RİZE Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından Çayeli İlçesi Musadağı Köyü’ndeki Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi projesi için dün temel atma töreni düzenlendi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Ersin Yazıcı, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile vatandaşlar katıldı. Bakan Yazıcı Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 5 temel üniteden oluştuğunu belirterek, merkezin faaliyete geçmesi ile birlikte Türk çayının marka haline gelmesi açısından önemli bir alt yapı eksikliğinin tamamlanmış olacağını söyledi.

Rize’nin birinciliğini kutladı

Temel atma töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu Rizeli hemşerilerini tebrik ettiğini belirterek tarihte ilk defa Cumhurbaşkanı kim olsun diye halka sorulduğunu ve halkında kendi iradesini ortaya koyarak cevaplarını verdiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’inci Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatan ve ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Hısarcıklıoğlu “Bu Rize için de büyük bir onurdur. İlk defa Rizeli bir Cumhurbaşkanı var. Rize bu seçim sürecinde de üzerine düşeni yaptı. Seçimde hem kendi hem de Türkiye rekorunu kırdı. Rizeliler vefasını gösterdi kendi evlatlarına sahip çıktılar. Tüm Rizeli kardeşlerimizi kutluyorum” dedi.

“MALINI MARKA YAPARSA 1’E 10 KAZANIRSIN”

“Dünyada geçim kapısı değil zenginlik ve kazanç kapısı. Dünya nüfusu artıkça insanların gelir düzeyi artıkça tarım eskisi gibi geçimimi idare edeyim diye yapılmıyor. Tarım tam tersine para kazanılmak ve zenginlik için yapılmaktadır. Dünyada bugün enerji kıymetli ise tarım da o kadar kıymetli. Son 10 yılda fiyatı en çok artan nedir diye baktığınızda bütün dünyada gıda ve tarım fiyatları diğer ürünlerin iki ve üç misli daha fazla artmış. Rizeli kardeşlerim bu manada büyük bir hazinenin üzerinde oturuyor. Dünyada üzerine kar yağan ve ilaç kalıntısı olmayan tek çay üretim merkezi aslında Rize. Eksiğimiz nedir?. Eksiğimiz malımızı marka yapamadık. En büyük sıkıntımız bu. Çayımızı dünya markası haline getiremedik. Biz çayı Rize çayını nasıl Türkiye’de herkes Rize çayını biliyorsa bütün dünyaya da çayımızı tanıtmamız gerekiyor. İşte o zaman kazanç gelecek. Marka yaptığın zaman 1’e 10 fazla alıyorsun. Bugün 1 lira alıyorsan malın marka ise yarın 10 lira alırsın.”

ÇAY TÜRKİYE’NİN İHRAÇ ÜRÜNÜ OLACAK

Temeli atılacak bu merkezin çayın dünya markası haline gelmesi için önemli adımlar atacağını ifade eden Hısarcıklıoğlu, “Çay gelecekte Türkiye’nin en değerli ihraç ürünlerinden birisi olacak. Bu müthiş vizyonları ve birlik ve beraberlikleri için Rizeli oda ve borsa yöneticilerimizi kutluyorum. Burada bütün Türkiye’ye çok güzel bir örnek gösteriyorlar. Zaman zaman aklı eren veya ermeyen bazıları soruyorlar “Bu oda ve borsalar ne iş yapar? diye. Bunun en güzel cevabını Rize oda ve borsamız veriyor. Eskiden oda ve borsalar bir tane proje üretemezken bugün ülkemizdeki oda ve borsalar 400 milyon lira değerinde proje gerçekleştirdiler. Bu projeye baktım bizim Rizeli kardeşlerim bizim Kayserilileri geçmişler. Projeye 1 koymuşlar 10 bedava almışlar. Dünyada 1’e 10 nereden alacaksın?” ifadelerini kullandı.

Kaçağa karşı kararlılık içindeyiz

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kaçak faaliyetleri icra etmede alınan önlemleri aşmak için mutlaka dolambaçlı başka yöntemler bulma konusunda müthiş bir kararlık içerisinde olanlar olduğunu ifade etti, bireylerin kaçakla ilgili bilgi paylaşımının ülkeyi bu konuda daha başarılı hale getireceğini söyledi.

Yazıcı da Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 5 temel üniteden oluştuğunu belirterek merkezin faaliyete geçmesi ile birlikte Türk çayının marka haline gelmesi açısından önemli bir alt yapı eksikliğini de tamamlamış olacağını söyledi. 2011 yılından bu yana çayın marka haline gelmesi için bir eylem planı uyguladıklarını ifade eden Yazıcı, kaçak çay konusuna uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Yakın zamana kadar önemli ölçüde kaçak çayın Türk çayı açısından çok zararlı sonuçlara yol açacak şekilde icra edilir olduğuna hepimiz şahidiz. Son yıllarda aldığımız önlemlerle bu alandaki fiilleri önemli ölçüde azalttık. Kaçağın her türü ile mücadele etmede sadece bir bakanlığın veya bakanlıkların yeterli olması mümkün değil. Bu konuda her bir bireyin mutlaka edindiği bilgileri paylaşması gerekir. Çünkü insanlar gerçekten kaçak faaliyetleri icra etmede sizin önlediğiniz yöntemleri aşmak için mutlaka dolambaçlı başka yöntemler bulma konusunda müthiş bir kararlık içerisinde oluyorlar. Bu konuda bilgi paylaşımınızı ve onun gizliliğini korumak suretiyle gerçekleştirmeniz kaçakla mücadelede bizi dolayısıyla ülkemizi daha başarılı hale getirecektir.”