61SAAT HABER SERVİSİ - CHP Trabzon Milletvekili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın cevaplaması istemiyle Trabzon Havalimanı ile ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Kaya tarafından verilen soru önergesinde Trabzon Havalimanına, iç hat yolcu sayısında bilet fiyatlarının pahalılığından dolayı düşüş yaşandığı, fiyatların makul seviyelere düşürülmesi için girişimde bulunup bulunulmayacağı soruldu. 
Bir diğer soruda ise Trabzon - Kıbrıs arası uçak seferi düzenlenip düzenlenmeyeceği, otopark ücretlerinin pahalılığı soruldu. 

KAYA İÇ HAT DÜŞTÜ DİYOR, BAKANLIK DIŞ HAT YÜKSELDİ DİYOR… 
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen yanıtta ise uçak bilet fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirlendiği kaydedildi. Kaya’nın iç hat seferlerinde yaşanan yolcu sayısı düşüşünün istatistiğini paylaştığı soru önergesinde, Bakanlığından dış hat seferlerinde yaşanan yükselişle yanıt vermesi ise dikkat çekti. 

BİLET FİYATLARI ÇOK PAHALI.. 
Soru önergesinde Trabzon Havalimanının yolcu sayısı bakımından Türkiye’nin 7. Hava Limanı olduğuna dikkat çeken Kaya, havalimanını kullanmak isteyen yolcuların özellikle yaz aylarında iç hat uçuşlarında bilet bulmakta zorlandıklarına dikkat çekerek,  bilet bulunması bile fiyatlarının çok pahalı olduğunu kaydetti. 
Kaya, “Trabzon Havalimanını kullanan Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburtlu vatandaşlarımız ile şehrimizi ziyaret etmek isteyen turistler büyük mağduriyet yaşamaktadır. vatandaşların mağduriyet yaşamaması, Karadeniz Bölgesinin turizm potansiyelinin verimli bir şekilde değerlendirilmesi için bu sorunun çözümüne yönelik adımlar ivedilikle atılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 
Kaya, sorduğu sorular ise şu şekilde: 
“Trabzon Havalimanından gerçekleştirilen iç hat uçuşlarına ek sefer konulması ve bilet fiyatlarının makul seviyelere düşürülmesi için bir girişimde bulunacak mısınız? 
Turizm amaçlı seyahatlerde Trabzon Havalimanına iç hat ve dış hat charter seferlerinin düzenlenmesi için yerel seyahat acentalarını desteklemeyi düşünüyor musunuz?” 

TRABZON KIBRIS ARASI SEFER
Kaya, bu sorular haricinde başka bir soru önergesinde ise, “Dış hat uçuşlarında alınan güvenlik ücreti uygulaması bir çok havalimanında 1 Euro olarak belirlenirken Trabzon Havalimanında yolcu başına 3 Eurodur. DHMİ tarafından kiraya verilen veya işletilen otoparklarda ki ücret tarifleleri diğer havalimanlarına göre yüzde 50 daha pahalıdır. 

İÇ HATLARDA 273 BİN KİŞİ UÇAKTAN VAZGEÇTİ
Tüm bu eksiklikler ve yanlış uygulamalar nedeniyle Trabzon Havalimanını kullanan yolcu sayısında azalma gözlenmektedir. 
Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürlüğünün 2019 Ocak verilerine göre iç hat yolcu trafiğinde önceki yıla göre üzde 13 düşüş yaşanmış 273 bin 252 yolcu seyahat görçekleştirmemiştir. İç hat uçuşlarında iniş kalkış yapan uçak sayısında bir önceki yıla göre yüzde 11 azalma vardır. 
Ayrıca Kıbrıs’ta 25 bin civarında Karadenizli vatandaşımız yaşamaktadır. Öğrenciler ve askerler de eklenince bu sayı 50 - 60 bini bulmaktadır. Şuan ki Trabzon Kıbrıs arası aktarmalı uçuşlar nedeniyle mağduriyetler yaşanmaktadır. Hafta bir de olsa Trabzon Kıbrıs arası direkt uçuş seferleri düzenlenmesi önemli bir ihtiyaçtır ve taleptir” dedi. 
Kaya, bu önergesinde ise, “Trabzon havalimanın sorunlarının çözümü noktasında bir çalışmanız var mıdır?
Trabzon - Kıbrıs arası direk uçuş seferlerinin düzenlenmesi konusunda bir girişiniz olacak mıdır?
Trabzon’a uçuşlarda ki bilet fiyatlarındaki pahalılık ile ilgili bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Trabzon Havalimanıdaki otopark ücretleri ve dış hat güvenlik ücreti gibi ücret uygulamalarının diğer havalimanlarındakinden daha pahalı olmasının gerekçesi nedir? Bu farkı ortadan kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?” 

BİLET FİYATLARINDA TOP ŞİRKETLERE ATILDI
Ulaştırma Bakanlığından ilk soru önergesine verilen yanıtlarda ise, havayolu işletmelerinin serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğu ifade edilerek, “İlave hat konulması, uçuş saatlerinin değiştirilmesi vb.. hususlar, havayolu işletmelerinin filo büyüklükleri ile orantılı olarak kendi ticari tercihleri doğrultusunda belirlenmektedir. Sefer sayılarının arttırılması ile ilgili olarak, uçuş başvurusu olması halinde başvurlar, Bakanlığımız tarafından ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmeye alınmaktan ve bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya da destek verilmektedir. 
Bilet fiyatları da serbest piyasa koşulları çerçevesinde; uçuş sayısı, uçuş mesafesi, yakıt tüketimi, yolcu talebi vb.. faktörlerin birleşimi sonucunda havayolu şiletmelerince belirlenmektedir. bilet fiyatları ile ilgili tek düzenleme; yurt içi aktarmasız ekonomi sınıfı biletler için belirlenmiş olan 352 TL’lik tavan fiyattır. Bunun dışında bilet fiyatlarına bakanlığımızın her hangi bir müdahalesi olmamaktadır. 
Diğer taraftan Trabzon Havalimanı iç hat ve dış hat charter seferlerinin düzenlenmesi için yerel seyahat acentalarının desteklenmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının uhdesinde bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

GÜVENLİK ÜCRETLERİ.. 
İkinci soru önergesinde ise bilet fiyatları ile ilgili ilk soru önergesindeki gibi yanıt verilirken dış hat uçuşlarında alınan ücretle ilgili ise, “Her yıl ulusal ve uluslararası kuruluşlarca temini zorunlu olan güvenlik cihazlarının temin ve tesisine ilişkin yüksek maliyetlerinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından karşılandığı dikkate alınarak, yurt dışındaki havalimanlarında da örneği olduğu üzere, Havalimanlarında verilen güvenlik hizmetlerinin ücretlendirilerek anılan maliyetlerin bir kısmının bu şeklide karşılanması için dış hat yolcu güvenlik ücreti tarifeye konulmuştur. 
Yatırım Finansman Kararnamesi ekindeki Kararın Satış Fiyatlarının ve Tarifelerinin belirlenmesi başlığı altındaki “Satış fiyatları ve tariflerin uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalar, programdaki mali hedefler teşebbüsün finansman ihtiyacı ve geçmiş yıllar vergi yükümlülükleri dikkate alınarak kamu teşebbüsünü zarara uğratmayacak şekilde belirlenecektir” hükmü DHMİ Havalimanı Ücret Tafirelerinin hazırlanmasında dikkate alınmakta olup, tarife konulan güvenlik ücreti; yıllardır yapılmakta olan güvenlik harcamalarının havalimanı kullanıcılarına yansıtılmasının günümüz şartlarında kaçınılmaz olmasından kaynaklanmaktadır. 
Dış hat yolcu güvenlik ücreti dış hat giden yolculardan alınmakta, dolayısıyla iç hat yolcu trafiğinde her hangi bir düşüşe yol açma imkanı bulunmamaktadır. Bilakis dış hat yolcu güvenlik ücretinin uygulanmaya başladığı 2019 döneminde 2019 Şubat sonu istatistiklerine göre Trabzon Havalimanı dış hat yolcu trafiğinde önceki yıla göre yüzde 47 artış, dış hat ticari uçak trafiğinde ise yüzde 40 artış yaşanmıştır. 
Ayrıca DHMİ Havalimanı ücret tarifelerinde yer alan otopark ve güvenlik ücretleri, DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında yolcu - uçak trafiğinin yoğunluğuna göre kategoriler oluşturularak belirlenmektedir” şeklinde yanıt verildi.