerin kısıtlamalarından bağımsız, özgür yaşama ortamı” sunacak.

Uzay ülkesi için vatandaşlık başvuruları devam ederken projenin lideri ve Asgardia devlet başkanı Igor Ashurbeyli, vatandaş olacakların Dünya'daki ülke vatandaşlıklarından çıkmalarına gerek olmadığını söyledi.

Igor Ashurbeyli ayrıca Asgardia vatandaşlarının fiziksel olarak Dünya'da yaşayacağını fakat Dünya'nın başka bir ülkesindeymiş gibi olacaklarını ifade etti. Uzay ülkesi başvurularının 100 bini geçmesi halinde "Birleşmiş Milletler"e uzay devleti olarak başvuracaklarını ekledi.

 Proje araştırmacılarından Ram Jakhu, daha önce uzay ülkesi kurmaya çalışan kimsenin olmadığını söylerken, 
projenin ilk olduğunu ve küçük yapı halinde başlayarak ileride orada yaşam süren bir millet olmayı başaracaklarını ifade etti.