"Trabzon'u yönetenler size söylüyorum"

Dedikodulardan, açılışlardan, ziyaretlerden, kahvaltılardan belki vaktiniz kalmıyor olabilir. Fakat bu şehrin yönetenleri olarak sorumluluklarınızı yerine getirp getirmeyişiniz bizi yakından ilgilendiriyor. Geçen haftaki yazımda şehrin genel sorunlarına değinmiş bunu kurumlara indirgememiştim.
Şimdi bazı sorunları açalım ve direk muhataplarına seslenelim.
KARAYOLLARI VE BELEDİYE
Öncelikle halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu reklam tabelaları ile ilgili Trabzon belediye Başkanlığı ve Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü'nün yetkililerine sesleniyorum. Sürücülerin görüş mesafesini kısıtlayan reklam tabelalarına derhal bir ayar çekin. Olası bir kazada basın ve vatandaşlar yaşanacak bir acı hadise sonrası bu kadar iyimser olmayacaktır bunu bilesiniz.
Karayolları'nın ilgilenmesi gereken bir diğer konuda sahilyoluna sıraladığı ucube üstgeçitler. Bu üstgeçitler makyajlanmaı. Hiç mi Ankara'ya gidip o Melih Gökçek'in yaptırdığı birbirinden güzel üstgeçileri görmediniz. Bu şehre yakışmayan şeyleri oldu bittiye getirenler… Herkes kendine yakışanı yapar. Siz eğer kendinize yakıştırıyorsanız bu ucubeleri ben de size bir şey demiyorum.
TRABZON'A YAKIŞMAYAN YOLLAR
Trabzon Belediyesi ile ilgili bir diğer konuda mahalle arasındaki yollar ve kaldırımlar.   Trabzon'a yakışmayan, çökmüş, kaldırımsız, direklerin yol ortasında kaldığı görüntüler. Büyükşehir olacak şehrimizde altyapıya ve yeni yollara gösterilen özeni taktir etmekle beraber, yakışıksız yollara el atılmasının bir aciliyet olduğunu belirtmek isterim. Boztepe, Yenicuma, Bakçecik, Arafilboyu, Değirmendere ve benzeri birçok mahallede yollar perperişan. Artık bu şehrin makyaja da ihtiyacı var. Bir an önce buna başlayın artık. Doğalgaz firmasına verdiğiniz tavizide artık sonlandırın. Çirkin dedikoduların böylece önüne geçmiş olursunuz.

"ÇEDAŞ'A HADDİNİ BİLDİRİN"
"GİZLİ TEFECİLİK VE ERTAN YAVAŞ"
"OKULLAR, SERVİS ARAÇLARI VE KIRBAÇ"
devamı 2.sayfada...

ÇEDAŞ'A HADDİNİ BİLDİRİN

ÇEDAŞ… Trabzon Valisi Sayın Recep Kızılcık'ın ÇEDAŞ işine el atması lazım. Zamansız kesintilerden halk illallah dedi. Bozulan televizyonlar, bilgiayarlar, cep telefonları… ÇEDAŞ hem daha fazla para alıp hem de halkı böylesine mağdur edememeli. Bu şehrin mağdur olan insanlarını, güçlü özel şirketler karşısında savunacak liderlere ihtiyacı var. Sayın Valimiz de bunu en iyi şekilde yapacak kişi.
GİZLİ TEFECİLİK VE ERTAN YAVAŞ
Trabzon Emniyet Müdürümüz Sayın Ertan Yavaş. Çok sevecen, içten, samimi, sempatik… Halkın içinen biri. Göreve başladı başlayalı, ortaya atılan eski görüntüler, silahlı meydan kavgaları ve Yunus Ekipleri ile ilgili yaşanan istenmeyen hadiseler… Kasıt var mı, yok mu. Bunu kendisi araştırmalı ve bulmalı. Bu kadar olayın kısa sürede üst üste yaşanması açıkçası beni düşündürüyor. Asıl mesele bu değil. Nüfusa oranla sivil silahlanmanın üst seviyede olduğu bir şehirde kavgada çıkar, adamda vurulur. Önemli olan, gizli gizli insanların ocağına incir ağacı diken, eski müdürmüz Feridun Boz'un şehrin en önemli sorunu olarak nitelendirdiği gizli tefeciliğe bir son vermek. Sayın Yavaş bu konuda ilerleme kaydederse birçok adli vakada çok önceden engellenmiş olur. Emniyetinde gerçek görevi bu değil mi?
OKULLAR, SERVİS ARAÇLARI VE KIRBAÇ
Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanan Tamer Kırbaç. Henüz tanışma fırsatımız olmadı kendisiyle ama bazı uygulamalarını duyuyoruz, sağlam adımlar atıyor. Azimli, birşeyler yapmak için gayret ediyor. Dileriz başarılı olur. Bu sene eğitim seviyesindeki düşüş veya artışın sorumlusu onu göstermeyeceğiz. Çünkü senenin ortasında geldi. Bu nedenle başarıda, başarısızlıkta eski müdür Selim Yavuz Sandıkçı'ya fatura edilecektir.
Yüksek performasıyla Trabzon'a görevlendirilen Kırbaç bence herşeyden önce kurumun peronel açığını, birimlerdeki elemanlarının yeterliliğini bir gözden geçirmeli. Ekibini iyi tanımalı. Gerçekten bu şehre birşeyler katmak adına can atanlarla, salla başı al maaşı deyip yatanları birbirinden ayırmalı. Varsa kadro açığını kısa sürede giderip iyi bir ekip ile işe koyulmalı. Trabzon'daki okul sayısı yetersiz. Merkezdeki okullar boğuluyor. Bu soruna el atmalı. Merkezdeki okullar rahatlatılmalı. Velilerin bu okulları tercih sebepleri gözden geçirilip, gerekiyorsa eğitim kadroları tercih edilmeyen okullarla değiştirilip velilerin bu okullara yönlendirilmesi sağlanmalı. Yeni okullar için harekete geçip hayırseverler bu işin içine çekilmeli.  Deliklitaş'taki Meslek Lisesi öğrencileri transit karayolu üzerinden evlerine gitmek zorunda kalıyor kaldırımları yok. İstenmeyen bazı durumlarında yaşandığı idiaları var. Kırbaç bu bölgeyle özel ilgilenmeli. Fiziki anlamda okulların ne kadar yeterli olup olmadığı yönüne bir istatistik çıkarmalı.
Madem nüfusa dayalı kayıt sistemi var, madem herkes mahallesindeki okula gidiyor, daha önce de defalarca tekrarladığım gibi neden okulların önü lüks servis araçlarıyla dolu. Bu konu velilerin sırtında bir kambur. Birde sağlıklı beslenme meselesi var. Coca Coca ürününde kanserojen madde olduğunu iiraf etmişken bu ürünün satışını ilk yasaklayan il Trabzon olmalı. Kantinlerde fast food türü ürünlere son verilmeli. İlköğretimde kantin uygulaması gerekli mi. Buda gözden geçirmeli.
Sıraladığım sorunların çözümü noktasında gelen öneri ve eleştirilere önümüzdeki hafta yer vereceğim ve dğer kurumlarla ilgili tespitlerimie sizlerle paylaşacağım. Herkese mutlu haftalar...