Dünyanın en büyük turizm ve ticaret merkezlerinden biri halen gelen Dubai’de iki yılda bir düzenlenen ‘Dünya Çay Forumu ve Fuarı’na katılmak üzere Dubai’ye giden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu ve beraberindeki çay üreticileri burada ilk ziyaretini Dubai Serbest Bölgesi’ndeki Dünya Çay Ticaret Merkezi’ne (DTTC) yaptı. Merkezde incelemelerde bulunan heyet yetkililerden bilgiler aldı. Merkezin, Kenya, Srilanka, Endonezya, Vietnam, İran, Uganda, Tanzanya gibi ülkelerden gelen yılda 500 bin ton kuru çayı paketlenerek dünyaya pazarlıyor.

Dünya siyah çay pazarının yüzde 15’ini elinde bulunduran merkezi gezen Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, çay yaprağının yetişmediği ancak dünyadaki siyah çay pazarının yüzde 15’inin karşılandığı Dubai Serbest Bölgesi’ndeki Dünya Çay Ticaret Merkezi’nin bir benzerinin Rize Serbest Bölgesi’nde hayata geçirilmesi ile yıllık 350 bin ton çay pazarının bulunduğu Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki pazarı kullanma imkanı yakalayabileceklerini belirtti. Dubai’de bir gram yaş çay yaprağı bulma imkanı yokken ülkede kurulan merkezde daha önce yılda 20 bin ton dolayında kuru çay paketlenerek pazarlarken şimdi bu rakamı yılda 500 bin tonun üzerine çıktığını ifade eden Bayramoğlu, “Dünyanın her yanına çay satıyorlar. Dünyanın her tarafından çay alıp karıştırıyorlar ve yeniden dünyaya satıyorlar. Bu potansiyel bunlar daha önce burada yokken bizde vardı. Rize’de serbest bölgemiz var. Bu serbest bölgeye yakın Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri gibi ülkeler ciddi çay tüketen ülkeler. O ülkelere Türk çayını da karıştırarak serbest bölgemiz üzerinden çay satabilirdik. Ama konuyu uzaktan yakından bilmeyen ve ticaretin fonksiyonunu anlamayan bir takım insanlar kamuoyu hep öne çıkarak yanlış yönlendirdi. Dezenformasyon yapmaları bu kadar önemli bir potansiyel imkanımızı kaybetmemize neden oldu. Dolayısıyla bu merkez Dubai’ye önemli katkılar sağlıyor. Dünyada siyah çay ticareti 3.5 milyon ton civarında. Genel kapasitenin yüzde 15’ine ulaşmış durumdular. Gelecek yıl 500 bin ton sattıkları siyah çay miktarını 1 milyon tona çıkarırlarsa hiç şaşırmayın. Ama biz yine de kaybetmiş değiliz. Halen devam edebiliriz. Rusya, Ukrayna Türk Cumhuriyetleri çay pazarı ortalama 350 bin tondur. Lojistik ve bölge imkanlarımız açısından bu pazarı kullanma imkanımız var. İnşallah aklı selim galip gelir de bizde önümüzdeki süreçte bunları yapma imkanı buluruz” dedi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise yaptığı açıklamada Dubai Serbest Bölgesi’nin dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirterek “Çok hızlı geliştiler. Bu merkez içerisinde çayla ilgili bir bölgede yer alıyor. Bölgenin dünya ticaretinde söz sahibi olduğu gibi dünya çay ticaretinde de söz sahibi olduğunu görüyoruz. Serbest bölgeler iyi çalıştığında o bölgelere ciddi katkılar veren yerlerdir. Maalesef Rize’deki serbest bölge yürümedi. Dubai’deki serbest bölge üzerinde durulması gerekiyor. Buradaki serbest bölgede imalat var. Dünyanın her tarafından gelen çaylar burada paketleniyor ve yine dünyanın her tarafına pazarlanıyor. Bu durumun incelenmesi gerekiyor. Rize’de çok yönlü bir organize sanayi bölgesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Rize’de bir organize sanayi bölgesini çay organize sanayi bölgesi olarak düzenleyebiliriz. İki organize sanayi bölgemiz kurulması planlanıyor. Ancak bir kere ülkede üretilen çayın kalitesinin sağlanması önemli. Tüketicinin sağlığının korunması ve aldatılmaması çok önemli. Bunu sağlayabiliriz. Üreticinin mağdur olmaması, çay sanayicisinin de mağdur olmaması ve bölgede bir sermaye birikimi oluşması çayın istikrara kavuşması değerinde satılması ile mümkün. Bunun yolu ciddi oto kontrol mekanizmasının oluşmasından geçiyor” diye konuştu.

Heyet, Dubai’de Dünya Çay Forumu toplantıları ve fuar etkinliklerine katılacak.