Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile oda-borsa başkanları katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi’nde hibe kazanan 30 Türk Oda/Borsası ve 28 Avrupa Odasının sunumları yapıldı.

“ODA-BORSALAR GÜÇLÜ BİRER KANAAT ÖNDERİ”

Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının, iş dünyasına hizmet anlamında çok etkili kurumlar olduğuna işaret ederek, “Oda ve Borsaların ana görevi, şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmak, işlerinde destek sağlamaktır. Sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, firmalara kılavuzluk yapmaktır. Oda ve Borsalar, girişimcilerin hak, hukuk ve menfaatlerini yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde takip ederler. Ayrıca, yerel kalkınma faaliyetlerine, güçlü bir kanaat önderi olarak katkı sağlarlar. Hatta çoğu zaman liderlik yaparlar. Kısaca, Oda ve Borsalar, iş dünyasına dönük görevleri yanında, yerel kalkınma gibi, birçok sosyal alanda da faaliyet gösterirler” diye konuştu.

 2.5 MİLYON EURO HİBE DESTEK SAĞLANDI

Türk ve AB üyesi ülke oda ve borsaları arasındaki eşleştirme projeleri hakkında da bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, bu proje için AB’den 2,5 milyon Euro hibe destek sağladıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den 30, Avrupa Birliği’nden de 28 Oda ve Borsanın toplam 19 projeyi gerçekleştirmek üzere eşleştirildiğini dile getirdi. Toplantıda, 12 AB üyesi ülkeden (Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Çekya, Macaristan, Polonya, Litvanya, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Belçika’dan) gelen, 28 oda ve borsanın da bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu program için Türkiye’den 100 civarında müracaat olduğunu, bunun da Oda-Borsaların yerel kalkınmaya ve yerel dinamikleri harekete geçirmeye verdikleri önemi gösterdiğini bildirdi.

HER BÖLGEDEN İLLER BULUNUYOR

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu projeleri kabul edilen illerle ilgili bilgi verirken de şunları söyledi:

“AB mevzuatı kapsamında, Hazine-Maliye Bakanlığımıza bağlı, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yapılan değerlendirme sonucu, 26 il ve 1 ilçeden 19 proje kabul edildi. Beni en çok sevindiren ve sizlerin de dikkatine sunmak istediğim husus şu; projeleri kabul edilenler, sadece belli bölgelerle sınırlı değil. Doğu’dan Mardin, Kars, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Bingöl, Ardahan; Karadeniz’den Samsun, Giresun, Trabzon, Artvin; Batı’dan Edirne, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Bursa; Ege’den İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya; Anadolu’dan Ankara, Konya, Eskişehir, Aksaray, Sivas, Afyonkarahisar var. Bu illerdeki odalarımız ve borsalarımız ortak bir şekilde proje yaptılar, birlikte çalıştılar ve kazandılar. Bir de bu başarıyı yakalayan bir ilçemiz var, Çerkezköy.”

TTSO BULGARİSTAN VE LİTVANYA İLE İNOVATİF GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYECEK

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ve Litvanya’nın Kaunas Ticaret ve Sanayi Odası ile kuracağı ağ sayesinde bölgelerinde inovatif girişimciliği geliştireceği ve destekleyeceği projeden birkaç örnek de veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “İstanbul Ticaret Odamız, Paris Ticaret Odasıyla birlikte, KOBİ’lerde dijital transformasyonu hedefliyor. Giresun Ticaret Borsamız ve Ticaret Sanayi Odamız, İtalya’da Torino Ticaret Odasıyla birlikte fındıkta katma değerin nasıl artırılabileceği üzerine çalışacak. İzmir Ticaret Borsamız, Yunan ve İspanyol meslektaşlarıyla, ülkemizde kadın girişimcileri destekleyecek. Eskişehir Sanayi Odamız ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız, Fransa ve İspanya odalarıyla, kümelenmeleri artırmak ve bunları uluslararası networke dahil etmek istiyor. Aslında her bir proje güzel bir emek ve vizyon eseri. Hem müracaat eden, hem de eşleştirilmeye hak kazanan tüm Oda ve Borsalarımla iftihar ediyorum. Kendilerine ve AB üyesi ülkelerden müracaat eden tüm oda ve borsalarımıza teşekkür ediyorum.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munera Vinals da konuşmasında projelerin Türkiye AB arasındaki ekonomik entegrasyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynayacağına vurgu yaptı. Vinals, Türkiye’nin ihracat pazarına işaret ederken, AB’nin Türkiye için en önemli pazar olduğunu hatırlattı. AB’den gelen yatırımların da Türkiye’deki yabancı yatırımların üçte ikisini oluşturduğundan bahseden Vinals, projelerin AB konusunda bilinmeyenlerin öğrenilmesi, ortaklıkların geliştirilmesi ve sivil toplumun çalışmaları açısından değerli olduğunu kaydetti.

Toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise bu faaliyetlerinden dolayı TOBB’u ve EUROCHAMBRES’i kutlarken, Edirne’den Hakkari’ye kadar bütün Odaların aslında Avrupa Odaları olduğunu söyledi.