Sohbet havasında geçen ve mahallenin turizm açısından geleceği için görüş ve önerilerin değerlendirildiği toplantıya Başkan Türkmen’in yanı sıra Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Akçaabat Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Mersinli, Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu, her yaştan ve her kesimden mahalle sakini katıldı.

ÖNCELİKLİ SEKTÖR TURİZM

Akçaabat için öncelikli ve en önemli sektörün turizm olduğuna dikkat çeken Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, turizmin kısa vadede iş imkanı ve kazanç sağlayabileceği vurgusunu yaptı.

Geçmişten beri Ortamahalle’nin değerinin farkındayız diyen Başkan Türkmen, “Belediye olarak Ortamalle’yi şehrimize kazandırmak adına mahallede bulunan binaları satın alıp restore etmek suretiyle burada yaşayan mahalle sakinlerine örnek olduk, öncülük ettik. Belediyenin yaptığı binaları örnek alarak Ortamahalle’de yaşayan herkesin de evine sahip çıkmasını restore etmesini ve gelen turistlere buraları açmasını isterim. Buradaki tek amacımızın mahallenin kazanması, mahalle sakinlerinin kazanması ve Akçaabat’ın kazanmasıdır.” ifadelerini kullandı.

YEKVÜCUT OLDUK

Valiliğimizle, kaymakamlığımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, iş adamlarımızla, vatandaşlarımızla, bütün kuruluşlarla Akçaabat’ta turizmi canlandırmak için yekvücut olmuş durumda birçok projeyi yürüttüklerine dikkat çeken Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, gerçekleştirilen toplantının bir tecrübe paylaşımı olduğunu söyleyerek yaz sezonu öncesi bir araya gelerek genel meseleleri ele alıp sorunları konuşmak, çözüm önerileri üretmek, mahalleliyi dinlemek istediklerini belirtti.

TELEFERİK PROJESİ, MAHALLEYİ DAHA FAAL HALE GETİRECEK

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından Akçaabat’ın avantajlı bir konumda olduğunu dile getiren Başkan Türkmen, “Bu güzellikleri değerlendirip herkesle paylaşmalıyız. Akçaabat için projesini hazırladığımız, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirmeyi planladığımız ve ikinci istasyonun da Ortamahalle’de olacağı teleferik projesi, mahalleyi daha faal hale getirecek. Bizler, turizm açısından daha da canlanacak olan mahallemizde gelen turistlerin taleplerine karşılık verebilmek için daha çok çalışmalıyız. Herkesle işbirliği yapıp bu doğrultuda mahallemizi bu sezon daha farklı bir çehreye kavuşturmalıyız.” dedi.

SANAYİDE DEZAVANTAJLIYIZ

Sanayinin şehirler için önemine değinen Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Akçaabat, sanayide çok avantajlı değil. Sanayinin gelişebilmesi için buna uygun, geniş ve ucuz arazilere ihtiyaç var. Ancak, bizim arazilerimiz dar. Konum itibariyle kalabalık nüfuslu tüketim merkezlerine uzağız. Bunlara rağmen yine de sanayiden vazgeçmiyoruz, yakasını bırakmıyoruz. Bu doğrultuda güçlüklerle hayata geçirdiğimiz Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nin uzun vadede Akçaabat’a büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Konuşmasında yaylalara da değinen Başkan Türkmen, yaylaların ilk hak sahibinin yaylacılar olduğunun önemine vurgu yaparak doğa harikası yayalarımızın betonarme yapılar tarafından istila edilmemesi için her vatandaşın bu konuda duyarlı davranmasını istedi.

Ortamahalle’nin turizmdeki yeri ve önemini mahalle sakinleriyle paylaşan Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise Ortamahalle’nin dünya mirası ilan edilebilecek bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.

TURİSTİN MİLLİYETİ DEĞİL MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ

Ülkemizin çeşitli bölgelerinden ve diğer ülkelerden örnekler vererek konuşmasına devam eden Ali Ayvazoğlu, turizmde önemli olan tek unsurun turistin milliyeti değil memnuniyeti olduğunun altını çizdi. Ana yollara sapa konumda olan birçok bölgenin; vatandaşların, kadınların, gençlerin çalışmalarıyla, güler yüzlü hizmetleriyle, hoş sohbetleriyle turistlerin ve turist rehberlerinin uğrak noktası haline geldiğinden bahsetti.

KÜLTÜR YOKSA TURİZM DE YOKTUR

Trabzon’un kendine ait bir kimliği ve kültürü olduğu gibi Akçaabat’ın da kendine ait bir kimliği ve oldukça geniş bir kültürü olduğunu belirten Ayvazoğlu, “Turizmi geliştirirken kültürümüze de sahip çıkmalıyız. Bir bölgede, turizm merkezinde kültür yoksa turizm de yoktur.” dedi.

SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLER GEÇMİŞTE ŞEHRİN GENLERİNE İŞLENEN DEĞERLERDİR

Akçaabat’ın kendine has kültürel envanterini hoşsohbetle anlatan Ali Ayvazoğlu, “Somut değerlerimizin yanında soyun değerlerimiz de vardır. Soyut değerlerimize sabaha kadar açık, tamamen organik, insanların el emeği ürünlerini satarak kazanç sağladığı Salı pazarı örnek verilebilir. Bir başka örnek ise Temel ve Fadime figürüyle kendi zekasını ortaya koyarak kendisini anlatan özgüveniyle ün salan şehrimizin mizahın başkenti olmasıdır. Geçmişte var olan ve günümüzde de nadir olarak rastladığımız bizler için nostaljik olan taş değirmenler de örnek verilebilir. Bütün bu sahip olduğumuz değerler ve daha fazlası, geçmişte şehrimizin genlerine işlenmiş olan değerlerden başka bir şey değildir. Kültürümüze sahip çıktığımız ölçüde kültürümüz, her zaman gelişerek aktarılmaya yaşatılmaya devam edecektir. Memnuniyeti sağlayacak bir altyapıyı, kültürel altyapıyı birlikte inşa ederek güçlendirip turizme kazandırmalıyız.” dedi.

Kültüre, sanata, turizme verdiği önem ve katkılarından dolayı Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’e teşekkürlerini sunan Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Akçaabat Belediyesi’nin ortaya koyduğu örnek çalışmaların; kültürel değerlerimizin ve turizm açısından Akçaabat’ın kurtuluşu olacağına vurgu yaptı.

Sohbet havasında gerçekleştirilen ve Ortamahalle’nin, mahalle sakinleriyle birlikte genel olarak değerlendirilen toplantıda; Ortamahalle’yi turizmde önümüzdeki yaz sezonunda doruk noktalara taşıyacak çözüm önerileri paylaşıldı, çeşitli kararlar alındı.