61SAAT HABER SERVİSİ - Çin’in Wuhan kentinde geçen yılın Aralık ayında başlayarak dünya geneline hızla yayılan Korona Virüsünün İran’da da yayılması Trabzon, turizmine etki edebilir. Dünya genelinde 3 binin üzerinde kişinin ölümüne neden olan Korona Virüsü nedeniyle Türkiye, virüsün ülke sınırlarına girmemesi için önlem olarak 77 kişinin hayatını kaybettiği İran’a sınır kapılarını kapatırken uçuşları da tek taraflı olarak durdurdu. 
İran’a uçuşların tek taraflı durdurulması ve sınır kapılarının kapatılması, Mart ayında Nevruz Bayramını Trabzon’da geçirmek isteyen İranlıların rezervasyonlarının iptal olmasına neden oldu. 

GEÇEN YIL 5 BİN İRANLI GELMİŞTİ…
Geçen yıl Mart ayında Trabzon’da konaklama yapan 17 bin turist olduğunu ifade eden Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga, “Geçen yılın Mart ayında Trabzon’da konaklama yapan yabancı turist sayısı 17 bin civarında. Bu sayının 9 bini Havalimanı dışhatlardan ilimize giriş yaptı. Biz bu 17 bin rakamının İranlı olarak ön gördüğümüz rakamı ise 5 bin civarında. acenteler ve otellerle yaptığımız çalışmalarla bu rakama tahmini olarak ulaştık. Bu yıl ise 5 bin rakamının 8 binlere çıkmasını ön görülüyordu” dedi.


İRANLILARIN REZERVASYONLARI İPTAL OLDU 

Korona Virüsünün İran’da yayılması ve Türkiye’nin haklı bir önlem olarak virüsün ülke sınırlarına girmemesi için sınır kapılarını kapatması nedeniyle İranlıların yaptığı rezervasyonların iptal olduğuna dikkat çeken Çavga, “Şu an itibariyle İranlıların yaptığı rezervasyonlar iptal olmuş durumda. Mart ayına denk gelen Nevruz Bayramı nedeniyle Trabzon’da bir firma İranlılara özel  gece eğlencesi hazırlığı yapıyordu. 2 - 3 otelde de salonlar kapatılmış, sanatçılar getirilerek gece müzik eşliğinde eğlence programları tertiplenecekti. Ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle konaklamaların yanı sıra bu programlarda iptal oldu” dedi. 


ALGI OPERASYONLARINA KARŞI… 
Çavga, İranlıların rezervasyonlarının iptal olmasına rağmen, diğer ülke vatandaşlarının rezervasyonlarının da artarak devam ettiğini kaydetti. Vatandaşları da dikkatli davranmaya davet eden Çavga, “Biz bir vatandaş olarak ne yapabiliriz? Bizler de bu savaşta algı operasyonlarına karşı savaşan askerler olmalıyız. Sosyal medyada fenomen olma uğruna düşüncesizce asılsız paylaşım yapan kişilerin paylaşımlarını engellemeli ve anında şikayet etmeliyiz.
Sürekli takip etmediğimiz, sosyal medyada önümüze çıkan ve bir tık daha fazla almak için uğraşan haber sitelerinin asılsız başlıklarından etkilenmemeli, bu haberleri paylaşmamalı ve onları anında şikayet etmeliyiz” ifadelerini kullandı.