Uzungöl, Sümela Manastırı, Ortahisar ilçesi (şehir merkezi), Akçabat-Hıdırnebi ve Beşikdüzü-Beşikdağı (yapımı sürüyor) olmak üzere il genelinde 5 ayrı teleferik çalışması olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, projelerle ilgili bilgiler verdi.

Uzungöl’e kazandırılacak olan teleferik projesinin yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirileceğini belirten Gümrükçüoğlu, “Trabzon’un 5 ayrı noktasında teleferik çalışmamız vardır. Hemen şehrin bir ucundan diğer ucuna doğru teleferik çalışmalarımızı ele alacak olursak bunlardan biri Uzungöl’dür. Uzungöl’de teleferik için hemen hemen bütün ön aşamalar tamamlanmış ve yap-işlet-devret yapımına başlanılacak hale gelmiştir” dedi.

Sümela’ya teleferik projesi restorasyonun bitmesini bekliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte Sümela Manastırı’na kazandıracakları teleferik projesinde seyir terasları ve günübirlik turistik alanların da olacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ile beraber çalışmamızla bir büyük dünya eseri olan Sümela Manastırı’na yapacağımız teleferik de bizim taahhütlerimiz arasındadır. İmzaladığımız protokol ile proje çalışmalarına devam edilmektedir. Sümela’ya yapılacak olan teleferiğin seyir teraslarını da içerecek şekilde ve günübirlik turisttik alanlarının da yapılmasını Büyükşehir Belediyesi olarak biz Bakanlığımızla imzaladığımız protokol çerçevesinde yerine getirmeye başlayacağız. Bunun içinde Sümela Manastırı’ndaki restorasyonun bitirilmesini beklemekteyiz” diye konuştu.

Sahilden Atatürk Köşkü’ne teleferik ile çıkılacak

Trabzon şehir merkezine teleferik kazandırmak içinde proje çalışmalarını tamamladıklarını belirten Gümrükçüoğlu “Şehir merkezinde geldiğimizde ise ilk olarak Atatürk Alanı’ndan Boztepe’ye teleferik projesi hazırladık. Bunu uygulamaya başlayacakken ortak akılla 400 metre gibi kısa bir mesafede bunun yapılmasının çok ciddi bir özellik içermeyeceği kanaatine vardık. Bu nedenle Atatürk Alanı-Boztepe arasındaki 400 metrelik teleferik uygulamasından vazgeçerek şehir merkezi için daha uzun mesafe kapsayan yeni bir proje gerçekleştirdik. Mumhaneönü’nden (Pazarkapı) projesi tarafımızdan tamamlanmış olan ve önümüzdeki yıl yapımı cihetinde adım atacağımız Zağnos vadisi boyunca Çamoba bölgesine ve Atatürk Köşkü’ne doğru olan teleferiğin projelendirilmesini tamamlamış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, Akçaabat Belediyesi’nin Hıdırnebi’ye doğru başlattığı teleferik çalışması olduğunu, bunun yanı sıra Beşikdüzü Belediyesi’nin de Beşikdağı Teleferik Projesi’nin yapımına başladığını ve Trabzon’da ilk bitirilen teleferik projesi olacağını sözlerine ekledi.