Trabzon'da ilk kez böyle bir etkinliğin gerçekleştirildiğini belirten Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, "Karnımızı doyuracağımız, evimize onurumuzla ekmeğimizi götüreceğimiz en önemli unsur iş sahibi olmamızdır. Bu festival sayesinde iş arayanlar ile iş verenler bir araya gelip üretime ve istihdama katkı sağlayacaktır" dedi. İşsizlik Gelişmiş Ülkelerde Bile Sorundur

Bu tür çalışmalar ile işsizliğin önüne geçilebileceğini belirten Vali Kızılcık, "İş-Kur başta olmak üzere sanayi odamız, esnaf odalarımız, belediyemiz ve üniversitemizin desteği, İl İstihdam Kurulu'nun da gayretleriyle organize edilen bu etkinlikler sayesinde istihdam anlamında çoğu gelişmiş ülkelerin dahi karşılaştıkları problemleri önemli oranda çözmüş olacağız. Amerika'ya bile baktığımızda işsizliğin önemli sorun olduğunu görüyoruz. Amerika'da 10 gün önce gerçekleştirilen seçimlerin de ana teması da işsizlikti. İşsizlik gelişmiş toplumların da önceliği arasında yer alıyor. Avrupa'nın 21 ülkesinde genel greve gidilmesine neden olan unsur yine işsizliktir. Örneğin İspanya'da yüzde 25, Yunanistan'da yüzde 27,  İtalya'da ve Portekiz'de işsizlik oranı yüzde 16-17'lerdedir. Türkiye'de ise uygulanan doğru ve insan odaklı politikalar sayesinde işsizlik yüzde 8,2 seviyesindedir. Biz devlet olarak, hükümet olarak, doğru istihdam ve kalkınma politikası uyguluyoruz ki işsizliğimiz yüzde 8,2'ye indi. Bu yeterli değildir. Ama ülkeler ile kıyasladığımızda önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Trabzon'daki işsizlik oranına da değinen Vali Kızılcık, "Trabzon'daki işsizlik oranına baktığımızda bunun yüzde 6,3 olduğunu görüyoruz. Türkiye ortalamasından 2 puan daha az durumdayız.

İşsiz Gençlere Önemli Mesaj

İş arayan gençlere de seslenen Vali Kızılcık, "İşe girmek, mutlu olmak istiyorsanız lütfen bir meslek sahibi olunuz. Eğer bir meslek sahibi değilseniz 21. yüzyılda değişen, katma değer oranı yüksek ürünlerin üretildiği ve daha fazla ücretlerin ödendiği işlere girebilmeniz mümkün değildir. Bunun yolu da il istihdam kurulu marifetiyle olur. Sanayicimizin ve esnafımızın talepleri doğrultursunda açılan kurslara devam edin. Bu kurslar ücretsiz olup hatta sizlere her gün başına günde 25 TL ücret ödeniyor. Hem kursa giderek sertifikanızı alıyorsunuz hem de günlü iaşenizi alarak geçiminizi temin ediyorsunuz. 'Her işi yaparım' değil de 'şu işi çok iyi yaparım' diyebilmelisiniz. İş-kur'un sunduğu fırsatlardan yararlanın. Hangi alanda meslek sahibi olmak istiyorsanız o alanda kursa katılın" dedi.

İşadamlarına Çağrıda Bulundu

İşadamlarına çağrıda bulunan Vali Kızılcık, "Hangi nitelikte çalışan eleman arıyorsanız bunların yetiştirilmesi için bizlere yani il istihdam kuruluna müracaat ederek taleplerinizi bildiriniz. Biz de en kısa zamanda kurslar açar ve sizlerin ihtiyaç duyduğu iş gücümüzü yetiştirmenin arayışı içinde olacağız" diye konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, "Trabzon'umuz birlikte ve beraberliği ile bölgemiz ve kentimiz ile omuz omuza yapılan çalışmalarımızla bugüne kadar belediye- İş-kur işbirliğiyle 36 kurs düzenlendi ve 771 vatandaşımız meslek sahibi yapıldı. Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapılan kurslarda da 30 ayrı kursta 3 bin 528 vatandaşımız meslek sahibi oldu. İş-kur ve Halk Eğitim Müdürlüğünün birlikte düzenlediği 65 kursta ise 4 bin 299 vatandaşımız meslek sahibi oldu. Bu kurslarda başarılı olanlar ise valimizin katkılarıyla kurduğumuz israfı önleme şubesini ile bin 500 insanımıza kredi temin edilebildi. Sadece belediyemizde bu proje ile bin 700 kişi işlendirilebildi" dedi.

İş-kur Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Abdullatif Gökdere, "İşsizlik sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli sorunudur. En gelişmiş ülkelerde bile milyonlarca insan işsiz kaldı. Ancak krizden en az etkilenen ülkelerin başında geliyoruz. İş-kur'da istihdam kapasitesinin arttırılması için sürekli yeni projeler üretmektedir. Bugün burada güzel bir örneğini gördüğümüz bu etkinlikte istihdama çok büyük katkı verecektir. 2012 yılının sonuna kadar 21 ilde bu tür etkinliği gerçekleştireceğiz. Amacımız bunu geleneksel hale getirmek ve her ilde yapmaktır" dedi.

Toplantıda konuşan İş-kur Müdürü Mustafa Sezgin de, "İstihdam politikasının oluşturulmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olan, işsizlik sigortası işlemlerini yürüten, iş gücü yetiştirme ve uyum programları geliştirilmesine katkı veren İş-Kur, kuruluşundan buyana işsiz, çalışan ve işveren olmak üzere milyonlarca kişiye hizmet vermektedir. İşçinin, işverenin, gençlerin, kadınların, özürlülerin, hükümlülerin yanındayız. Valimizin öncülüğünde yapılan bu etkinlikte öncü kuruluşları buluşturduk. Gençlerimizi geleceğe en güzel şekilde hazırlamak zorundayız. Sanayicilerin ve müteşebbislerin ihtiyaç duyduğu iş gücünü onlarla buluşturmak amacıyla yapılan bu etkinlik ilimizin tanıtımına da ciddi katkılar sağlayacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından etkinliğin açılışı gerçekleştirilirken, Vali Kızılcık ve beraberindekiler fuar alanındaki stantları ziyaret ederek stantlarda bulunanlara başarılar diledi.