Türk Sağlık Sen Trabzon şubesi, sağlık çalışanlarının yıpranma hakkı için bir dilekçe kampanyası başlattı. Şube başkanı Mustafa Serdar imzası ile yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

    Kamu çalışanları ve kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere TBMM tatile girmeden önce sağlık çalışanlarının hakkı olan yıpranma payı ile ilgili bir düzenleme Mecliste kabul edilerek 03.08.2018 tarihinde yasalaşmıştı.

    Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı ve İcrasına Dair Kanun, Eczacılar ve Eczacılık Kanunu ve Hemşirelik Kanunu kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu,teşhis,tedavi ve rehabilite edici  hizmetlerde veya sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların 1 yıllık hizmetlerine karşılık 60 gün fiili hizmet zammından (yıpranma hakkından) faydalanmalarını kapsayan bu düzenleme ne yazık ki beklentileri karşılamaktan uzak kalmıştır.

    Zira, söz konusu düzenleme sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamadığı gibi bazı sağlık meslek mensupları da (Çevre Sağlığı Teknisyeni, Evde Bakım ve Yaşlı Bakım Teknikeri,Psikolog,Çocuk Gelişimcisi vb.gibi çalışanlar) kapsam dışında bırakılmıştır.

TBMM'de yasa haline gelen Yıpranma Hakkı düzenlemesinin tüm sağlık çalışanlarının kapsamaması, bir kısım sağlık meslek mensuplarının yok sayılması ve 90 gün olması gereken sürenin 60 gün olarak yasalaşması ve bir aylık süredeki uygulamada yıllık faydalanma süresinin 40 gün olması, bu düzenlemenin sağlık çalışanlarının beklentilerinin çok uzağında kalmasına sebep olmuştur.

Düzenlemenin TBMM sürecine bedelli askerlik gibi bir konu ile çok hızlı şekilde getirilip yasalaşması ve sosyal tarafların dolayısıyla çalışanların görüş ve önerilerinin dikkate alınmaması yasanın bu hale gelmesinin en önemli nedenlerinden biridir.

    Türk Sağlık-Sen olarak Yıpranma hakkının (Fiili Hizmet) yasalaşması sürecinde kısıtlı zamana rağmen yoğun bir çaba göstermiştik, ancak çalışanların talepleri ne yazık ki TBMM'de karşılık bulmamıştı.

    Kısa bir zaman sonra TBMM yeni yasama yılı faaliyetlerine başlayacak.Türk Sağlık-Sen olarak yeni yasama yılında yapılan yanlıştan dönülüp beklentilerin karşılanmasını istiyoruz.

    Bu çerçevede, Yıpranma payının kapsamının genişletilmesi, geçmiş çalışmaları kapsaması ve süresinin makul olması için bir dilekçe kampanyası ile yüzbinlerce sağlık çalışanın sesini TBMM ulaştırmak için yola çıktık.

    Bu anlamda başlattığımız dilekçe kampanyamıza ülke genelinde ve Trabzon İlimizde bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanlarını destek vermeye çağırıyoruz. Dilekçe kampanyamızla yıpranma payı ile ilgili mücadelemizi bir kez daha Türkiye’nin gündemine taşıyacağız. 

    Türk Sağlık-Sen olarak topladığımız tüm dilekçeleri TBMM’ye teslim edeceğiz ve çalışanların beklentilerini karşılayan bir yıpranma payının hayata geçirilmesini isteyeceğiz.

    Sizin için verdiğimiz bu mücadeleye gelin omuz verin. Hakkınıza sahip çıkın. Dilekçe kampanyamıza katılın. Dilekçenizle gücümüze güç katın.

    

    Mustafa SERDAR

        Türk Sağlık Sen Trabzon Şube Başkanı