61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un en önemli sivil toplum ve ekonomik kuruluşlarından biri olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Aralık 2018 tarihli  meclis toplantısı gerçekleştirildi.

TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren’in çoğunluğun sağlandığını belirtilmesiyle birlikte başlayan TTSO Yıl Sonu Genel Meclis Toplantısı, ilk olarak Aralık 2018 gündeminin anlatıldığı bir video haber ile devam etti.

Yapılan değerlendirmenin ardından, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu söz alarak şu ifadelerde bulundu.

EKONOMİK FIRTINA GEÇTİ Mİ? DEVAM EDECEK Mİ? BİZE GÖRE GEÇTİ…

Bildiğiniz gibi en son asgari ücretin açıklanmasıyla bizleri arayan birçok üyemiz kendi görüşlerini bizlere anlattılar biz de onları dinledik. Taraflar arasında karşılıklı görüşme yöntemiyle gerçekleşmekte, bu doğrultuda taraflar anlaşarak 2020 lira asgari ücret tespit edildi. Bu yüzde 26’lık bir artış, bugüne kadar alışılmamış oldukça yüksek bir oran. İş veren açısından böyle ama çalışan açısından daha fazla olsun arzusudur. Fakat işverenin üzerinde önemli yükler olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu doğrultuda devletimiz 2019 yılında sosyal güvenlik desteklerini uzatma kararı aldı. Buna paralel olarak alacakların sigortalanması konusundan devlet desteğini gündeme getirdi. Önümüzdeki süreçte de farklı destekler göreceğimiz düşünüyorum çünkü özel sektörün üzerinde önemli yükler var… 

2019 yılında özel sektörün ihtiyacı olan finans sektörünün halledilmesi gerekiyor. Özel sektör finans yönünden bankalar özel sektörü desteklemezlerse önümüzdeki süreç bizim açımızdan daha sıkıntılı olabilir. Bu bakımdan gerekli yetkililerin gerekli adımları geleceğe dönük atması gerektiğini düşünüyoruz.

Kaynakların verimli kullanılması, geleceğe dönük disiplinli mali bir politikanın uygulanması bizim için önemli. Alınan kararlar önemli kararlar… Dikkat edersiniz dövizin sabit kalması bizim için sevindirici bir durum. Biz 2018’i tamamlarken döviz kurları ve maliyetlerde önemli bir dalgalanma oldu. Her taraf etkileniyor bu durumdan. Burada önemli kararları hep birlikte uygularsak rahat edebiliriz. 

Fırtına geçti mi? Devam edecek mi? Bize göre geçti diye düşünüyoruz. Çünkü olabilecek dip noktaya geldik ve biraz daha aşağıya inebiliriz. Büyüme hızına baktığımızda son 8 çeyrekte büyüme hızımız pozitif olarak devam ediyor. Fakat 2019’da belki bir miktar daha düşüşle birlikte, 2019’un ikinci yarısında yeniden yükselişe geçebiliriz. Bugün baktığınız zaman Amerika Merkez Bankası FED’in piyasalardan 400 milyar dolar çekmesi sonucu dalgalanmalar yaşadık. Dolayısıyla bizler uzaktaki fırtınanın nasıl olabileceğini görebiliyoruz. İyi tarafı biz ülke olarak bu fırtınanın etkilerini gördük. Her şey geçti fakat tedbirlik bir şekilde nasıl daha fazla büyüyebiliriz diye ona bakacağız…

Eğer biz büyüyeceksek, güven endesklerimizin yukarıda olması çok önemli. Bu bakımdan AB ülkeleri ve diğer ülkelerin yatırımlarını önemsiyoruz. Yabancı yatırımcıların şimdiden eksik yatırımları takip ettiklerini biliyoruz. Aldığımız bilgiler dahilinde Trabzon da dahil olmak üzere şimdiden ziyaretlerini yapmaya başladılar. Burada iki durum var, birincisi güven ikincisi paralarının Türk parası karşısında değerlenmesi. Dolayısıyla biz de bu bilinçle geleceğe dair hangi adımları atabiliriz bunları düşünüyoruz.

Şu andaki bütçemiz 10 milyar 172 milyon olarak gerçekleşti. Geçen yılki bütçemizin bundan %6 civarında daha düşüktü. Gelirlerimiz %20 noksan kaldı, bunun da nedenlerini hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Yine bunun yanında inovasyon merkezi inşaatımız tasviye karar alınmıştı, buradan da müteahhite 300 bin lira ödenmesi gerekiyor. 

Kongre merkezi kompleksi inşaatımız devam ediyor. Her ne kadar müteahhitle küçük sıkıntılar olsa da bunlar bizi etkilemeden devam ediyor. 

Sözlerim son vermeden önce tüm camiamızın yeni yılını kutluyorum, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum.

GAZETE İŞİNE GİRİLMEYECEKTİ! 

Söz alan meclis üyesi Erkut Çelebi bütçede yer alan basın giderlerini eleştirdi…

Bütçeyi inceledim, şunu söyleyeyim muhalefet için değil çünkü seçim bitti artık odadaki arkadaşlarıma destek olmak için geliyorum. Ama dikkatimi çeken konuları da iletmek istiyorum. Gelirlerin çoğunluğu sanayi grubundan geliyor ama bütçeye bakıldığında sanayi ile ilgili bir çalışma görülmüyor. Toplumda da turizm ve ticaret odası olarak görülüyoruz. Benim rica bir sanayici olarak sanayiyi biraz daha destekleyip, dışarıya açılabilmesi. Bunu daha öncelerde de söyledik, biz sıkıntıdayız. Yalnızca aidat için geliyoruz, hiçbir bir adım öteye gittiği yok. Biz de yönetim kurulu üyesi olduğumuzda aynı şeyleri yapıyorduk. Daha önce iş makineleri tecili ile ilgili fiyat artışının fazla olduğunu söyledik yine zam yapılmış. Bu odanın giderlerini hafriyatçılardan mı çıkaracaksınız? İş makinası alan arkadaş bir daha iş makinası almaktan nefret ediyor. Ne durumdalar sordunuz mu, insanlar neler çekiyor. 

İş makinelerindeki kayıt ücretleri bölge illerinden daha yüksek. Biz neden daha yüksek rakam alıyoruz? Ben bunu merak ediyorum. 

700 bin lira bütçeye rakam koymuşsunuz ayıptır ya. Şu paranın yarısını sanayi için harcamış olsaydınız 1000 tane daha adam çalışmış olacaktı. Şu anda bizim gazetemiz normal gazetenin basımından daha pahalı. Yazık günah, sesinizi duyurmak istiyorsanız gazetelerle yapın, en azından yerel gazetelere destek olur. Bir hesaplayın, günlük gazetelerin maliyetine bakın bizimkine bakın kaç katı. Bu kadar parayı buna vermek zorunda mıyız? Görülüyor yani… Şu zamana kadar konuşmadım… Bu bizim için yüklü miktarda bir rakam. Ben şahsi olarak bu bütçeye hayır oyu vereceğim. Bundan dolayı vereceğim. Ama bununla ilgili kimseye gelin hayır atın demedim ama Allah için buna evet diyemem. Sanayi ticaret odasının neresinde? İki tane OSB’ye ortak olmakla bu işler olmuyor. 

Eğer başkan bunun açıklamasını burada yaparsa beni tatmin ederse evet oyu vereceğim. Yapamazsa hayır oyu vereceğim.

Şu anda bu gazetenin çok gereksiz olduğunu düşünüyorum, ben buraya sanayi için geldim. Gazete işine girmeyecektim, bütçede 700 bin lirayı görünce girdim. Bu para sanayi için, bir şeyler yapmak için harcanmış olsaydı gerçekten farklı olabilirdi. 

Söz alan diğer bir TTSO Meclis Üyesi ise, aidat bedellerini, temsil ve ikram giderlerini eleşitrdi…

2016 yılı, 17-18 yılının toplamı kadar bir para toplanmış. Üstelik 17-18 yılında seçim atmosferinde olmamıza rağmen. Buna rağmen 2016’yı yakalayamadık. Geldiğimizde yaklaşık 750 bin lira gibi bir para görünüyor. Kriz dönemindeyiz, sanayici arkadaşlarımızın ticaret erbabı arkadaşlarımızın durumu belli. Bu parayı toplamamız bence hayal. İkincisi seçim zamanı hep şunu gördük. Bir faaliyet belgesi almaya geldik, borcunuz var alamazsınız. Herkesin yakındığı durum buydu. 700 bin lira bi gazete parası, 1700 kişinin aidat parasına tekabül ediyor. Kısaca bu ne demek, biz bir faaliyet belgesi veremediğimiz arkadaşlarımızın gazete parasıyla borcunu kapatabiliyoruz. Onlara buraya geldikleri zaman 5 liranın 10 liranın adını yapmıyoruz. 

Temsil ve ikram giderleri olarak 350 bin lira. Günlük ikram giderlerimiz 1000 lira civarına geliyor. Bu da bana göre biraz yüksek bir rakam. Ben bunu 750 bin lirayı toparlayamayacağımız için söylüyorum. Bakın giderlerimiz durmadan azalıyor ama bütçemiz ne hikmetse artıyor. Kısaca bunu söylemek istiyorum, bütçenin bazı kalemlerde gerçekçiliği yansıtması adına düzenlemeler yapılması gerektiğine şahsım adına inanıyorum. En azından Trabzon’daki arkadaşlarımızın odaya geldiklerinde daha iyi hizmet alabilimeleri adına. Arkadaşımız ekonomik kriz yaşarken odaya geldiği zaman, ne diyeceğiz ona? Borcun var belge alamazsın…

Burada çalışan insanlarla, bu kurumun üyesi arkadaşlar karşı karşıya gelmesin. Bir dergi, a4 kağıdını faaliyet belgesi olarak veremiyoruz. Ama ne hikmetse bu üyelere dergiyi poşet içinde gönderip okunmaması üzerine gönderiyoruz. Dergiler okunmuyor… Dijital çağdayız, her şey tarafımıza mail olarak gönderilebilir. Ticaret odası olarak tanıtım yapmak istiyorsak topluluklarla yapılır, gazetelerle yapılmaz.

HACISALİHOĞLU ŞU İFADELERLE CEVAPLADI

Diğer fasıllarla birlikte 700 bin liradır, basınla ilgili kısım 355 bin liradır. Bunlarla bu giderlerin azaltılması konusunda postane ile görüşülmesinde epey bir yanlışlıkların olduğunu gördük. Ayrıca bu gazetelerin dijital mi basılı mı olması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor.

İkincisi yine Erkut Bey’in sanayi konusunda anlattıklarıyla ilgili olarak, bu bakımdan OSB’lere önemli bir katkımız oluyor bunun başka bir yolu yok ortağız çünkü. Yapılacak olan yatırım adası konusunda çalışmalarımız ne durumda olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Trabzon’da sanayi gelişecekse orada gelişecek. Bu bakımdan sanayi ile ilgili girişimlerimiz ortada. Biz arzu ederiz ki yurtdışına hep beraber gidelim… Tabii ben şunu görüyorum insanlarımızın yoğunluğu, kendi iş ve bütçe yoğunlukları… Tabii herkes her toplantıya konuşamıyor. Ama az önce dediğim gibi şu dışa açılım konusunu hep birlikte yürütelim. Diğer taraftan bizim gelir gider kalemlerimiz… Üyelerimizin borçları var. Çoğu içimizden insanlar, unutmuşlar. Arayın yoksa düşecekler dedik. Bu durum unutkanlık başka bir şey değil.

Bir kısmı da ekonomik. Kanun diyor ki bunlara icra yap. Biz kimseye bunu yapmadık, iyi niyetle bunu tasvip etmiyoruz. Zaman içinde gecikme de olsa bunlar hallediliyor. Üyelerimizin buraya gelip de belge almama gibi bir durumu olamaz. Bir taraftan borç hatırlatma bir taraftan belge verme oluyor. Çünkü belge veriliyor, o tür bir şey yok. Gelirlerdeki azalmada bizim bankada olan paradan dolayı faiz anlamında önemli gelirlerimiz oluyor. Fakat artık faizin yarısı kadar para alabiliyoruz. Bu gelirlerin azalmasının nedeni de budur. 

İş makinesinin konusunda ise, sürekli konuşuyoruz. Esas verilmesi gereken para TOBB’un önerdiği değerler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bunları yıl içerisinde hatırlatırsanız o değerlendirmeleri yıl içerisinde yapmış oluruz. 

Bugüne kadar yaptığımız anketlerde bir kısmı gazete bir kısmı dijital istiyor.