TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bu gençlerimiz ve aileleri bizler için çok değerli. Bundan sonra gençlerimizin kendi işlerini kuracak desteği vermemiz çok önemli. Bu konuda da odamızın gerekli yardımı yapacağını söylemek istiyorum” dedi.

45 ENGELLİ GENÇ EĞİTİM ALDI

Avrupa Birliği’nin Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteklediği Bir Engelli Bin Değerli Projesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütüldü. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü ve Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından da desteklenen projeye katılan 45 engelli kursiyere, Gümüş Hasır Örücülüğü, Telkari İşleme, Gümüş Kazaz Örücülüğü ve Tasarım Eğitimleri gibi mesleki eğitimler verildi. Kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazandı. Ayrıca İletişim ve Pazarlama, Kuyumculuk Sektörü Trendleri ve İş Hayatında Engellilerin Yeri ve Oynadıkları Rol seminerleriyle de kursiyerlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlandı. Proje eğitimlerinde başarılı olan 18 kursiyer; KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katıldı. 32 saatlik program sonunda kursiyerler, mesleki eğitimlerini uygulayabilecekleri, kendi iş yerlerini açma hakkı kazandı.

SERTİFİKALARI VERİLDİ

Bir Engelli Bin Değerli Projesi’ne katılan kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Törene TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Battal Kanbay, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt, İşkur İl Müdürü Adnan Zengin, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Veysel Başer, Bilim, Sanayi, Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, Dernekler İl Müdürü Salih Seyyar, TTSO meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, kurs eğitmenleri ve diğer ilgililer katıldı. Programın açılışında proje tanıtım filminin gösterimi gerçekleştirildi.

HACISALİHOĞLU: AMACIMIZ ENGELLİ BİREYLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteğiyle Avrupa Birliği programı kapsamında yürüttüğümüz bu proje, aslında bir başlangıç ve gelecek için de bir katalizör görevi gördü. Proje ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bizim gözümüzde bir engelli bin değerli gerçekten. Amacımız bu insanların topluma kazandırılmasıdır. Bunu söylerken, kendi yaşamlarını kendi imkanlarıyla sürdürebilecek hale getirmek ve geleceğe dönük de sosyal yaşantı içinde kendi yerlerini bulmalarını sağlamaktan söz ediyoruz. Bunlar hepimizin çocukları, kardeşleri. Herkes sorumluluk hissetmeli. Bu kardeşlerimizin her biri ayrı bir cevher. Proje süresince çalışmalar izledik, kendileriyle tanıştık ve görüştük. Her birinin farklı özelliği var. Bu nedenle farklı ve başarılı oldukları noktalarda onları değerlendirmekte fayda var” dedi.

“BÜTÜN KURUMLARIN DESTEK VERMESİ GEREKİYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, bu projeyi bir başlangıç olarak kabul ettiklerini de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaptığımız tüm faaliyetleri kalıcı olarak yapmalıyız. ‘Proje bitti, her şey bitti’ demeyelim. Bundan sonra da mevcut yerlerimizde bu imkanları kullandırmak suretiyle, engelli olarak tanımladığımız gençlere verebildiğimiz kadar imkanlar verip onları topluma kazandıralım. Neler yapabileceklerini bize gösterdiler. KOSGEB desteklerinden yararlanmak ve kendi işyerlerini kurma eğitimini de 18 gencimiz başarıyla bitirdi. Kendilerinde büyük bir gayret var. Biz de buna destek olmalıyız. Sadece kendilerine değil ailelerine de katkı sağlamış oluyoruz. Bütün kurumların bu eğitimlerin sürdürülebilir kılınması için gerekli destekleri vermesi gerekiyor.  Bu gençlerimiz ve aileleri bizler için çok değerli. Bundan sonra gençlerimizin kendi işlerini kuracak desteği vermemiz çok önemli. Bu konuda da odamızın gerekli yardımı yapacağını söylemek istiyorum.”

SERTİFİKALARI VERİLDİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, konuşmasının ardından törene katılan protokol üyeleriyle birlikte eğitimlerini başarıyla bitiren 45 kursiyere sertifikalarını verdi. Kursiyerler adına Burak Bülbül de Başkan Hacısalihoğlu’na proje kapsamında ürettikleri gümüş işlemeli takıyı hediye etti. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu kurs eğitmenlerine projeye katkılarından dolayı sertifika takdim edildi. Salonda ayrıca kursiyerlerin ürettiği el işleri sergilendi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.