Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kurmayı planladıkları Katı Atık Enerji Tesisi ile çöpün sorun olmaktan çıkaracaklarını söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında yaptığı konuşmada Trabzon ve Rize illerinin kurduğu çöpün düzenli TRABRİKAB olarak çöpün Kutlulardaki düzenli depolama alanına konulduğunu kaydederek bu dönemde çöp sorununa kalıcı çözüm bulmak için Katı Atık Enerji Tesisi kuracaklarını kaydetti. Gümrükçüoğlu yapmayı planladıkları uygulamalar ile ilçe belediyelerinin çöp sorununu şu andaki maliyetten daha ekonomik ve çöp işini artık kafalarına takmayacakları bir çözüme kavuşturmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Trabzon’da Katı Atık Enerji Tesisi kurulacak

Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu dönemde Trabzon için yapacağımız en büyük adımlardan biri Türkiye’de bazı örnekleri olduğu gibi dünyada da birçok örneği olan bir katı atık enerji tesisi kurmaktır. Bunun şu andaki Kutlular’daki alanda kurulması bir alternatif olarak çalışılmakta. Bir değer alternatif olarak da Deliklitaş’taki çöp transfer istasyonunu kuzey bölgesindeki Karayolları alanının ya tahsis ya da satın alarak tesis edeceğimiz bölgede yine katı atık enerji tesisinin kurulması. Katı atık enerji tesisinin kurulması ile çöpün kitlesini yüzde 10, 15’e indireceğiz. Enerji tesisi kendi faaliyetini yürütmüş olacak. Enerji tesisi burada ne elde edecek? Elektrik enerjisi. Isı enerjisi. Peki ısı ve elektrik enerjisinin bir getirisi olacak mı? Tabi ki olacak. Kütle çöpün mevcudunun yüzde 10-15’sine indirilmesi ile o artık kütle bazen asfalt ve diğer malzemelerde kullanılabilir olmakla beraber yine de hesap etmek lazım ki en az yüzde 10-15’ni depon ilanına depolama durumunda olacağız” ifadelerini kullandı.

Çöp dert olmaktan çıkacak

İlçe belediyelerinin çöp sorununa kalıcı çözüm bulmak için çalıştıkların kaydeden Gümrükçüoğlu, “Bunun için öyle bir ihale kurgulamaya çalışıyorum ki ton başına 22TL sadece transfer istasyonundan Kutlular bölgesine getirip deponi işlemleri yapmak için ödendiğine göre belki 22’den 26 TL’ye kadar rakamlarla yapacağımız ihale ile hangi firma daha iyi koşularda bize hizmet yapmaya kabul edecek olursa. Burada firmaya teklif edeceğimiz şu. Biz çöp işini kontrol ederiz, deruhte ederiz, çöp işinin hiçbir şeyine karışmayız. Bu işi alan firma ihalede belirlenen şartlarda çöpleri toplayacak, hiçbir şeyine karışmayacağız. Elemanlar onun elemanları olacak ve kendisi transfer istasyonuna getirecek. Transfer istasyonundan sıkıştırması ayrıştırması neyse enerji tesisinde işlenmesini temin edecek, kalan yüzde 10-15’i de deponi alanına gidecek. Yani ilçe belediyelerimizi ve en çok nüfusu bulunduran Ortahisar Belediyesi’ni bu işten kurtarmak düşüncesindeyiz. Bu sayede ilçe belediyelerimiz çöp derdinden İnşallah kurtaracak. Bu yılın sonuna kadar yapmayı planladığımız bu iş ve işlemler ilçelerimizde çöpü dert olmaktan çıkaracak ve kendilerine şu andaki maliyetten daha ekonomik ve çöp işini artık kafalarına takmayacakları bir çözüme kavuşturmayı planlıyoruz.