Akdeniz üzerinden gelen ve İzmir başta olmak üzere Ege kıyılarını etkisi altına alacak "Kırbaç Kasırgası" için tedbirler alınıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de kasırga etkisi yaratacak tropikal fırtınayla ilgili uyardı. Kırbaç kasırgasının 30 Eylül Pazar günü Kıyı Ege’de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla arasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor. Tropikal fırtına Yunanistan’ın bazı şehirlerinde etkili olmaya başladı. “Zorbas” adı verilen fırtına nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Yanya şehrinde bulunan 400 yıllık Aslan Paşa Camisi’nin üst kısmı yıkıldı

Türkiye’yi "Kırbaç Kasırgası" endişesi sardı. Yunanistan’da etkili olmaya başlayan, "Zorbas" adı verilen kasırganın pazar günü Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’i etkisi altına alması bekleniyor.  

Meteoroloji’den de Orta Akdeniz için tropik fırtına uyarısı yaptı. Bu uyarı üzerine etkilenecek kentlerin belediyeleri teyakkuza geçti. Sahil Güvenlik Komutanlığı da tekne kaptanlarını uyardı.

Türkiye’ye adım adım kasırga etkisi yaratacak tropikal bir fırtına geliyor. Yunanistan’ın batısındaki İyon Denizi üzerinde oluşan “Tropical Medicane” olarak adlandırılan kasırga yönünü değiştirmezse, 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarına ulaşacak. Tropikal fırtınanın en yıkıcı etkisini, Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir kıyıları hattında oluşturması bekleniyor.

MARMARA'DA DENİZ ULAŞIMI AKSIYOR

Marmara Denizi'nde etkili olan fırtına nedneiyle İstanbul, Bursa ve Çanakkkale'de deniz ulaşımında aksamalar yaşanıyor. 


75 KG YAĞIŞ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de kasırga etkisi yaratacak tropikal fırtınayla ilgili uyardı. Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizliklerin sürdüğüne dikkat çeken Meteoroloji açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

“Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün(dün) öğleden sonra Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen Alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz’de oluşması beklenen fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Fırtınanın, Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgâr hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.”

ONLAR "ZORBAS" DEDİ

Milliyet'te yer alan habere göre, kasırga etkisindeki tropikal fırtına Yunanistan’ın bazı şehirlerinde etkili olmaya başladı. “Zorbas” adı verilen fırtına nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Yanya şehrinde bulunan 400 yıllık Aslan Paşa Camisi’nin üst kısmı yıkıldı.

Hatta İngiliz basını, Yunanistan ve Türkiye’de tatilde olanları kasırgaya karşı uyardı. Kasırga Akdeniz’e özel bir yapıda olduğu için, İngilizce “Mediterranean (Akdeniz)” ve “hurricane (kasırga)” kelimelerinin birleşiminden türetilen “Medicane” diye anılıyor. Akdeniz bölgesi için oldukça sıra dışı bir doğa olayı olan kasırganın saatte 160 kilometreye ulaşan rüzgârlar üretebileceği ifade ediliyor.