EREN: TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR DÖNEME GİRİLDİ

TTSO’nun Ağustos ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren, “Bu ay da meclis toplantımızı salgının etkisini azaltmaması sebebiyle telekonferans ile gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. İSO Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 sanayi kuruluşu listesine giren Karadeniz Kardeşler Gıda şirketinin tüm ortaklarını, yetkililerini ve çalışanlarını kutluyor başarılarının devamını diliyorum. KTÜ Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı hocamızı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Hocamızın bulunduğu önceki görevleri üniversite – sanayi işbirliğinin artacağına işarettir. Önceki rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Baykal’a da bugüne kadarki hizmetleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Giresin ilimizde yaşanan sel felaketi sebebiyle şehit olan askerlerimize, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu tür felaketlerin insan kaynaklı sebeplerinden ders çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Eski başkanlarımızdan Muharrem Melek ve Mazhar Afacan’ı da ölüm yıldönümlerinde rahmetle anıyorum” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış, önümüzde çetin ve zorlu bir sürecin olduğunu gösteriyor. Maske, mesafe, temizlik kurallının önemi ve değeri her geçen gün artarken, ticari olarak yaşadığımız sıkıntılar da bizleri zorluyor. Bu zor günlerde sevindirici haber Trabzon limanından sondaj çalışmaları için uğurladığımız Fatih Sondaj Gemisinden geldi. Karadeniz’de yapılan sondajda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervine ulaşıldı. Türkiye’nin enerji çalışmalarında yeni bir döneme girildiğinin müjdesi olan bu çalışma için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Enerji Bakanlığı döneminde bu çalışmaların alt yapısını başlatan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’e, TPAO Genel Müdürü hemşerimiz Melih Han Bilgin’e teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Cari açığın en büyük sebeplerinden olan enerji sektöründe yaşanacak her türlü olumlu gelişme ülkemizin lokomotifi olan iş dünyamızın büyümesine pozitif katkı yapacak, refah düzeyini artıracaktır. TOBB bu zor dönmemde Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde sanayici ve tüccarların sorunlarına çözüm bulma noktasında var gücüyle çalışmayı sürdürmektedir. Siz değerli üyelerimiz de gerek firmalarınızın gerekse de meslek komitelerinizin sorunlarını seslendirmeye devam edin. Bu zorlu günlerin üstesinden elbirliğiyle geleceğimizi umuyor, sizleri maske, mesafe, temizlik kurallarına uymaya, uymayanları uyarmaya davet ediyorum. Bu çerçevede Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu tarafından sosyal medyada başlatılan “Kendini Koru Kentini Kurtar”  kampanyasına da destek olalım.”

HACISALİHOĞLU: KENDİMİZİ KORUYACAĞIZ, KENTİMİZİ KURTARACAĞIZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz günlerde ölüm yıldönümleri olan eski başkanlarımız Muharrem Melek ve Mazhar Afacan’ı rahmetle anıyorum. İkinci 500’e giren Karadeniz Kardeşler firmamızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Pandemiyle mücadele konusunda hepimize büyük görev düşüyor. Okulların açılması, ekonomimizin canlanması için elbette pandeminin bir an önce ortadan kalkması gerekiyor. Uyulması gereken kurallar ise çok basit; sosyal mesafeyi korumak, hijyen kurallarına uymak ve maske takmak. Bunu yapmakla kendimizi koruyacağız, kentimizi kurtaracağız. Çevremizde bu konulara dikkat edelim” dedi.

“GÜNÜMÜZDEKİ SAVAŞLAR EKONOMİK”

Başkan Hacısalihoğlu, Ağustos ayının Türk Milletinin başarılarıyla dolu bir ay olduğunu da ifade ederek, “1071’de Sultan Alpaslan önderliğinde Türklerin Anadolu’ya girişi, diğer taraftan Anadolu’da Türklerin hiçbir devletin boyunduruğuna girmeyeceğini ispatlayan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Büyük Taarruz ve devamında gelen zafer. Ecdadımız kanlarıyla bu ülkeyi bize bırakmıştır. Artık günümüzde bu tür savaşlar yok. Günümüzde ekonomik savaşlarla ecdadımızın emanetlerini devam ettireceğiz. Hiçbir ülkenin ekonomik boyunduruğu altına girmeden kendi gücümüzle, çalışmamızla, başarımızla, istihdamımızla, üretimimizle ve dünyaya açılarak bu savaşı gerçekleştireceğiz” dedi.

Hacısalihoğlu, Giresun’daki sel felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerini de ileterek, “Devletimiz yaraların sarılması noktasında hızlı şekilde olaya müdahale etmiş ve gereğini yapmıştır. Devletimiz güçlüdür her türlü doğal olayın altından kalkmaktadır. Bizler de Giresun’un her zaman yanındayız ve üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız” diye konuştu.

“YATIRIM TEŞVİKLERİNDE TARİHİ REKOR KIRILDI”

Başkan Hacısalihoğlu, ülkemizde temmuz ayında yatırımlar konusunda tarihi bir rekor kırıldığını da belirterek şunları söyledi:

“1200 adet proje yatırım teşviki almıştır. Bu da ileriye dönük 33 bin kişilik istihdam taahhüdünü ortaya koymuştur. Bu yatırımların yüzde 57’si imalat sektöründe yapılacaktır. Bu durum kalıcı istihdam adına atılan bir adımdır. Yüzde 4 tarım, yüzde 4 madencilikte, yüzde 4 hizmet sektöründe, yüzde 21 enerji sektöründe yatırım söz konusu olmaktadır. Trabzon için de 2019 yılında ilk 6 aylık dönemde 9 adet yatırım projesi varken, 2020 yılında bu sayı 20’ye çıkmıştır. 2019 yılında ilk 6 aylık dönemdeki istihdam taahhüdü 183 iken, 2020 için 633’e yükselmiştir. Yatırım tutarı olarak da 108 milyondan 407 milyona çıkmıştır. Artık yatırımcılarımız, işadamlarımız geleceğe dönük olumlu ve pozitif bakarak yatırımlar konusunda gerekli adımları atmaktadır. Yatırımlar konusunda ilçe bazlı devlet destekleri de hayata geçmeye başlamıştır. Destek kapsamında işverenlere SGK prim desteğinde de artış olacağını biliyoruz.  Özellikle OSB’lerimizde topografik yapıya bağlı olarak bina kadar altyapıya yatırım yapılmaktadır. Bunu bakanlığımıza iletmek suretiyle özellikle bölgemizin dikkate alınarak ilave teşvik uygulamasını istedik.”

“UMUYORUZ Kİ KARADENİZ’DE PETROL DE BULANACAKTIR”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Batı Karadeniz’de petrol ve doğal gaz çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, “Fatih Sondaj Gemisi’nin bulduğu 320 milyar metreküplük rezervin yapılacak çalışmalarla daha da artacağına inanıyoruz. Yapılan çalışmalar neticesinde Karadeniz’de petrolün de bulunarak bölgemizde petrol konusunda yeni sektörlerde yatırım yapılmasını bekliyoruz. Karadeniz’de atılan bu adımdan dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, geçmişten beri bu işi takip eden eski Enerji Bakanımız, şimdiki Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’e, TPAO’ya, gemide çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki bu başarılarımız devam edecektir” dedi.

“PANDEMİDE E-TİCARET HACMİ YÜZDE 64 ARTTI”

Başkan Hacısalihoğlu, pandemiyle birlikte e-ticaret konusunda çok büyük gelişmeler olduğunun da altını çizerek, “Günümüzde e-ticarete yönelme ve atılan adımlarda bazı rakamları dikkatinize sunmak istiyorum. 2019 yılının ilk 6 ayında 55 milyar TL olan e-ticaret hacmimiz, yüzde 64 artarak 91 milyar TL’ye ulaşmıştır. Rakamlar ülkemizde e-ticaretin nereye gittiğini göstermektedir. Beyaz eşyada yüzde 90, giyim – ayakkabıda yüzde 45, elektronikte yüzde 58, mobilyada yüzde 95, gıdada yüzde 434, yazılımda yüzde 116’lık artış gerçekleşti. Bunun yanında e-ticaret yapılırken ödemelerin nasıl yapıldığına bakıldığında, 30 milyar lirası havaleyle, 3.4 milyar lirası kapıda, 58 milyarı da kredi kartıyla ödendi. Artık ‘mal sattık parasını alamayız’, ‘bu çek ödenir mi?’ sorusu da ortadan kalkmış oluyor. Şimdilik bunun yüzde 91’i yurt içi satışlarında yüzde 4’ü ihracatta, yüzde 5’i de ithalatta gerçekleşti. E – ticarette yapılan alışverişin ortalaması işlem başına 107 lira oldu. Bu alışverişin yüzde 74’ü peşin olarak, yüzde 26’sı taksitli olarak gerçekleştirilmiş. Bu da şunu gösteriyor ki önümüzdeki süreçte e –ticaretin bu gelişim hızına bağlı olarak e-ticarete daha fazla ağırlık vererek ticaret hacmimizi artırmalıyız. Bu yolla ticarette sıkışmamızı aşacağımıza inanıyorum” ifadesini kullandı.

TTSO Ağustos ayı meclis toplantısında daha sonra meclis üyeleri Abdülkerim Bıyıklı, Yılmaz Karadeniz, Ekrem Çapkınoğlu ve Ali Uzunalioğlu söz alarak çeşitli konulardaki görüşlerini belirtti.