Törene Trabzon Vali Yardımcısı Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, yönetim kurulu üyeleri, sanatseverler ve diğer ilgililer katıldı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Müzeler Günü kutlama etkinliklerinin TTSO Özel İpekyolu Müzesi’nde gerçekleştirilmesi nedeniyle memnuniyet duyduklarını belirterek, “Müzeler o ildeki geçmişten bugüne kadarki hayatı saklayan kayıt mekânlarıdır. Trabzon tarih boyunca İpekyolu üzerinde olan bir ticaret merkezidir. M.Ö. 750 yılından bu yana bu şehirde 12 büyük imparatorluk kurulmuştur. Hepsinin burada bir izi var. Önemli olan bu izleri günışığına çıkarıp sergilemektir” dedi.

“İPEKYOLU MÜZESİ BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ KAPSAMINDA ÖNEMLİ BİR ADIM”

Hacısalihoğlu, TTSO olarak müze konusunda üzerlerine düşeni yapmak istediklerini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“2010 yılında Özel İpekyolu Müzesi’ni açtık. Eserler gelmeye devam ediyor. Çin’den başlayıp İngiltere’ye kadar gidecek olan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ adı altında proje çalışmaları yürütülüyor. Geçen yıl Antalya’da İpekyolu üzerindeki belediyelerin toplantısı vardı. Her belediyenin kendi ilinde bir şeyler yapması, müze veya benzeri mekânlar açması kararı verildi. Bizler ise Trabzon olarak 2009 yılında Uluslararası İpekyolu Sempozyumu’nu başlattık. 2010 yılında İpekyolu Müzesi’ni açtık. Bu da Trabzon olarak bizlerin ülkelerin gidişatını takip ederek daha önceden kararlar alabildiğimizi gösteriyor. Bu müze, Bir Kuşak Bir Yol projesindeki önemli adımlardan biridir.”

“TRABZON’UN BÜTÜNÜNÜ MÜZE OLARAK ELE ALMAK GEREKİYOR”

Trabzon’daki müze sayısını artırmanın en çok arzu ettikleri konu olduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu, “Özellikle Trabzon’u bir müze olarak düşünmek lazım. Nereyi açıyorsak altından farklı bir tarih çıkıyor. Kazı çalışmaları yeniden başlıyor. Bizler de elimizden gelen desteği vereceğiz. Kazılarla birlikte çok farklı konuların gün ışığına çıkacağını biliyoruz” dedi.

2018 YILINDA 900 BİN ZİYARETÇİ

Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, Müzeler Günü kutlama programı için Özel İpekyolu Müzesi’nin kapılarını kendilerine açan TTSO yönetimine teşekkür etti. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise, yaklaşık 5 bin 200 eserin sergilendiği Trabzon’daki müzeleri, 2018 yılında 900 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini vurguladı. Trabzon Vali Yardımcısı ve Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan ise kültür ve tarih kenti olan Trabzon’da müzecilik faaliyetlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, müze sayasının artmasını dilediklerini söyledi.

Törenin ardından katılımcılar TTSO Özel İpekyolu Müzesi’nde Tılsım Uluslararası Sanat Derneği Karma Resim Sergisi’ndeki eserler gezildi. Protokol üyeleri ayrıca sergiye katkıda bulunanlara da teşekkür belgesi takdim etti.