Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun Uzungöl toplantısı olmasına rağmen Trabzon’daki çok sayıda turizm derneği ve işletmecisinin Rize’de düzenlenen turizm toplantısına katılımı, adeta isyana dönüştü. 
Rize’deki toplantıya katılan Trabzonlu turizm işletmecileri, Trabzon’da turizmin lokomotifi olan Sümela Manastırı’nın kapalı olmasına anlam veremediklerini bu konuda da gelen turistlere cevap veremediklerini ifade ederek ihalenin yapılmadığı yönünde eleştirilerde bulundular. 
Bazı turizm işletmecileri ise Ayasofya nerede diyerek bir nevi Ayasofya müzesinin Camiye dönüştürülmesi ve etrafındaki dönüşüm inşaatının bitirilmemesine tepki gösterildiler. 

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden toplantıya katılan Hasan Hacıahmetoğlu Sümela’da ihalenin yapılmadığı yönünde bilgilerin doğru olmadığını belirterek ‘Kulaktan dolma mahallede olan laflarla, yorum getirmeyelim. Bu turizm her şeyden etkilenen bir sektördür. Her şeyi sağlam temellere oturtmak gerekir. Sümela’da ihale yapıldı, ama her sabah taş düşüyor. 
Bir turistin başına bir taş düşse, Trabzon’a daha turist gelir. 

Nisan ayında bir kısmın ihalesi yapıldı, taş düşmeye engel olunacak ve bir kısmı hizmete açılacak’ ifadelerini kullandı.