Türkiye'nin Kafkaslara ve Orta Asya'ya açılan kapısı Doğu Karadeniz, enerji üretiminde de önemli bir merkez konumunda. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 25'i Doğu Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanıyor. Son 10 yılda yapılan yatırımlarla bölge özellikle hidroelektrik alanında önemli bir çekim merkezi haline gelirken, Türkiye genelinde bin 400 adet HES lisansından 450 adeti Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunuyor. Trabzon, Rize ve Artvin'deki HES projeleri Doğu Karadeniz Bölgesi'ni enerji üretiminde önemli bir merkez haline getirdi. İrili ufaklı olmak üzere bölgede toplam bin’e yakın HES projesi bulunuyor. Yapılan tüm çalışmalara ve yatırımlara rağmen halen Doğu Karadeniz Bölgesi'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin ancak yüzde 10'u kullanılıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde enerji üretiminde en önemli bölge Artvin. Çoruh Vadisi üzerinde ana gövde de 10 ve yan kollarında da 17 olmak üzere toplam 27 adet baraj ve hidroelektrik santral kurulması planlanıyor. Bu barajlardan, Muratlı ve Borçka Barajları hizmete alınırken, Deriner Barajı ve HES inşaatı ise devam ediyor. Artvin, Yusufeli, Bayram ve Bağlık barajlarının inşaatları ise başlamak üzere. Yapılan araştırmalar sonucunda Çoruh Vadisi'nde, özellikle Artvin il sınırları içerisinde yer alan barajlar ve HES'lerin tamamlanması halinde yaklaşık 10 milyar kVVh'lık enerji üretilmesi öngörülüyor. Bu miktar Türkiye'nin HES'lerden elde ettiği enerji kapasitesinin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturuyor. Yine bu yatırımlar toplam enerji üretimi içinde alacağı yüzde 7'lik payla ülke ekonomisine çok önemli bir katkı sağlayacak. Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar TL'yi bulacak. 249 metrelik gövde yüksekliğiyle kemer barajı sınıfında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı, Türkiye'deki hidroelektriğin yüzde 6'sını üretecek. 2,12 milyar kilovvatt elektrik enerjisi üretecek olan 750 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak Deriner, sadece bu özelliği ile Türkiye ekonomisine 575 milyon TL katkıda bulunacak.

DOĞU KARADENİZ ENERJİ ÜRETİMİNDE BİR ÜS HALİNE GELECEK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, dünyada enerjiyi en pahalı kullanan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyledi. Hacısalihoğlu “Bu noktada mutlaka önümüzdeki süreçte sanayicilerimize en azından dünyadaki rakiplerinin kullandığı enerji maliyetlerini sunmalıyız. Sanayicilerimiz üretimlerinde enerji maliyetlerini uluslararası arenadaki rakiplerinin seviyesine gelmesi ile büyük avantaj elde edecektir. Bu avantaj ebette ülkemizin ihracatının artmasına, kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunacaktır” dedi.

Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 25'inin Doğu Karadeniz Bölgesi tarafından karşılandığına dikkat çeken Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hem hidroelektrik yatırımlarının devreye alınması, hem de Doğu Karadeniz’de TPAO'nun yürüttüğü petrol arama çalışmalarında mutlu sona ulaşılmasıyla bölgenin enerji üretiminde bir üs haline geleceğini söyledi.
Öte yandan Dünya Ekonomik Forumu'nun "Küresel Enerji Mimarisi Performans indeksi 2013" sonuçlarına göre, Türkiye 105 ülke arasında 44'üncü sırada yer alıyor. Türkiye, yapılan araştırmalara göre dünyada Çin'den sonra enerji tüketimi artış hızı en yüksek ikinci ülke konumunda. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, artan küresel talebi karşılayabilmek için 2035 yılına kadar enerji tedarik altyapısına 38 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor, 2023 yılına kadar enerji sektörüne 130 milyar dolar yatırım öngörülüyor.