RÖPORTAJ 1.....

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Genel Başkanı Trabzon Oflu Başaran Ulusoy 61saat.com’a konuştu. Türkiye gündemi, Türkiye’de turizm faaliyetleri, hedefler, Trabzon’daki turizm hareketliliği ve Yeşilyol ile ilgili görüşlerini ilk kez 61saat.com İmtihaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’a açıkladı.  Girdiği 9  seçimden hep galip çıkan Ulusoy’un başarısının sırrını açıkladığı bu çok özel röportajda Rusya krizi, Başbakan’ın Turizm Eylem Planı, terör olaylarının Türkiye turizmine etkisi, Türkiye’nin Avrupa ve Arap turist sirkülasyonuna dair önemli açıklamalarının ilk bölümünün yer aldığı röportaj çok ses getirecek. İşte o röportajın Türkiye gündemi ile ilgili ilk bölümü 


E-E:
Bu dönem karşınıza iddialı iki aday çıkmasına rağmen yeniden başkan seçildiniz. Ve uzun yıllardır başkanlığı başarılı bir şekilde yürütüyorsunuz. Başarınızın sırrı nelerdir. Karadenizli, Trabzonlu olmanızın buna katkısı var mı? 


B-U:
Başkan seçildiğim her yeni dönem, benim için artan bir sorumluluğun başlangıcı olmuştur. Tüm değerli üyelerimiz, meslek camiamız, Türkiye turizmi ve ülkem için duyduğum bir sorumluluk... Böylesine büyük bir sorumluluk duygusu, yanlış yapmaya izin vermez. Bazen çok düşünerek en ufak ayrıntıyı hesaba katarak hareket etme imkânınız olur. 
Bazen koşullar sizi düşünmeye bile fırsat bırakmadan ani, zor, ama riskleri minimuma indirgeyerek çok cesur kararlar almak zorunda bırakır. Sorumluluk duygusu bütün bu süreçlerde en doğruyu, en isabetliyi bulmak için çaba sarf etmeye zorlar. Kanımca başarı ancak böyle bir sürecin sonucu olabilir.

HEDEF 50 MİLYON TURİST 5 MİLYAR GELİR

E-E:
Türkiye’de turizmin bir yerlere gelmesinde emeğiniz yadsınamaz. Çok gayret verdiniz, peki bugün hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Türkiye turizmde hedeflediğiniz yerde mi? 

B-U:
Uluslararası turizm alanında, onlarca yıldır hızlı bir büyüme ve başarılı gelişim gerçekleştiren Türkiye, bugün dünyada en üst sıralarda, ilk on ülke arasında yer alıyor. 
Ülkemiz uluslararası turizmdeki bu başarı tablosunun yanı sıra, iç turizm ve yurtdışına yönelik turizm hareketlerinde de dikkate değer gelişmeler kaydetti. Asıl hedefimiz Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılındaki hedefimiz olarak açıklanan 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri ön görülen tarihten önce gerçekleştirme azminden ayrılmadan, hep birlikte sektörün tüm unsurlarının güç birliğiyle çalışmak için başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde olmak üzere birliğimiz ve bu sektörde faaliyette bulunan kamu kurum ve kuruluşların hepsi üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. 

RUSYA KRİZİ VE İPTALLER

E-E. 
Bu yıl turizm sezonundan beklentileriniz nedir? Geçen seneye göre bu yıl turizm sezonunda ne tür alçalma veya yükselmeler, ne tür değişimler bekliyorsunuz. 

B-U.
Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan uçak krizinin turizm üzerinde olumsuz neticeler doğuracağı açık. Nitekim Rusya’nın attığı ilk adımlar da Rusya’dan Türkiye’ye yönelik turist akışını kesmeye yönelik oldu. Charter uçuşlar askıya alınırken Türkiye’ye yönelik tur paketi satışlarına yasaklama getirildi. 
Rusya ile krizin devam etmesi durumunda 2016 yılında ülkemize gelecek olan Rus turist sayısında ciddi düşüş yaşanacağı bir gerçektir. 
Dolayısıyla alternatif pazarlara yönelme çalışmalarımız da başlamış durumda. 
Hükümetimiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız da alternatif pazar oluşturma noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Özellikle Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu  9 maddelik “2016 Turizm Eylem Planı “ nın sektöre katkısı olacaktır. 


Sn. Başbakanımızın ifadeleriyle 9 maddelik turizm eylem planı şu şekildedir:

1. Madde: "Birinci eylemde, tüm dünyadan Türkiye'ye turist getiren A Grubu Seyahat acentalarına uçuş başına destek verilmesini hükme bağladık. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı 12 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konuldu. Buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar yakıt desteği verilecek. Destek verilecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya Dalaman, Muğla, Bodrum tarifeli ve tarifesiz uçuşlara İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer Havalimanları tarifesiz uçuşlara 2015 yılında söz konusu destek sadece 8 ülke için uygulanmıştı. 2016 yılında havaalanı sayısını Zafer Havaalanı da eklenerek 6'ya çıkarıldı. Desteğin kapsamını genişletiyoruz, bütün dünyadan gelecek turistlere bu desteği uyguluyoruz."
 
2. Madde: "Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı sağladık. Geçtiğimiz yıl bu destekten bu destekten yararlanacak firmalar için turist getirecek ülke sayısı 13 olarak belirlenmişken, 2016'da bu desteği 26'ya çıkardık. Böylece Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Çek cumhuriyeti, Macaristan, Norveç ve Romanya'dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu kefalet desteğiyle 100 milyon TL'ye kadar kredi kullanma imkanı sağlanmıştır."
 
3. Madde: "İhtiyaç duyulduğunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından karşılık yönetmeliği uygulanmasına ilişkin kurum kararı alınması olacaktır. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırmaya gidilecektir. Tıpkı, terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç olduğu takdirde turizm işletmelerine de uygulanacaktır. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentalarının kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırılmasına kolaylık sağlanacaktır."
 
4 Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığının teşviklerinden faydalandırıyoruz. Özellikle yüksek gelir grubuna mensup turistlere hizmet veren deniz turizmi tesisleri yani kruvaziyer limanlar yat limanları, rıhtım yerleri bu çerçevede bunlarla ilgili yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Böylece belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar."
 
5. Madde: "Bakanlıktan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerini ihraca açık kapsamına alıyoruz. Buna göre, konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler bundan sonra ihraca açık sayılacak. Daha önce var olan 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indiriyoruz. Böylece, bu destek kapsamına giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, kredi işlemlerinde kolaylık gibi avantajlardan doğrudan istifade edecekler."
 
6. Madde: "Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmeler, halen verilmekte olan enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinin bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak. Aradaki fark hazinemiz tarafından karşılanacak."
 
7. Madde: "Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Bu konuda, Bakanlık belgeli tesislerden deniz kıyısında bulunanların tesiste kalan turistlerin denize girme ve güneşlenme amaçlı kullandıkları Hazine mülkiyetindeki alanların, kumsal alanın yüz ölçümü üzerinden özellikleri ecrimisil bedellerle de uygulanacaktır."
 
8. Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesidir. Bu bedeller ertelenecek ve 3 eşit takside yayılacak."
 
9. Madde: "Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin de aynı şekilde ertelenmesi ve 3 eşit taksitte tahsil edilmesidir."


TÜRSAB olarak bu desteğin kapsamına orta ve küçük ölçekli acentaların da alınması noktasında Başbakanlık nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Sağlanan desteklerle birlikte Turizm sektörünün bu zorlu süreci en az hasarla atlatacağını umuyoruz. Tüm bu süreçte 2016 yılındaki genel turist sayısına ilişkin beklentileri telaffuz etmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. 

E-E.
Öncelikle hükümetin acil olarak bu yıl ki turizm sezonu ile ilgili alması gerekip de almadığı tedbir var mıdır? 

B-U.
Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Turizm Acil Eylem Planı”nı zorlu bir süreçten geçen turizm sektörüne devletimizin verdiği önemin bir göstergesi olarak görüyoruz. Biz turizm sektörü temsilcileri olarak sektörün sorunlarını, talep ve dileklerini Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’a arz etmiştik. Konunun çok kısa sürede kabinede ele alınması ve “Turizm Acil Planı” şeklinde açıklanması bizi memnun etmiştir. Ancak biz turizmcileri asıl memnun eden, devletimizin, hükümetimizin turizm sektörünün sorunlarına ivedilikle çözüm bulma gayreti içerisinde oluşudur. Ancak açıklanan eylem planı özellikle küçük ve orta ölçekli seyahat acentaları ile işletmelerin bu zorlu süreci ayakta geçirebilmesi için gerekli destekleri kapsamamaktadır. Bu yöndeki görüşlerimizi, desteklerin verilmesi hususundaki taleplerimizi ilgili Bakanlıklara da iletmiş durumdayız.

E-E.
Türkiye’de son dönemler artarak devam eden ve metropol kentlere sıçrayan terör saldırıları turizmi ne yönde etkileyecek. Turizmi etkilememesi açısından ne tür önlemler alınmalı. Hükümet bu manada nasıl bir yol izlemeli... 
B-U.
Yaşanan Terör olayları elbette turist sayısını ve turizm girdilerini önemli oranda etkileyecektir. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de  karşılaştığı terör saldırıları, toplumsal güveni tahrip etmeyi, kamuoyunu tedirgin ederek sosyal hayatın olağan akışına sekte vurmayı amaçlayan menfur olaylardır. Terör olaylarının amaçladığı etkiyi yaratmasının önüne geçmenin en doğru yolu, hiçbir terör örgütüne ve onun yaratmak istediği ortama mahkûm olmamaktır. Nitekim dünya genelinde son dönemde bu anlamda ciddi bir bilinç oluşmuş durumda. Artık insanlar bu tip terör saldırılarının kendilerini mahkûm ettiği duruma boyun eğmekten ziyade terörün karşısında dayanışma ruhunu sergilemeyi tercih ediyorlar.

Bu bağlamda turizm sektörü de çok önemli bir misyon üstlenmektedir. Turizm; ekonomik bir aktivite olmanın çok ötesinde anlam taşıyan, farklı inanç ve düşünce gruplarının birbirini daha yakından tanımasını sağlayan ve barış iklimini yeşerten bir sektördür. 



E-E.
Batı medeniyetlerinin her zaman örnek gösterildiği ülkemizde nedense son dönemlerde Ortadoğu ve Arap ülkelerinden büyük beklenti içine girilmiş, Türkiye bu manada batıdan ümidi kesmiş görüntüsü vermektedir. Siz buna katılıyor musunuz? Arap ülkelerinden medet umulmalı mı, veya Ortadoğu pazarı Türkiye turizmini tatmin edecek ölçüde büyük bir Pazar mı? 

B-U.
Türkiye’nin batıdan ümidini kesmiş durumuna katılmak mümkün değildir. Türkiye, hâlihazırda komşu ülkelerden, Avrupa’dan, Ortadoğu’dan ve ABD’den çok ciddi turist alan bir ülke konumunda bulunuyor. Avrupa ülkeleri %45’lik pay ile Türkiye’nin en önemli kaynak pazarını oluşturmaktadır.

Türkiye’nin dünya turizminde üst sıralara tırmanmasında şüphesiz son yıllarda Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’nden gelen talebin de olumlu katkısı bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere bakıldığında; Türkiye’ye Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısındaki artış trendinin 2000’li yılların ikinci yarısından sonra hız kazandığı söylenebilir. Türk dizilerinin Arap televizyonlarında yayınlanmaya başlamasının yanında Arap ülkelerindeki ekonomik gelişimin turist akışını hızlandıran etkenler olduğu söylenebilir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine baktığımızda 2015 yılında Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 4,6 milyon sınırını aşmış bulunmaktadır. Veriler, özellikle İran, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden ülkemize gelen ziyaretçi sayısındaki artış trendinin önümüzdeki dönemlerde süreceğini göstermektedir

RÖPORTAJIN İKİNCİ BÖLÜMÜ YARIN...

TRABZON DENİNCA AKLINA NE GELİYOR?
TRABZON’UN FARK YARATAN ÜRÜNLERİ NELER?
TRABZON’UN TURİZMDE HEDEFİ NE OLMALIDIR?
TRABZON’A DEVLET NASIL DESTEK SAĞLAMALI? 
BATUM TRABZON İÇİN TEHDİT Mİ? 
ARAPLAR TRABZON’A KATKI SAĞLAR MI? 
YEŞİLYOL’UN YAPILMASINA KARŞI MI?