Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve TR-AB İş Dünyası Diyaloğu Programı kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen, Litvanya’nın Kaunas Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası ile Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nın da ortağı olduğu Konsept İnovasyon Ağı Projesi kapsamında Litvanya’ya ziyaret gerçekleştirildi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Murat İskender ve Meclis Üyesi Ahmet Kazaz’ın yer aldığı TTSO heyeti, Kaunas Teknoloji Üniversitesi’ni ziyaret etti. 9 fakülte, 8 enstitü, 9 araştırma merkezi, 23 öğrenci organizasyonu ve 3 farklı şehirde 4 kampüsü ile yaklaşık 9 bin öğrenciye hizmet veren ve Baltık ülkelerindeki en büyük üniversitelerden biri olan Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nin Ulusal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezinde de incelemelerde bulunuldu, yenilik ve girişimcilik çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Görüşmelerde ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nin kardeş üniversite olması ve ortak çalışmalar yürütmesi için ilk adımlar atıldı.

BİLİM VE TEKNOLOJİ PARKINDA İNCELEMELER YAPILDI

TTSO heyeti, 2015 yılında kurulan, bünyesinde 100’den fazla inovatif şirket bulunduran ve kuruluşundan itibaren yüzde 85’i başarılı şirketler arasında yer alan 400’den fazla firmaya hizmet vermiş Kaunas Bilim ve Teknoloji Parkı’nı ziyaret etti. Burada da yapılan inovasyonlar, firmalar ve yenilikçi ürünler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Ayrıca her yıl ortalama 1000’den fazla müşteriye danışmanlık, eğitim, araştırma ve teknolojik destek sağlayan Litvanya İnovasyon Merkezi de ziyaret edilerek merkezin projeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi alındı. TTSO heyetine ayrıca Kaunas’daki iş ortamının geliştirilmesi, turizmin artırılması ve şehrin uluslararası bilinirliğinin artırılması için kurmuş olduğu KAUNAS IN’in gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi aktarıldı.

KAUNAS İLE KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALANDI

Kaunas Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası’nı ziyaret eden TTSO heyetine, projeler ve faaliyetler hakkında bilgi verildi. Kaunas Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası başkanı Zigmantas Dargevicius ile TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu arasında, ortaklaşa çalışmaların sürdürülmesi ve artırılması için kardeş oda protokolü imzalandı.

TRABZON’UN SANAYİ VE TİCARETİ ANLATILDI

TTSO heyeti ayrıca Trabzon’un sanayi ve ticareti hakkında Kaunas Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odası’nda bir sunum gerçekleştirdi.

LİTVANYA’DA 29 EKİM RESEPSİYONUNA KATILDILAR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve heyet üyeleri ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Vilnius Büyükelçiliği tarafından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen 29 Ekim Resepsiyonuna da katıldı. Heyet üyeleri burada T.C. Vilnius Büyükelçisi Gökhan Turan ile bir araya geldi.

“KARŞILIKLI TECRÜBELERDEN FAYDALANMALIYIZ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Litvanya’ya oldukça verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, “2 milyon 800 bin kişinin yaşadığı Litvanya’nın dış ticareti 40 milyar dolara ulaşmış durumda. İnovasyon ve girişimcilik konusunda önemli çalışmalar yapıyorlar. Biz de Trabzon olarak gelecek stratejimizi inovasyon, girişimcilik, orta ve yüksek teknoloji üzerine kurduk. Bu doğrultuda Litvanya ile önemli işbirliklerine imza atabiliriz. Bu ziyaretimizde yaptığımız görüşmelerde bunların ilk adımlarını attık” ifadesini kullandı.