61SAAT HABER SERVİSİ - Doğu Karadeniz Bölgemiz ihracatı, Bölge ihracatımızın geliştirilmesi ile Koranavirüs salgını sürecinde ihracatçıların olumsuz etkilenmemesi açısından ihracatçılara  yönelik verilen destekler ve yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. 
Online ortamda düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar   Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, flaş açıklamalar yaptı. 
Koronavirüsün ekonomiye büyük etkileri olduğunu kaydeden Gürdoğan, “En kötünün geride kaldığı içinde bulunduğumuz bu günlerde hükümetimizin yerinde ve zamanında aldığı etkin şekilde kararlar ihracatın olumsuz etkilenmemesinde çok büyük katkısı olmuştur. Gerek ekonomik alanda alınan ve uygulanan kararlar ve sağlık camiamızın büyük başarısı ortaya çıkan tabloda büyük katkı sağladı” dedi. 


Gürdoğan, pandamı sürecinde Trabzon ve Bölgenin ihracatı ülkenin aksine arttığına dikkat çekerek, “2020 yılı ilk 5 ayında ülke genelinde ihracatta yüzde 19 oranında düşüş yaşandı. Şükürler olsun D. Karadeniz Bölgesi yetki alanında toplam ihracatta aynı dönemde her hangi bir düşüş yaşanmadan yüzde 0.4 oranında artış yaşandı. 2020 yılı 5 aylık döneminde 566 milyon gerçekleşti. 114 ülkeye ihracat yaptı. KOVİD 19 salgının etkisiyle kontrol altına alınmasıyla önümüzdeki aylarda ihracatın yılın tamamını artışla tamamlayacağından ümitliyiz” dedi. 


Gürdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Gürcistan’a girişim yapacak ihracatçılarımız için özel izin alınması yönelik girişimler devam etmektedir. 
İhracatçılarımıza kesintisiz şekilde işlemlerini yürütmesi için, şehirler arası seyahatleri ve yasaklı olan günlerde çalışma yapması için gerekli belgeler en hızlı şekilde ulaştırılmıştır. 
Bugünden itibaren açılan İran, Irak, Gürbulak sınır kapıları uluslararası sınır kapıları açıldı. 
Bölgemizden İran ve Irak’a yapılacak ihracat sağlanmış oldu. 


D. Karadeniz İhracatçıları Birliği olarak bu zor dönemde ülkemiz insanına büyük hizmet veren sağlık camiasına desteğimiz en üst düzeyde sürdürüldü. Kampanyalar yanında, bölgemizde ki sağlık çalışanlarına malzeme desteği yapılmış ve yardım kampanyalarında hibede bulunulmuştur. 
Yeni iş yapma modelleri konusunda çalışmalarımızı en üst düzeyde sürdürmekteyiz. 
Sanal ortamda fuar organizasyonu, sanal ticaret heyetleri ikili iş programları düzenleyerek ihracatçılarımıza yeni pazarlar açılmaları, yeni müşteri bulmaları için imkan sağlanacaktır. 
İhracatçılarımıza sanal ortamda eğitim verilerek, eğitim faaliyetlerine başlanacak” dedi.