Türkiye genelinden 50’ye yakın özel ve devlet ortaokulun katıldığı 28 Ekim Cumartesi Günü gerçekleşecek olan Afyon’daki Robotik yarışmasına Akoluk Basın Yayın Dağıtım’ın sponsorluğunu yaptığı Yol-İş Sendikası Ortaokulu kodlama ve yazılım konusunda başarı sağlayan öğrencileri ve bu alanda uzman olan öğretmenleriyle birlikte Trabzon’u en iyi şekilde temsil etmeye hazırlanıyor. Özel eğitim kurumlarında dahi görülmeyen bu çalışmanın bir devlet okulu tarafından gerçekleştirilmesi oldukça olumlu tepki almasına neden oldu.

Okulların çocukları sadece sınava değil, spora, sanat ve bilimsel çalışmaya hazırlandığını göstermenin en güzel örneği. Yol-İş Sendikası Ortaokulu Matematik Öğretmeni Tayfun Bekar 2 yıldır 15 öğrenciyi yazılım alanında eğitim veriyor. Bilim fuarlarında çok sayıda robotik proje gerçekleştiren öğrenciler, kodlama konusundaki hünerlerini bu kez yarışmada gösterecekler.

Dört kategoride düzenlenen Ortaokullar Arası Robotik Yarışması; Sumo, Çizgi izleyen, Labirent ve Sürpriz Kategorisi şeklinde. Bu kategorilerde öğrenciler belli standartlardaki robotlarla birlikte, kodlar yazılıyor ve o parkurda yarışıyorlar. Yol-İş Sendikası ortaokulu Müdürü Mehmet Faik Kayagil, öğrencilerinin yetenekleri doğrultusunda eğitim almaları için her alanda çalışma yapmalarına imkan sağlıyoruz. Potansiyel gördüğümüz her öğrenciye fırsat sağlamaya çalışıyoruz. Öğretmen kadrosu olarak çok yetenekli öğretmenlere sahip olduğunu, başarıda öğretmenlerin büyük payının olduğunu söyledi.

Kayagil; "Yarışmaya katılmada esas amacımız ödül almak değil. Ödül almamız yaptığımız çalışmaların doğruluğunu, ödül alamamamızda süreçlerde yeni düzenlemeler yapmamız gerektiğini, bize, öğretmenlere ve öğrencilere gösterecektir. En iyi yazılımı yapan öğrencilerin yaptığı çalışmalar kadar bizlerin de yapmamız gerektiğini ortaya çıkaracaktır. Yarışmanın güzel yönü aslında burasıdır diyen ; Küçük yaşta çocuklar cihaz üretemez, herhangi bir üretim sektöründe mamül üretemez ama yazılım özellikle küçük yaşta çocukların üreteceği ve karşılığını göreceği, sınayabileceği tek alan.

Bu 50 okul elenmiş de seçilmiş okullar değil. Bu okullar bu başarıyı yakalayıp, üst seviyeye gelmiş okullar ve biz de onlardan biriyiz. Biz gerçekten en iyi düzeyde yapıyoruz. Dışarıdan robot ya da hazır kod alıp çalışma yapmıyoruz. Her şeyi çocuklar yapıyor. Çocuğa bir parkur verdiğin zaman çocuk o parkurun yazılımını yapıyor. Bunlar 5. 6. 7. ve 8. Sınıflar

Yol-İş Sendikası ortaokulunda farklı branşlarda öğretmenlik yapıp aynı zamanda mühendislik mezunu olan öğretmenler çocuklara ders dışı zamanda kodlama eğitimi veriyorlar. Bu sene Yol-İş Sendikası ortaokulunun katılacağı ilk yarışma. İlerleyen zamanlarda yıl içinde farklı yarışmalara da katılacaklar. Ülkenin geleceği için donanımlı bireyler yetiştirme amacıyla yapılan bu çalışmalar aynı zamanda çocuklar için faydalı bir uğraş oluyor. Çocuklar günümüzde bilgisayarı çoğunlukla oyun için ya da sosyal medya için kullanılıyor. Kodlamayı öğrenen çocuk oyun ya da sosyal medya ile ilgilenmiyor” diye belirtti.

Kodlama ve robotik yazılım konusunda dünyada o tarafa doğru bir kayma söz konusu belirten Kayagil; Küçük yaştaki çocukların problem çözme ve süreci yönetme anlamında daha donanımlı olduklarını küçük yaşta yapılacak yegane şeyin yazılım olduğunu belirtti. Bakanlık da kodlama derslerini 5. ve 6. Sınıflarda açtı. Valiliğimiz Trabzon genelindeki kodlama alanındaki yetenekli öğrencileri il genelinde yaptığı taramalarla belirledi ve ilimizde bu yıldan itibaren yüzlerce öğrenci kodlama konusunda eğitim alacak. İlimiz bu alanda valiliğimizin öncülüğünde geleceğe yönelik byük adımlar atmaktadır.

Trabzon’umuzu temsil edeceğiz bu yarışmada. Önümüzdeki senelerde Trabzon’da biz de bu tür yarışmalar düzenlenebilir. Her şey öğrencilerimiz için.dedi.