61SAAT RÖPORTAJ - Ayşegül KUM

17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonunun üzerinden tam bir yıl geçti. Geçen sene bu operasyon ile dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen tape kayıtları olduğu iddia edilen ses kayıtları şok etkisi yaratmıştı. 30 Mart yerel seçimlere kadar operasyon tüm basın organlarında yer almıştı. Bugün ise üzerinden bir yıl geçti. Bizde sokaklara çıktık ve vatandaşa 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu sorduk. Kimse bu operasyonu unutmadı. Bakalım Trabzonlu vatandaşlar 17 Aralık operasyonu hakkında neler düşünüyor.

İşte o röportaj;

Mustafa Çakmak / Hükümete Tarife...  
"Ne rüşveti böyle bir şey olamaz. Bunları söyleyenler tamamen Recep Tayyip Erdoğan’ı aşağıya çekmek isteyenlerdir. Hepsi tamamen yalandır. Yok, öyle bir şey olamaz. Ben onlar için böyle bir şey tanımıyorum bunların hepsi hükümete tarifedir. Kesinlikle böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum bunların hepsi boş iş."

Şevket Serttaş / Mahkeme Tarafından Kesinleşmeli, Konuşmak İçin...  
"Bu konu hakkında kesinleşmiş bir karar olmadığını düşünmüyorum. O yüzden de mahkeme tarafından kesinleşip, bir sonuç ortaya çıktıktan sonra konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Yine de bir yorum yapmak gerekirse, mahkeme sonucu çıksa da çıkmasa da bana göre böyle bir olayın olmadığı tamamen devleti kötülemek için yapıldığını düşünüyorum."

   Tuğba Yılmaz / Onlar Kendi Geçmişlerine Baksınlar...

Bu konu basit bir konu değil o yüzden çok iyi araştırılıp, incelenmesi gerekiyor. Bunun gibi olayların olması hiç doğru değil bunlar çok yanlış şeyler. Böyle bir olayın olduğunu söyleyenler, savunanlar, bu suçu işlediler diyenler siyaset alanında pek bir şey bilmeyenlerdir. Eğer suç atacak, bir şey söyleyecek ve ''yaptı'' diyeceklerse onlar önce kendi geçmişlerine baksınlar.

Aleyna Kum / Biz Devletin Başına Getirdik...  
Çok ilgi alanım olmadığı için sıradan bir tarih benim için. Önemi ne olduğunu bilmiyorum.
Bu olayların hepsi çok yanlış ve hiç olmaması gereken olaylardır. Bu olay sadece onlar için değil de devletin başına gelenlerin yaptığı bir şey, bu sadece başbakanlar tarafından olan bir durum söz konusu değil. Aslında devletin başına getirenlerde bir sorun var ve onları devletin başına getirenlerde biziz. Bu olayların olmamasını, biz kimi devletin başına getireceğimizi iyi bilerek engelleyebiliriz.

Sevgi Murat / Güvenimiz Sarsıldı...
Her ne ise olanlar var görünenler var. Başbakanının başından bunların geçmesi ile bizim güvenimiz sarsıldı. Asla böyle olmaması gerekirdi. Yapılan her şeyin ortaya çıkacağını pek sanmıyorum. Her ne olursa olsun ortaya çıkmadan ya da bir şekilde ortaya çıktığında kapatılacağını düşünüyorum. Artık güvenimiz kalmadı tabi ki bütün olan güvenimiz sarsıldı.

Furkan Emir / Onları  İktidardan Aşağıya Kimse İndiremez... 
Bütün suçlamaların kesin olarak yapıldığını düşünüyorum. Mahkemeler olsa da yine onlar bir şeyler yapıp kendilerini haklı çıkarabilirler. Suçu işledikleri gibi kendilerinin haklı olabileceği bir mahkeme yapabilirler. Zaten onları  iktidardan aşağıya kimse indiremez. O yüzden kim ne derse desin ve ne yaparsa yapıp onlar yine iktidarda kalmaya devam edeceklerdir.



   Esennur Ark / Yapmasalar Neden Çamur Atılsın?..  
Devletin üst kademesinde olanlara mutlaka çamur atılır ama tabi sadece devletin üst kademesinde olanlara değil bir şey yapanlara mutlaka çamur atılır. Şu da var yapmasalar neden çamur atılsın? Hadi yapmadı diyelim neden bu kadar uzun sürede sonuç açıklanamasın? Herhangi bir şey kesin olarak belirlenemesin. Bu olayların hepsi insanın devlete karşı güveninin sarsılmasına neden olur.

Elanur Fındık / Sütten Çıkan Ak Kaşık Gibi...  
Ben bu konu hakkında pek bir şey bilmiyorum. Siyasetle pek ilgilenmiyorum.
Mutlaka yapılmıştır neden yapılmasın ki hem yapmasalar neden onlara böyle bir suçlama yapılıyor ki? Zaten yapılsa da yapılmadığı halde iftira atılsa da onlar bir şekilde bunların üstünü kapatırlar. Mutlaka bir yolunu bulup bu işten sütten çıkan ak kaşık gibi sıyrılırlar.

   Levent Aydın / Çamur Atanların Yapma Sebepleri Var...

"Tüm bu olayların hepsinin bizim açımızdan olumsuz ama bu çamur atma işini yapanlar açısından birçok olumlu sebep var. Ülkenin ekonomisine zarar vermek, ülkenin itibarını kaybettirmek ve Avrupa Birliği sistemine girmeyi askıya almak gibi birçok sebep bulabilirsiniz. Bunların hepsinin dışarı devletlerin ajanlarının bir işi olduğunu düşünüyorum"