Törene Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Garnizon Komutanı Kurmay Albay İlhami Erdil, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ve öğrenciler katıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada fethin önemine değinerek, "Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet, 'Trabzon'u fethetmeden İstanbul'un fethi tamamlanmamış olur.' diyerek bize tarihi bir mesaj vermiştir. Bu mesajda insan sevgisini ve uygarlığımızı dünyaya tanıtma vardır. Bu topraklarda cihan padişahları yetişmiştir. Özellikle genç kuşaklarımızı tarih bilinciyle yetiştirmek zorundayız. Trabzon’u fethederek bize miras bırakan Fatih Sultan Mehmet’in geniş ufuklu devlet adamlığını, asil duruşunu, devlete ve millete hizmet için yola çıkanların iyi anlaması gerekiyor. Trabzon’un fethinin 551. yılını kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyor” dedi.

Törende 'Trabzon ve Fetih' konulu yarışmalarda ve 'Fetih Koşusu'nda dereceye giren sporculara ödülleri, Vali Dr. Recep Kızılcık, Garnizon Komutanı Kurmay Albay İlhami Erdil ve Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tarafından verildi. Tören, folklor gösterileri ve Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın verdiği konserin ardından sona erdi.