61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları bugün devam etti. Trabzon’da özellikle yaylalarda yapılan çirkin ve kaçak yapılaşmayı engellemek adına meclise gelen gündem dışı bir madde ise dikkat çekti. Maddeye göre Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve DOKAP işbirliğine giderek Sultan Murat Yaylasında hazine ait bir arazide bölgenin mimarisine ve çevre koşullarına uygun örnek bir proje geliştirecek. Bu proje çerçevesinde Sultan Murat Yaylasına bir bina yapılacak ve 1. Derece Yeşil Yol kapsamında ki yaylalarda örnek projeye uygun binalar yapılması sağlanacak. 
Madde Trabzon Büyükşehir Belediyesinde ilk olarak gündeme alınırken daha sonra oylanarak kabul edildi. Maddeye göre proje ile ilgili görüşmelerin sürdürülmesi ve gerekli adımların atılması için Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na yetki verildi. 

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Meclis Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, “Bu başkanımıza yetki konusu. Bir örnek proje uygulaması Sultan Murat bölgesinde. DOKAP ile yürütülecek. Örnek proje. Bahsi geçen bölgede rast gele yapılaşmayı ve kaçak yapılaşmayı engellemek için böyle bir proje uygulanıyor” dedi. 

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik ise, projenin bütün Trabzon sathında uygulanması gerektiğini ifade ederek, bir örnek projenin batıda bir örnek projenin de doğuda uygulanmasını istedi. 

Bunun üzerine proje ile ilgili meclise açıklayıcı bilgi veren Planlama ve Şube Kent Bilgi Sistemleri Müdürü Ömer Söylemez, “Bu proje DOKAP idaresi ile birlikte yürütülen projedir. DOKAP Sultan Murat yaylasda, bir tane örnek yayla evinin yapılması ile alakalıdır. Şartları da vardır. 1. Yeşil Yol güzergâhında olmalıdır. Biz farklı yaylalarla ilgili  çeşitli alternatifleri DOKAP’a gönderdik. DOKAP bunlardan Sultan Murat Yaylasında ki belirlenecek alanın müsait olduğu ifade edildi. Bu proje ile ilgili bir adet parselle ilgili yetki istiyoruz. 2016 yılı için sadece bir bina için. 2017 il genelinde yaygınlaşması için çalışmalar yürütülecek” dedi. 
AK Partili Meclis Üyesi Ufuk Hoş ise, “1 tane yapı yapılacak. Bu da Yeşil Yol üzerinde geleneksel yapı karakterimize oluşturacak. Örnek teşkil etmesi için yapılacak. Daha sonra İmar Hukuku üzerinde alt yapısı oluşturulup bütün yeşil yol üzerinde bu tür binaların yapılması teşvik edilecek” dedi. 

CHP’li üye Cahit Erdem ise, “Bu yapılacak işlemin imar alt yapısını oluşturduk mu? Oluşturacak mıyız? Sadece DOKAQ ile görüşmek için mi yetki vereceğiz. Yoksa imar planının yapılması ile ilgili yet ki mi?” diye sordu. Bunun üzerine Söylemez ise, “Bu binanın yapılabilmesi için imar planının yapılmasına gerek yok. Yaylalarda imar planı olmadan yapılar yapılabiliyor. Burası maliye hazinesine aittir. Bir adet parselin Trabzon Büyükşehir Belediyesine tahsisi ile alakalı. Binanın projelendirmesi ve yapılması DOKAP’a aittir” diyerek yanıt verdi. 

Madde mecliste oy birliği ile kabul edilerek konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na yetki verildi.