Özel İmperial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Başhekim Op. Dr. Cemil Bayarslan, tarafından Turkcell Global Bilgi çalışanlarına üst solunum yolu enfeksiyonları konusunda bilgi verildi.
Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Cemil Bayarslan ”Burun, boğaz ve diğer hava geçiş yollarının iltihaplanması üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılmaktadır. Çoğunluğu virüslerden kaynaklanan bu enfeksiyonlar nezle, grip gibi daha kolay tedavi edilebilecek hastalıklar olabileceği gibi, sinüzit, farenjit, larenjit, bademcik iltihabı ve kulak iltihabı gibi çok daha ciddi enfeksiyonlar olabiliyor. Kapalı ortamdaki viral partikül sayısı arttıkça enfeksiyon bulaşma olasılığı da artırıyor. Bu nedenle işyerleri, okullar, alışveriş merkezleri gibi insan temasının fazla olduğu ortamlarda hastalık daha hızlı geçiş yapabiliyor” dedi.
Hastalığa yakalanma ve korunmada, güçlü bağışıklık sisteminin en güçlü silah olduğunu söyleyen Dr. Bayarslan, “Kronik hastalığı olanlarda bağışıklık sisteminde de sorunlar olabildiği için bu kişiler hem daha sık hasta oluyor, hem de hastalık daha şiddetli seyredebiliyor. Üst solunum enfeksiyonundan korunmak için bazı basit önlemler faydalı olabilir. Hasta kişilerin hapşırma ve öksürme sırasında ağzını mendil ile kapatmaları, maske kullanılması, tek kullanımlık mendiller, hasta kişilerle yakın temasın azaltılması, ortamın sık sık havalandırılması ve ellerin sık yıkanması en basit önlemlerdir” diye konuştu.