Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Trabzon Şube Başkanı Kenan Kuru Tabakhane Köprüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Açıklamalarda bulunan Kuru “TÜRKAV objektif aklın varlığıyla beyin gücünün temsili olarak tarihi miras olan tabakhane köprüsünün çevresindeki yapılaşma ve dolgu oluşması nedeniyle durumunu kamuoyunun gündemine getirirken eksikliklerinin giderilmesini önemli görmektedir. 

Trabzon Ortahisar’ da yenileme ve yıkım çalışmaları olduğu bilinmekledir. Yıkım ve yeniden yapılaşmada Trabzon’ un tarihi mirasına ne kadar ilgi duyulduğu DEĞERLENDİRME KONUSUDUR. Bakın, Tabakhane köprüsünün denize bakan kadınlar hali tarafından bakıldığında, köprünün âdete gizlenmiş olduğu ve üzerindeki çatlakların meydana geldiği, fanyanslar la kaplı görülen gövdesi, Duvarlardan geçen kemerlerin tahribatı ile zeminindeki çöp yığınları ile ortadadır. Tabakhane köprüsü nedir? Kısaca bu bölge ile tarihine bakalım; Trabzon tarihi bir kent olarak çok önemli bir yere sahiptir. Ortahisar’ in dört kapısı vardır. Bunlardan Yenicuma kapısı, Hisarın ikinci kapısı Debbağhane kapısı. Kapının önünden küçük bir nehir akar. Bu nehir denize dökülür. Bu kapıdan Tabaklar çarşısına taştan yapılmış büyük bir köprü ile geçilir. Diğer bir kapı zindan kapısıdır. Kapı batı duvarının sonundadır. Trabzon’ un hapishanesinde şimdiki Hüseyin Kazaz kültür merkezi bu kapı üzerinde bulunmaktadır. Bu zindan kapının dışında kale duvarına bitişik olarak uzanan bir kargır köprü ile Zağanos kapısına geçilir Hisarın dördüncü ve son kapısı surun kuzey duvarında Aşağı Hisar’a açılan kapısıdır.

TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; Tarihi miras olan Tabakhane köprüsünün günümüze gelen silueti içler açısıdır. Tabakhane köprüsüne yapışık ağaçların köprüde çatlaklar meydana getirmesi nedeniyle gereksiz ağaçların sökülerek uygun olan yerlerde dikilmesi sağlanmalıdır. Fanyaslar kazınarak aslına uygun hale getirilmelidir. Dolgu olanı en az bir metre kaldırılarak köprünün görünümü sağlanmalıdır. Duvarındaki kemer kesintisiz devam etmelidir. Köprünün silueti ortaya çıkarılmalıdır. TABAKHANE KÖPRÜSÜ ışıklandırılmış olarak görkemiyle yerini almalıdır. Trabzon’ da yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi doku mutlaka korunmalıdır. “