61SAAT HABER MERKEZİ- Türkiye’de darbe dönemlerinin yakın tanığı ve 1980 Darbesinin ardından Trabzon’da 4 yıl Belediye Başkanlığı yapan Hasan Melek, FETÖ/PYD terör örgütü tarafından 15 Temmuz’da yapılan darbe girişimini 61saat’e yorumladı. 
Melek, “Ben bunların yapan kişinin Türk olmasından şüphem var. Nasıl sen ülkenin meclisini bombalarsın” dedi. 

DARBELER, DEMOKRASİYE ZARAR VERİR
60’tan itibaren bütün darbeleri gördüğünü ifade eden Melek, “Bir defa darbeler demokrasiye daima yara verir. Tarihte bunlar kara leke olarak geçerdi. Hiç bir sorunumuzu darbe çözmez. Daha ziyade sorunları güçleştirir, ülkeyi geriye götürür. Fakat maalesef geri kalmış ülkelerde bu darbeler sık sık oluyor. Onun için diyorum insana yatırım. Eğitim, eğitim. 

25 YILDIR TEV BAŞKANLIĞI YAPIYORUM
Bir çok görev aldım. Belediye Başkanlığı yaptım. 25 seneden beri Türkiye Eğitim Vakfının başkanlığını yapıyorum. Bu sürede ülkeler için eğitimin ne kadar büyük anlam kazandığını öğrendim. Eğitim ülkelerin geleceği ve hayat kaynağıdır. Eğitime gelecek için yatırım yapan ülkeler bugün refah ve mutluluk içinde yaşıyor.

Onlarda böyle darbeler olmuyor. Her toplumda sıkıntılar yaşanır. Ama o gelişmiş ülkeler bu sıkıntıları atlatır. Bizim gibi yarı gelişmiş ülkeler bunun bedelini çok ağır ödüyor. Onun için darbeler çözüm değildir. Birlik beraberliğe her zamankinden şimdi çok daha ihtiyacımız vardır. Dış ülkeler bir ülkeyi parçalamak için daima etnik grupları çoğaltırlar. Onları bir birine düşürürler. Biz bu oyuna gelmememiz lazım. 
Siyasi görüşler farklı olabilir. Fakat bu ülkede yaşadığımıza göre siyasi görüşte ki farklı insanları da seveceğiz. Bunları yaptığımız takdirde dış güçler bizi kolay kolay yıkamaz” dedi. 

ETNİK GRUPLARI ÇOĞALTIRLAR
Dış güçlerin bir ülkeyi bir ülkeyi zayıflatmak için, ilk olarak etnik grupları çoğalttığını kaydeden Melek, “Dış güçler ne yaparlar etnik grupları çoğaltılır. Eskiden cemaatler olsun, tarikatlar olsun bu kadar toplumun içine girmemişti. Dış güçler bunları çok iyi kullanıyorlar. Onun için bunlara müsaade etmemiz lazım. Atatürk din ve devlet işlerini ayırmıştı. Vatandaş istediği gibi ibadetini yapsın. Ama devlet işlerine dini karıştırmamak lazım



HER TARAFA DAL,BUDAK SALMIŞLAR
Daha önce ki ihtilallerde hakikaten bir kişinin burnu kanamamıştı. Bu gün yani milletin ödediği vergilerle alınan silahlar.. Bir ülke meclisini bombalar mı insan. Yahut vatandaşını bombalar mı? Biz bu günleri de gördük. Burada çok farklı düşünce var. Bunun altında yatan çok neden var. Bütün bunlar olup biterken yetkililerin haberi olmadı mı bilmiyorum? Bu bir sene de 2 senede 3 senede olacak iş değil. Her tarafa dal budak salmışlar” dedi. 

VATANDAŞIN NORMAL HAYATA KAVUŞMASI LAZIM
15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşanan olayları değerlendiren Melek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Olaylar hiç hoş değil. Bir ülke için olmaması gereken şeyler. Olduktan sonra çok kısa sürede ülkenin toparlanması lazım. Vatandaşın normal hayata kavuşması lazım. Soruşturmalar yapılsın, yargılasın devletin işi onlar yapsın. Günlük hayatı etkileyecek şekilde halkı tahrik etmesinler. Fakat bu uzadıkça ülke bundan zarar görür. Çok kısa zaman içinde ülkenin bundan kurtulması lazım. İş hayatı felç olur. Bakın turistler gelmiyor. Yatırımcı gelmez. Huzur olmayan bir yerde kimse gelmez. Ülkeye bunun zararı çok büyük oluyor. Bu beladan kurtulmamız lazım” 

MACBURİYET OLDU Kİ GETİRDİLER
OHAL, uygulamasını da değerlendiren Melek, “Bir mecburiyet oldu ki bunu getirdiler. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda bunu kaldırsınlar. Bunlar dış yatırımcıyı, turizmi her şeyi etkiler. Bir ülkede kısıtlama varsa demek o ülkede rahatsızlık var. Onun için dış dünyadan gelecek olan yatırımcı turist gelmek istemez. Bu da Türkiye ekonomisine zarar verir” dedi. 

TOPLUMU DÜŞMAN MI KABUL ETTİ?
Sözlerine, “Ben bunların yapan kişinin Türk olmasından şüphem var. Nasıl sen ülkenin meclisini bombalarsın” şeklinde devam eden Melek, “Veyahut insanların üzerine ateş edersin. Görülmemiş. Bu kadar darbe oldu darbelerin hiç birinde bunlar yaşanmadı. 
Bir ordu, ülkenin bütünlüğü için toplumun refah ve mutluluğu için gayret eder. Hakikaten aldığımız bu silahlar bize karşı değil, düşmanlara karşı çevrilmesi lazımdı. O meclisi bombalayan, vatandaş toplumu düşman mı kabul etti. Gördü ki onun üzerine bomba attı. Veyahut silahla taradılar insanlar. Yapılacak hoş bir şey değil. 

Ben darbelere her zaman karşıyım. Demokrasiye inan insan demokrasinin sorunlarını demokrasiyle çözer. Zorla değil, darbe ile değil. Ama her şey demokrasinin kuralları içinde çözmek var. 



BÜTÜN ORDUYA MAL ETMEMEK LAZIM
Güçlü bir ülke nasıl olur? Eğitilmiş güçlü bir toplum. Güçlü bir yönetim. Güçlü bir ekonomi ve ordu. Bunlar bir ülkede varsa o ülkede refahta var, ekonomi de var. Ama bunlardan biri eksikse hiç bir şey olmaz. Bu son olaylar ordumuz çok yıprattı. Ordunun içinde yanlış görüşte insanlar olabilir. Ama bunu bütün orduya mal etmek yanlıştır. Ordu bizim ordumuzdur. Orduyu yıpratmayalım” ifadelerini kullandı. 

ÜLKE İÇİN ÇOK HASSAS KONU
Melek, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Politikacılar beyanatlarına dikkat etmeleri lazım. Orduyu yıpratıcı şekilde değil. Orduyu tekrar eski güçlü haline getirmemiz lazım. Hassas bir konu. Ülke için çok hassas bir konu. Onun için yöneticiler beyanatlarına daha dikkatli olmaları lazım. 

HİYERARŞİK DÜZEN VAR
Ordu’nun içinde hiyerarşik düzen var. Bunu bozmamak lazım. Daha önce yapılan bazı yanlışlar vardı. O toplanan komutanlar hepsi beraat etti. Ama olan orduya oldu. Bu konularda daha hassas olmak lazım. Bazı yanlış bilgilerle ordunun üzerine gidip perişan etmemek lazım. Avrupa’da en güçlü ordulardan bir tanesiydik”