Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Trabzon Şubesinin 14 mart tıp bayramı ve sağlık haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. "Tıp Bayramı neden kutlanmaktadır? 14 Mart’ ta neden kutlanmaktadır? Kısaca bakalım; Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilen 14 Mart 1827 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’ndaki tıp okulu, sağlık eğitimi ve örgütlenmesinde atılan ilk modern adımlardan biridir. Ve 14 Mart 1919’da ilk kutlanan ve günümüze kadar gelen tıp bayramı önemli yere sahiptir. Bakın, Tıp Fakültesi öğrencilerinin İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı işgali protesto amacıyla bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Milletin hizmetinde olan Kamu çalışanlarının temsili TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; bu başkaldırışta emperyalist işgalcilere karşı ülkesini seven, ülkesine sahip çıkan hekimlerin bir refleksi söz konusudur. Tıp öğrencilerinin düzenlediği bu eyleme dönemin ünlü hocaları da katılmıştır. Günümüze kadar gelen 14 Mart kutlamaları haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanılmaktadır.


TÜRKAV’ da hedef kitlesi olan Sağlık hizmetlerinde tıbbiyelilerin vatan, millet ve bayrak konusunda asla duyarsız olmadıklarına yürekten inanmaktadır. TÜRKAV’ in da üyesi ve yönetimlerinde görev yapan hekimlerimiz ve sağlık çalışanları duyarlılıkta en önde gidenlerdendir. Artık iyice anlaşılmalıdır ki; 14 Mart, vatan ve millet sevgisiyle donanmış Tıbbiyelilerin vatan ve millet için dirilişi başlattıkları anlamlı bir gündür. Bu bayramın değerini paha biçilmez yapan da vatan ve millet davası ile yoğrulmuş olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Genç Cumhuriyet ilk tıp fakültesini 1945 yılında kurmuştur. Günümüze kadar artarak yaklaşık aktif tıp fakültesi sayısı 84 ü bulmuştur. Avrupa’nın en çok hekim yetiştiren ülkeleri arasında yer alıyoruz ama ne var ki; nüfus artış hızımız gelişmiş ülkelere göre da çok yüksek olduğundan hala hekim başına düşen hasta sayısı sırlamasında Avrupa’nın alt sıralarındaki yerimizin olması değerlendirme konusudur.


TÜRKAV; Sağlıkta yaşanan yeniliklerin, değişimlerin ve gelişmelerin yanında hizmeti sunan hekim ve diğer sağlık çalışanlarının sorunları her geçen yıl katlayarak artmasına karşı çözümün olmasını önemli görmektedir. İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli ve sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen, hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyoruz. TÜRKAV, Aile Hekimliği olarak adlandırılan birinci basamak sağlık hizmetlerinin her yönüyle dünya standartlarından çok uzak oluşu, birinci, ikinci ve üçüncü basmakta sorunların katlayarak artması hekim ve sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu (Staff Burnout)
yaşamasına yol açmıştır. Poliklinik sayılarından acil servis başvurularına, ameliyatlardan BT, MR çekimlerine kadar her parametrede Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre rekor artışlar gerçekleşmiştir. Sözlerin yerini düzenlemeler, yasal değişiklikler almalıdır. Vakit kaybetmeden artık çalışanların ekonomik ve özlük haklarını iyileştiren düzenlemeler hayat bulmalıdır. Kutsal olduğu kadar da saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren doktor
arkadaşlarıma ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun" ifadelerinde bulundu.