Kuzey’den Güney’e, Batı’dan Doğu’ya kendine özgü coğrafyası, tarihi ve kültürel dokusuyla yıllardır dünya film endüstrisinin odağında olan Türkiye, yabancı film ve diziler için yol gösterici olacak yeni sistemini hayata geçirdi. ‘Filming in Turkey’ adıyla oluşturulan web portalı, yabancı film yönetmen ve yapımcıları için rehber özelliği taşıyor.

Site üzerinde ‘ilham veren’ Türkiye’nin, film platolarına hazır hale getirilebilecek pek çok şehri tanıtılıyor. Yanı sıra yapımcılara tanınabilecek destekler, vergi indirimleri gibi katkıların bilgisi de yine portal üzerinde açıklanıyor.

Bu sayede çekim mekanlarından oyuncu ajanslarına, çekim izinlerinden vize başvurularına kadar tüm bilgilere tek elden ulaşılabiliyor. Portal, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle hayat buldu.

16 büyüleyici rota

Türkiye’de film çekimini teşvik için oluşturulan portal üzerinde; Aksaray, Antalya, Artvin, Burdur, Bursa, Kapadokya, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Muğla, Rize, Safranbolu, Şanlıurfa, Trabzon olmak üzere 16 büyüleyici rotanın tanıtımları yer alıyor.

Sümela Manastırı’ndan Efes Antik Kenti’ne, Kaçkar Dağları’ndan İnsuyu Mağarası’na kadar onlarca farklı destinasyon tavsiye ediliyor.

Tanıtım filmleri, fotoğraflar, şehre ilişkin bilgilendirmeler ve hatta kalınabilecek otel önerilerine kadar bir dizi bilgi veriliyor. Şehirlerin kuş bakışı ve detay görüntülerinden oluşturulan tanıtım videoları Youtube platformu üzerinden de yayınlanıyor.

Yapımcılara; dağları, yaylaları, denizleri, ovalarıyla 4 mevsimi yaşayan Türkiye’nin yazdan kışa, ilkbahardan, sonbahara büründüğü renkler ile sunduğu sinematografik katkı anlatılıyor.

Rekabetçi fiyatlar

Uzun metrajlı sinema filmi, belgesel ve dizi film türlerinde Türkiye’de çekilecek yabancı yapımlara, Türkiye’de harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarı teşvik olarak geri ödenecek. Rekabetçi fiyatlar ve desteklerle de Türkiye’nin yapımcılar için cazibesine vurgu yapılıyor.

Son yıllarda internet üzerinden erişim sağlanan dizi/film platformlarına olan ilginin katlanmasının da etkisiyle diziler de ilk kez bu desteklerden payını alacak. Bakanlık, Türkiye’nin ve Türk kültürünün uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak nitelikteki dizi filmlere de ilk kez destek verecek.

Film örnekleriyle tanıtım

Filming in Turkey üzerinde Türkiye’de çekilen uluslararası filmler, diziler, belgesel filmlerden örnekler ve çekimlerin arka planında yaşananlar da yayınlanıyor. Inferno, Skyfall, Argo, The Water Diviner, Taken 2 gibi pek çok örneğe yer veriliyor.

İşbirliği fırsatları

Türkiye film endüstrisi ile dünya endüstrisi arasındaki iletişime de katkı sağlayan Filming in Turkey, portal üzerinden film endüstrisinde yer alan şirketler, iş ortaklığı yapılabilecek yapımcı firmalara ilişkin bilgiler de sağlanıyor. Portalda ayrıca Türk filmleri ve sanatçılardan haberler, festivaller, sektöre dair son gelişmeler paylaşılıyor.

Başvuru sahiplerinden ise bir Türk ortak yapımcı ile işbirliği anlaşması isteniyor. Yine başvuranların son beş yıl içerisinde en az iki uzun metrajlı film veya en az bir sezon boyunca gösterilecek veya kablo, uydu, karasal veya internet kanallarında yayınlanmış dizi film çekmiş olması özelliği aranıyor.