Toplantıya Türkonfed Başkanı Orhan TURAN, Dokasifed Başkanı Zeyyat Kafkas, TrabzonSİAD Başkanı Sırrı Eren, OrduGİD Başkanı Samet Aktaş, Eynesil SİAD Başkanı Oktay Gül, TSGİAD Başkanı Adem Kahraman, OrduSiAD Yönetim kurulu üyesi Orhan Kahveci, TrabzonSİAD Başkan Yardımcısı Seçkin Kanca ile yönetim kurulu üyeleri Yusuf Çakır, Seyyare Sungur, TÜRKONFED Derinleşme Komisyonu Üyeleri Ali Eroğlu, Serpil Veral, Aysun Nalbant, Hüseyin Öztürk ve Türkonfed Genel Sekreter yardımcısı Betül Çelikkaleli katıldı. 

Doğu Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Zeyyat Kafkas Türkonfed’in dijitalleşme çalışmalarını kutlayarak sorunların yetkililere ulaştırılmasında dernek, federasyon ve konfederasyonun bu tür istişaresinin çok faydalı olduğuna değindi. Toplantıda dernek başkanları tarafından bölgesel sorunlar Türkonfed yönetim kuruluna iletildi. 

TrabzonSİAD başkanı Sırrı Eren “Covid-19 salgını ile birlikte üç dört ay öncesine göre çok farklı sorunlar konuşuyoruz. Hizmet sektörünün ve turizmin durma noktasına gelmesi, üniversitelerin kapalı oluşu şehrimizi oldukça olumsuz etkiledi. Bu konularda üyelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini  DOKASİFED aracılığı ile sizlere, TTSO aracılığı ile TOBB’a ulaştırmıştık. Son dönemde dernek olarak bir turizm çalışması yayımlayarak hem sektörü ayakta tutacak önerilerimizi hem de gördüğümüz eksiklikleri de paylaştık. Sizlere ulaştırdığımız bu konuları çeşitli platformlarda seslendirmeniz arzumuzdur. Ayrıca turizmde tanıtımın tek merkezli yapılması, bölgesel birlikteliğin sağlanarak Doğu Karadeniz’in bir bütün olarak çeşitli ülkelerde tanıtılması, sadece körfez ülkeleri ile sınırlı kalınmayarak, kısa dönemde başta pandemiden az etkilenen kuzey ülkeleri olmak üzere farklı ülkelere de açılınması sizlerinde vurgulamasını beklediğimiz önemli bir noktadır. Karadeniz somunu yine derneğimizin dikkat çektiği önemli bir bölgesel ihraç ürünüdür. Bu sektörün pandemi sürecinden olumsuz etkilenmemesi adına devlet kurumlarının alım yapması, balıkta KDV’nin yüzde bire inmesi seslendirmenizi beklediğimiz konular arasındadır” şeklinde konuştu.

OGİD başkanı Samet Aktaş da pandemi sonrası yaşanan sıkıntıları anlattığı konuşmasında Eren’e destek vererek turizmde bölgesel birlikteliğin önemine dikkat çekti. Aktaş ayrıca dizi ve filmlerde yöresel ürünlere yer verilmesinin teşvik edilmesi gerektiğine değindi. Eysiad Başkanı Oktay Gül de enerji konusunun önemine değinerek sektörde yaşanan sorunların üreticiyi de sanayiciyi de oldukça olumsuz etkilediğini söyledi. Türkonfed Başkanı Orhan Turan telekonferansla da olsa Doğu Karadeniz dernekleriyle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Pandemiye rağmen üye federasyon dernekleri arasındaki iletişimin devam etmesi amacıyla yapılan bu toplantılarla hem sizleri dinliyor hem de bu süreçte Türkonfed’in plan, proje ve faaliyetlerini paylaşma fırsatı buluyoruz. Dijitalleşme bizim pandemiden önce başladığımız ve bugün gerekliliği ortaya çıkan bir olgu. Markalaşma yine çok üzerinde durduğumuz bir konu. Bu toplantıda da fındık ve çikolatanın hikayesini dinledik. Fındık Ocağı gibi girişimleri artırmalı Anadolu’da yerel ürünlerde markalaşmayı sağlamalıyız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bizlere ilettiğiniz üye sorunlarını seslendirmeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. Toplantı Türkonfed’in icraatlarının anlatıldığı kısa sunumla son buldu