Trabzon TÜRKAV Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı düzenlediği basın toplantısında şu ifadelere yer verdi;

HANGİ ŞAPKAYI GİYERSENİZ GİYİN, O, SİZİN ŞAPKANIZDIR.

Değerli Basın Mensupları,

Bildiğiniz üzere son dönemde özellikle Trabzon’a dair ortada olan ithamlar Trabzon insanını yormaktadır. Sporda, Turizmden ekonomiye bile varan açıklamalarla Trabzon’un gündemiyle meşgul olan, bazı yazar, bazı iş adamı, bazı gazeteci, bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi kişileri günlerdir izlemekteyiz.

Peki neden? Milletvekilleri, Yazar, Gazeteci, İş Adamı ve Sivil Toplum kuruluşlarıyla gündeme taşınmaya çalışılan “TRABZON” senaryolarınıizlemekteyiz.

Değerli Basın Mensupları

Trabzon’da önemli yere sahip olan basınımız bulunmaktadır.
STK’lar, Yazarlar, gazeteciler, İş adamları, Milletvekilleri ve yorumcu olanlardanbazılarının belirli dönemlerde yaptıkları açıklamalarıylaTrabzon’u nereye taşımak istemektedirler?

Trabzonluyu ve Trabzon’ un değerlerini Sivil Toplum Kuruluşları olarak yaptığımız kamuoyu açıklamalarımızla ifade etmiş olduğumuz halde, ısrarla sürekli veya belli dönemlerde yapılan aynı koro halindeki açıklamaları, anlamak vekabul etmek mümkün değildir.

Hâlbuki Ekonomik birlikler oluşturarak Dünyanın belli başlı kalkınmış ülkelerinin ekonomik rekabet içinde olduğuna bakılmamaktadır?

Bakın, Avrupa Birliği’nin temel amacı Avrupa’yı kaynaştırarak, zengin yapmak ise, Trabzon insanı vatanseverliğiyle, milli duruşuyla ve refleksleriyle dünyayı iyi okuyandır.

Neden Trabzon?

-Spekülasyonlarla Turizmle de karşı karşıya olan Trabzon,
-Spor tarihinde başarıları bulunan özellikle futbol kolunda Dünya’ya diz çöktüren Trabzonspor üzerinden uğraşılan Trabzon,
-Tarihine, varlığına karşı kamuoyu nezdinde zor duruma bırakılmaya çalışıldığı anlaşılan Trabzon,
-Ekonomik gelişmişliğine karşı engellerin ve kötü imaj oluşturulmak istenilmesiyle yatırımcılardan uzaklaştırılmak istenilen Trabzon,  
-Trabzon’un tarihi hakikatleri ortada olması gerekirken,turizmde bile Trabzon gündemioluşturulmak anlayışlarıyla karşı karşıya Trabzon,

TÜRKAV buradan ifade etmektedir ki; Trabzon için, Trabzon’ a yönelik gayrı ciddi değerlendirmeler, yazarlarla mı öne çıkarılmaktadır?

Değerli Basın Mensupları, Özellikle Trabzon ve Trabzonluya yönelik açıklamaların objektifliği yoktur. Yapılan bu açıklamalara Basın çalışanı diye sessiz kalmak düşüncesinde olunur ise, Trabzon’ a ve gerçekçiliğe hizmet edilmiş olunur mu? 


Bakın, Trabzon insanına karşı köşesinde ki yazılarıyla, mülakatlarında,TFF ligi nedeniyle bile, yanı sporda dahiobjektif olunmayarak Trabzonlulara karşı samimiyetsizlikler gündemden düşmemişken,Ahmet HAKAN’ in açıklamalarını görmekteyiz.

Ahmet Hakan’a; Coğrafya kitaplarında veya seyyahların eserlerinde, Trabzon ve Trabzonlu içinanlatılanları okumasını öneriyoruz. Trabzon ve çevresi hakkında cahillikle suçladığı ifadelerin muhatabı Trabzonlu olmamıştır/ olmayacaktır.  Ve Sayın HakanTrabzonlu, Neden TRABZON? Sorusuna, cevap aramaktadır. Yoksa siz, Trabzon’ un asaletinin altında sadece cahillik ve samimiyetsizliğinizle yerinizi alacaksınız. 

Değerli Basın Mensupları

Trabzon’ u, Trabzonluyu yoran bu ithamları değerlendiren TÜRKAV, Trabzon’ da Sivil Toplum varlığının sorumluluğuyla yaptığımız açıklamalarımızımanşetlerine taşıyan Gazete Yazı İşleri sorumlularınınTrabzon’a karşı objektif sorumluluklarını da görmek önemli olacaktır.

Trabzon’da bulunan ve aktif halde faaliyet yapan Basın kuruluşlarımız takdire şayandır.O halde önemli yere sahip olan basınımız daha çok Trabzon için mesai yapması da önemli olacaktır.

Değerli Basın Mensupları; 

Milletvekili aday adayı olan Mehtap TORUNTAY’ in Trabzon’a dair Tweetir hesabından yaptığı paylaşımıyla gazetelerde haber olması sonucu gündemi başka bir boyuta taşımıştır. Milletvekili aday adayının Trabzon’a dair ifadeleribilgiden yoksundur. 

TORUNTAY’ a buradan soruyoruz? 

-Trabzonluları yanında gören ve memnuniyetini ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ifadesiyle; vatan savunmasının en önünde yer alan, asıl varlığını ve şuurlu insan gerçeğinden habersiz TORUNTAY’ in Trabzon ve Trabzonlular içinkullandığı ifadeleriyle, maksadınız ve hedefiniz var mıdır?

-Irak Kürdistan bölgesi yönetimine çağrınızda, Trabzon ve Trabzonlunun cahilliğini hangi tarih bilgisi ve sosyolojikbilgilerle yapmaktasınız? 

-Ekonomik dayatmanız olduğu görülen iş adamlarının faaliyetlerine izin verilmemesini istemeniz kimlik varlığınızı mı anlatmaktadır? 

-Siz kime neyi isnat etme çabasındasınız?  

-Yoksa hayal ettiğiniz Trabzon mu aramaktasınız? 

Değerli Basın Mensupları;

Trabzon’a karşı hesap içinde olanların açıklamalarını Trabzon ve Trabzonlular dikkate almamaktadır. Ancak, Tarihinde, kültüründe, edebiyatında, folklorunda, halk oyunlarında, manilerinde dağlarında sevginin hoşgörünün asilliğin varlığı bulunan Trabzon’u görememek, bunu yerine isnatsın iddialarla, yakıştırmalarla kamuoyu oluşturmak çabalarını şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

Trabzon, Rasgele konuşmayı, her aklına geleni konuşmayı gerektirmeyecek kadar bağlayıcıdır. 

Trabzon’un insanının sanat ve estetik anlayışından, güzelliğinden bahseden seyyahları okumalısınız.Kamuoyuna saygı ile duyurulur.