Trabzon’un Beşikdüzü ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde AGS Medikal Şirketi tarafından ileri teknoloji diş implantı üretimi başlatıldı. AGS Medikal’in gerçekleştirdiği teknoloji yatırımı ile Türkiye uluslararası standartlarda dünyada implant teknolojisine sahip olan ve geliştirilen 8. ülke konumuna geldi. Dünya’da sadece 7 ülkenin (ABD, İsviçre, İsrail, Güney Kore, Almanya, İtalya, Fransa) sahip olduğu bu teknoloji, hem kullanılan materyal hem de üretim süreçlerindeki hassasiyet nedeniyle önem taşıyor.

AGS Medikal’in yatırımının tamamlanması ve üretime başlanması nedeniyle Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve AGS Medikal Genel Direktörü Görkem Serçe katıldı.
Bu tür projelere desteklerinin her zaman olacağını söyleyen Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Trabzon olarak ileri teknoloji gerektiren yatırımlara destek oluyoruz. AGS Medikal’in tüm güçlüklere rağmen bu yatırımı gerçekleştirmesi, ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Hem sağlıklı hem de daha zengin bir Türkiye için benzeri yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Bu fabrikanın dünyada implant üretimini gerçekleştiren az ve nadir ülkelerden biri haline ve rekabetçi bir yapı ile ülkemizi soktuğu için AGS Medikal’e teşekkür ediyorum” dedi.

Gerçekleştirdikleri yatırım ile önemli bir teknolojik basamağı aştıklarını belirten AGS Medikal Genel Direktörü Görkem Serçe ise “Çinliler bile implant teknolojisini yaşama geçiremiyorlar. Pahalı bir yatırım olması, üretim süreçlerinin zorlu olması, hijyen için sterilizasyon önemi nedeniyle bu yatırımı benzerlerinden ayıran çok önemli detaylar var. Biz Türkiye’de bunu başardıktan sonra artık, pek çok sağlık gerecinin de üretilebilmesinin önünü açıyoruz” diye konuştu.

Bugüne kadar 5 milyon TL yatırım yaptıklarını ve yatırımın tamamlanmasıyla beraber toplam yatırım miktarının 15 milyon TL olacağını belirten Serçe, “ Gelişmiş ülkelerde implant kullanımı çok yaygın, örneğin İtalya 1 milyon adet, Almanya 1,5 milyon adet, İspanya 2 milyon adet, G. Kore 1,5 milyon adet, Japonya 3,5 milyon adet implant tüketmektedir. Ülkemizde henüz yolun başındayız, 2008 yılında AGS Medikal olarak bu sektörde işe başladığımızda yılda ortalama 80 bin adet implant tüketilmekteydi. 2011 yılına geldiğimizde tüketim adedi 3 yılda 3 katına çıkarak 250 bine yükseldi. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde de aynı artış eğiliminin sürmesi ve ülkemizde tüketim miktarının 1 milyon adetlere ulaşması öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

Diş hastalıklarının birçok sağlığa neden olduğunu söyleyen Serçe, “Diş hatalıkları ve diş eksilmesi yüzünden, sadece diş sağlığı değil, sindirim sistemi, kalp damar hastalıkları, kanser gibi rahatsızlıklar riski de kötü beslenme dolayısıyla artıyor. Bu nedenle, Türkiye’de de üstün teknoloji ürünü implant kullanıldığı zaman pek çok hastalığın istatistiklerinin düşmesi bekleniyor. İmplant için harcanan her lira, genel sağlık hizmetlerinde fazlasıyla ekonomimize geri dönecek, daha sağlıklı insanlar olarak daha uzun yaşama şansımız artacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, AGS Medikal 20 kişinin çalıştığı fabrikasında, yılda 100 bin adet farklı özelliklerde implant üretebiliyor. Tam kapasite ile çalıştığı zaman yıllık üretim miktarı da 600 bin adede yükselecek. Türkiye bugün yılda 250 bin adet implant için 100 milyon Euro ödüyor. AGS Medikal, Türkiye’nin yanı sıra dünya ülkelerinden gelecek talepleri de karşılamayı planlıyor.