Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 13 Ekim günü “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugün de afet risklerine karşı nasıl hazırlandıkları, neler yapmayı planladıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dünyanın her ülkesinde bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Ülkemizin ve bölgemizin her zaman afetlere maruz kalabileceğinin altını çizen Vali Kızılcık “Ülkemiz, jeolojik ve meteorolojik doğa olayları nedeniyle afet ve acil durumlarla sık sık karşılaşmaktadır. Başta deprem olmak üzere heyelan, sel, kaya düşmesi, çığ, kuraklık, yangın vb. gibi afetlerin yanı sıra komşu ülkelerde meydana gelen olağan dışı olaylar neticesinde yoğun nüfus hareketlerine de maruz kalabilmektedir. Afet ve acil durumlardan etkilenmemenin en iyi yolu ise toplum olarak hazırlıklı ve donanımlı olmaktan geçer.

Ülkemizin afetlere karşı eğitime önem verilmesi gerektiğini, halkın devamlı bilgilendirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Vali Kızılcık “ Doğal afetlerin oluşumunu engellemek pek mümkün olmasa da afetlerin neden olabileceği zararları en aza indirmek ve bunları ortadan kaldırmak mümkündür. Afetlerle yaşayan bir ülke olarak afetler oluşmadan önce önlem alma faaliyetlerini içeren “Hazırlıklı Olma” çalışmaları, afet yönetimi uygulamalarının en önemli unsurlarından biridir. Bu amaçla önlem alma ve zarar azaltma kültürünün toplum içerisinde geliştirmek, eğitim faaliyetlerine ağırlık vermek ve bu çalışmaları toplumun tüm kesimine ulaştırmak Valiliğimizin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Afet ve acil durumlarla ilgili öğrenilmesi, yapılması gereken temel bilgi ve uygulamalar mevcut olup kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaşlarımızın da “Afet bilinci” kazanması, afetler yaşanmadan önce farklı tehlikelere karşı önlemler alması gerekmektedir.

Bu amaçla Valiliğimiz İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kamu Kurum ve Kuruluşlarına toplumun çeşitli kesimlerine konu ile ilgili eğitimler vermekte, afiş broşür ve kitapçıklarla da eğitimler desteklenmektedir.” dedi.

Vali Kızılcık tüm bu çalışmalarımızın amacı vatandaşlarımızın afet korkusundan uzak afetler karşısında zarar görmeden huzur içerisinde yaşaması olduğunu söyleyerek, özellikle bölgemizde ve ilimizde afete her an maruz kalınabileceğini hatırlatarak vatandaşlardan dere yataklarına çığ ve heyelan olabilecek yerlere bina yapmamalarını, uygun yerlere binaların yapılmasını ve binaların depreme dayanıklı ve çevreye uyumlu olmasını istedi.