TrabzonSİAD Başkanı Sırrı Eren “Sivil toplum örgütlerinin görevlerinden biri de şehri ilgilendiren konularda kamuoyu oluşturmak ve kent vizyonuna katkı vermektir. Bugün şehrimizin geleceğinde çok önemli gördüğümüz demiryolu projesi hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve 2010 yılından beri bu konuyu seslendiren Demiryolu Platformu üyesi sayın Mustafa Yaylalı’dan konunun detayları, geldiğimiz nokta ile ilgili bilgi almak için bu toplantıyı düzenledik.

İnşaat Mühendisleri Odası önceki dönem başkanı Sayın Yaylalı’ya yönetim kurulu toplantımıza katılımı için teşekkür ediyorum.

Yatırım Adası,Güney Çevre yolu, demiryolu şehrimizin gelecek vizyonunu çizmemiz adına içerisini doldurma noktasında sürekli fikir cimnastiği yapmamız gereken projelerdir. Yine şehrimiz için turizm, hafif raylı sistem , ulaşım planı gibi konular ortak aklın işletilmesi gereken, birlikte düşünmenin çok fayda sağlayacağı konulardır. TrabzonSiad olarak üyelerimizin Trabzon sorunlarına vakıf olacağı toplantıları sürdüreceğiz. Bu sayede herkes çeşitli platformlarda sorunların çözümüne katkı verecektir” şeklinde konuştu.

TrabzonSİAD yönetim kuruluna Trabzon-Erzincan demiryolu hakkında sunum yapan Demiryolu Platformu üyesi Mustafa Yaylalı ilk kez bir yük treninin Çin’den yola çıkıp, Marmaray’ı kullanarak Prag’a gittiğine değinerek “Dünya değişiyor. Dünya ticaretinde güzergâhlar yeniden kurgulanıyor. Bugün Çin artık Baltık ülkelerine ulaşmanın planını yapıyor.

Bu planda da Trabzon ve Kherson çok önemli limanlar olarak göze çarpıyor. Erzincan Erbaş’tan geçen ana tren hattını bu planın içerisine sokacak Karadeniz'e en kısa mesafedeki limanın 230 km ile Trabzon limanı olduğu açıktır. Böyle bir hareketlilik Trabzon limanını canlandıracağı gibi Rusya ile de yeni hatlar ve planlara kaynak oluşturabilir. Olaya yük taşımacılığı üzerinden bakmak gerekir. Samsun Sarp tren yolu ise yolcu taşımacılığı ve hızlı tren olarak değerlendirilmektedir.Oysa bizim önceliğimiz yolcu değil yük üzerinden yanıbaşımızdan geçen dünya pazarına bağlanmak olmalıdır. Demiryolu ile Trabzon yeniden bir merkez olabilir. Biz Erzincan’a bağlanıp bu sayede dünyanın en büyük ticaret hattına ve dolayısıyla doğrudan dünyaya bağlanmalıyız.

Bu hat Diyarbakır ile desteklenerek GAP ürünlerinin kuzey pazarlara erişimi sağlanacaktır. Erzincan Demiryolu bütün aksları birbirine bağlayan önemli bir konumdadır. Şehirlerimiz bu hatta ve ticaret hacmine göre planlanmalı, bu büyük ticaret hattı üzerinden Karadeniz'in kuzey limanları ile bağlantılar oluşturulmalıdır. Yüksek teknolojiye dayalı endüstri bölgesi olacak Arsin Yatırım Adası, buradaki üretimin dünyaya aktarılması boyutu ve bahsettiğimiz hatla ilişki kurularak masaya yatırılmalıdır. Bu vizyonu oturttuğumuz zaman komşu iller de bu durumdan kazançlı çıkacak Rize, Hopa, Batum demiryolu da daha ekonomik şekilde oluşacaktır.” dedi. 

TrabzonSİAD Başkanı Sırrı Eren Trabzon-Erzincan Demiryolu platformu üyesi Mustafa Yaylalı’ya detaylı sunumu için teşekkür etti.Toplantı soru cevap bölümünün ardından son buldu.