Trabzon-Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB) Encümen Toplantısı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ın başkanlığında Sürmene Çamburnu Kutlular Katı Atık Düzenli Depolama sahasındaki tesislerde gerçekleşti.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun da hazır bulunduğu toplantıda Vali Kızılcık, çöp sorununu eski ile kıyaslanamayacak derecede çözdüklerini belirterek amaçlarının daha yaşanabilir bir Trabzon oluşturmak olduğunu söyledi. 2015 yılından itibaren çöpleri daha düzenli depolonabileceği bir tesis kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Kızılcık, "Eski ile kıyaslanamayacak derecede çevre sorunlarını çözmüş durumdayız ancak hedefimiz daha iyi noktalara gelip hiç bir kokunun ve çevre kirliliğinin olmadığı bir Trabzon oluşturabilmek. 21. yüzyılda tabii ki şehirlerin en önemli problemleri çevre sorunları. 1997'de Trabzon ve Rize illerini kapsayan bir birlik kuruldu. Trabzon ve Rize illerinden toplanan çöpler düzenli olarak bu tesise taşınmaya başladı. Önceden bakır madeni olan bu alanın kullanılmasına 2007 yılında başlandı. Çevreye en az zararı verip, çevreyle uyumlu halde yaşatılması için yerel yönetimlerle ciddi bir çaba içindeyiz. Burada 2 yıl daha katı atık depolanacak. Gördüğünüz gibi çok az koku var. Günde 500-550 ton civarında atık toplanarak burada depolanıyor. Bu sistemle 2013 ve 2014'te de burada çöp depolanacak. 2015 ve sonrasında çöp depolanacak tesisin hazırlanması için çalışmalar devam ediyor. Daha temiz bir çevrede yaşamak için bir şekilde çöpü bertaraf etmemiz lazım. Belediyelerimizce toplanan binlerce ton katı atığın bertarafı için genellikle gözden uzak gönülden ırak alanlar seçilirken, malesef bölgemizdeki coğrafi yapı nedeniyle neredeyse göz bebeğimiz olan deniz ya da dere kenarları katı atık depolama alanı olarak kullanılmıştır. Katı atıkların bu şekilde düzensiz olarak bertaraf edilmesi ve bu işin şehir ve ilçe yerleşimlerinin hemen merkezi kıyılarında yapılması, vahşi depolamadan kaynaklanan çevre sorunlarının tüm yönleri ile yerleşim birimlerinde yaşanmasına neden olmuştur" dedi.
Vali Kızılcık, Fatih Akın'ın filmini izleyip izlemediğiyle ilgili bir soruya, "İzlemedim ama 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle İstanbul'da bir gösterim olacağı duyumunu aldık. Bu gösterimde belgeseli görmeyi umut ediyorum. Sizin de gördüğünüz gibi burada çevreye en az zararı verecek bir depolama yapılıyor" şeklinde konuştu.