Trabzon mühendislik, mimarlık ve şehircilik adına son yıllarda yapılmış olan en büyük organizasyona ev sahipliği yapmak üzere.
Fakat ne yazık ki, her zaman olduğu gibi değerli olanın kıymeti bilinmiyor.
15 Ekim’de başlayacak olan kurultayın neredeyse kimse farkında değil.
Trabzon’un ne kadar büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptığı görünmüyor.
2011 EYOF yaz olimpiyatlarından sonra yapılan en önemli organizasyon olma niteliği taşıyan bu kurultay, 28 ülkeden devlet başkanları, akademisyenler, mühendis ve mimarları kurultayda bir araya getiriyor.
Hem devlet kanadının, hem de konusunda uzman akademisyenlerin katılımın gerçekleşeceği kurultayda, yapılacak olan oturumlar tüm Trabzon için kaçırılmaz bir fırsat niteliğinde.
Tarih ve şehircilik anlamında tüm soruların cevabını taşıyan kurultay, çağdaş şehirleşmenin, marka kentlerin oluşmasında yönlendirici bir etkiye sahip.
Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik kurultayının başlama süreci 2005 yılında “ Yerel Yönetimler ve Şehircilik Sempozyumuna “ kadar dayanmaktadır.
Her yıl farklı bir yerde düzenlenen toplantılar sonrasında, 1 ağustos 2011 de “ Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliği” kuruldu.
Türk Dünyası Mühendis ve Mimarlar Birliğinin kurulmasından sonra ilk olarak gerçekleşecek olan 5. Kurultay, “ Kimlikli ve Kişilikli Kentler” ismiyle Trabzon’da gerçekleşiyor.
Bu kurultayın 2 önemli odak noktası var.
1- Tarihine kültürüne sahip çıkmak ;

Birinci olarak, Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük mimar olan, üstat mimar sinan’ı anmak. Onu ve eserlerini tanımak, kültürümüze sahip çıkıp, tanıtmak.

2- Kimlikli şehirler bilinci oluşturmak.
İkinci olarak, Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Tarihimizi iyi incelediğimizde bugün sorun olarak gördüğümüz pek çok konunun zamanında sorun olarak ortaya çıktığı ve zamanla en güzel çözümlerin bulunduğunu ortaya çıkmıştır. Kurultayın ulaşmayı hedeflediği amaç, tarihi iyi inceleyerek geçmişte olduğu gibi kimlikli, kişilikli, marka şehirlerin yeniden oluşmasını sağlamak.

Marka şehirler, şehirlerin kimlikleri ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım.


Bu kurultayın bir başka özelliği de şu ana kadar Türk dünyasında mimarlık, mühendislik ve şehircilik alanında gerçekleşecek olan uluslararası en geniş katılımlı ve kapsamlı toplantı olmasıdır. Konusunda uzman akademisyen, devlet adamlarının ve işinde başarıya ulaşmış iş adamlarının konuşmalarla destek vereceği kurultay, pek çok açıdan Türk dünyasının tarihte ve bugünde gelişmişlik düzeyini, teknoloji kullanımını, kent kimliklerinin anlaşılmasını anlatmaya yönelik bilgilendirmeleri sunacaktır.
Bu yıl 5. si düzenlenen kurultay bilimsel çalışmaların dışında kültürel etkinlikler, turistlik ziyaretler, spor müsabakaları, müzik dinletilerini de içerecektir.
Her anlamda 7’den 70’e herkesin dikkatini çekebilecek bir konuya sahip olan ve kentin yaşayabilir kimlikli bir yapıya kavuşması için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir.
Türkiye’nin büyükşehirlerinde kolaylıkla yapılabilecek bir organizasyon olabilecekken, bu kurultayı tarihi ipek yolunun önemli bir merkezi olan Trabzon ’a alınmasını sağlayanlara tüm Trabzon adına teşekkür ederim.
Doğru yapılan işler her kesim tarafından desteklenmelidir.
Umarım ki ,bu sefer Trabzon halkı için çok önemli olan bu kurultaya gereken desteği ve ilgiyi gösterir.
Her şey daha iyi, daha yaşanabilir, daha kimlikli kentler için.
Her şey MARKA ŞEHİR TRABZON İÇİN…

….E.Ö.Ç…