Zamanın Belediye Başkanlarından Orhan Karakullukçu'nun 1985 yılında bir yarışma ile belirleyip Trabzon'u ve horonu sembozile eden demirden 'Horon heykeli' yerinden söküldü.
6 metre boyunda olan ve son derece ilginç dizaynıyla yıllardır Trabzonluların ve Trabzon'a gelenlerin büyük ilgisini gören demirden horon figürlü heykelin sökülmesini Belediye yetkilileri anılan yerde Ayasofya Müzesi Çevre Düzenlemesi ile henzemin geçit çalışmalarının başlamasını gerekçe gösterdiler.
Edinilen bilgilere göre demirden horon figürlü heykel sökülürken ciddi ölçüde hasar gördü. Bu nedenle şehrin başka bir yerinde değerlendirilmesi de mümkün olmayacağa benziyor.
Trabzonlular şehir ile bütünleşmiş ve horonu da en iyi şekilde kadınlı erkekli figürle sembolize eden heykelin bir başka yerde değerlendirilmesi konusunda belediyeye çağrıda bulundular.
Bu arada heykelin tasarımcısının heykelin şehirde başka bir yerde değerlendirilmemesi halinde yasal yollara başvuracağı da öğrenildi.

HEYKELİN HİKAYESİ
1984 yılında yapılan yerel seçim ile Anavatan Partisinde Belediye Başkanı olan Orhan Karakullukçu, sahil yolu olmayan Trabzon'un batı tarafından girişinde şehri sembozile edecek bir figürün yer alması ile ilgili olarak zaman zaman girişimlerde bulundu. Daha sonra bu girişim bir yarışma ile kamuoyuna duyruldu. Yarışma sonucu Ayasofya Kavşağındaki mevcut yere yarışmayı kazanan demirden horon figürlü heykel yerine kondu. Trabzon halkı tarafından da benimsenen heykel 1985 yılından beri mevcut yerinde duruyordu.

HURDAYA MI GİDECEK?
Önceki gün hemzemin geçiti yapacak yüklenici firma tarafından yerinden sökülen demirden horon figürlü heykel özenerek sökümü gerçekleştirilmediği için hurdalık oldu.