Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2019 yılı su ürünleri istatistiklerine göre, üretimin yüzde 44,8'ini avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, yüzde 6,8'ini avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 3,8'ini avcılık yoluyla elde edilen iç su ürünleri ve yüzde 44,6'sını yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.

Su ürünleri avcılığı, 2019 yılında yüzde 47,5, yetiştiricilik üretimi yüzde 18,7 arttı. Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 463 bin 168 ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise 373 bin 356 ton olarak gerçekleşti.

EN FAZLA HAMSİ AVLANDI, KİŞİ BAŞI TÜKETİM ARTTI

Avcılık yoluyla elde edilen deniz balıklarında hamsi 262 bin 544 tonla en yüksek miktarda avlanan balık olurken, 38 bin 78 ton çaça ve 19 bin 119 ton sardalya avlandı.

Türkiye’de kişi başına ortalama su ürünleri tüketimi ise 2018 yılında 6,14 kilogramken, 2019 yılında yüzde 2’lik artışla 6,26 kilograma yükseldi.

“SU ÜRÜNLERİ STRATEJİK KONUMA GELDİ”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, son yıllarda su ürünleri üretiminde Karadeniz Bölgesi’nin büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Özellikle kültür balıkçılığında Türk Somonu adı verilen Karadeniz alası ile marka yaratıldı. Pandemi döneminde ihracat süreçlerindeki yavaşlamaya rağmen Karadeniz’de üretilen somona Uzakdoğu’dan büyük talep var. Bu konuda firmalarımız gerek üretim gerekse işleme tesisleri olarak büyük yatırımlar yaptılar. Su ürünleri bölgemiz ve ülkemiz için stratejik bir ürün haline geldi. Devletimizin tarım sektörüne sağladığı destekleri ile yatırımcılarımız üretim, istihdam ve ihracat alanlarında büyük çaplı yatırımlar gerçekleştirmiştir.  Tarım sektörüne açılacak krediler ile de sektörün ülkemizde daha da büyüyeceğine inanıyoruz.  Su ürünlerinde yetiştiricilik üretimine yatırım yaparak uluslararası alanda talep gören stratejik bir sektörü ülkemize kazandıran işadamlarımızı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz” dedi.