TRABZON (AA) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, son 3 yılda Trabzon'a yaklaşık 16 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, gerek doğrudan gerekse dolaylı 118 kişiye istihdam sağladıklarını bildirdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Vodafone Türkiye'nin 2006 yılından bu yana toplam yatırımlarının 14 milyar liraya ulaştığını, Kasım 2013'te "daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle Türkiye'de herkese ilham vermek" misyonuyla dijital dönüşüm hareketini ilan ettiklerini belirtti.

Vodafone Türkiye olarak, Karadeniz Bölgesi'nin sayılı ticaret ve sanayi merkezlerinden Trabzon'a büyük önem verdiklerini vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Trabzonlulara en ileri mobil teknolojileri sunarak Trabzon ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Trabzon halkı, teknolojiyi çok yakından takip ediyor. Biz de gerek Trabzon gerekse Karadeniz Bölgesi'nde teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Son 3 yılda Trabzon'a yaklaşık 16 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Trabzon'daki mağazalarımıza da sürekli yatırım yapıyoruz. Trabzon'da 31 satış noktamız bulunuyor, gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak 118 kişiye istihdam sağlıyoruz."

Aksoy, Trabzon'da sosyal yatırımlara da büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, "Milli Eğitim Bakanlığı ve AÇEV iş birliğinde yürüttüğümüz 'Geleceğe İlk Adım' projemiz kapsamında, Trabzon'da 3, Karadeniz Bölgesi'nde 80 ana sınıfımız bulunuyor. Projemiz kapsamında Trabzon'da 208, Karadeniz Bölgesi'nde 9 bin 320 çocuğumuzun kaliteli okul öncesi eğitim almasına destek verdik. UNDP ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği'yle yürüttüğümüz 'Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak' projemiz kapsamında Trabzon'da 8 bin 641, Karadeniz Bölgesi'nde 155 bin 965 gencimize ücretsiz bilgisayar eğitimi sağladık" ifadesini kullandı.

Aksoy, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin rekabet gücüne güç katacak çözümlere odaklanması gerektiğini ifade ederek, ekonomik büyümenin itici gücünün KOBİ'ler olduğuna inandıklarını, KOBİ'lerin attıkları adımlarla, sadece kendilerinin değil, ülkenin de kaderini belirleyecek güce sahip bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.

- Dijital dönüşüm

Vodafone olarak, Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi hedeflediklerine işaret eden Aksoy, şunları kaydetti:

"Türkiye'de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu'nu Temmuz 2014 itibarıyla 'www.yarinahazirim.com' adresi üzerinden hizmete açtık. Dijitalleşme endeksini şimdiye kadar 17 bin işletme hesapladı ve 770 bin şirket ise sitemizi inceledi. Yarına Hazırım Platformu'nda Trabzon'daki şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardık. Trabzon'daki şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 48 olarak çıktı."

Aksoy, Yarına Hazırım Platformu ile işletmelerin dijitalleşme endekslerini ideal düzeye yükseltmelerine de yardımcı olduklarını belirterek, müşterileri olsun ya da olmasın Türkiye'deki tüm işletmelerin dijitalleşme endeksini çıkarmaya yönelik platform sunduklarına dikkati çekti.

Aksoy, Trabzon'daki şirketlerin dijital karnesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Trabzon'daki işletmelerin dijitalleşme haritasına göre, her 10 işletmeden 8'i sahada araç kullanıyor ve yüzde 15'e varan yakıt tasarrufu yapmalarını sağlayan araç takip çözümünü bu işletmelerin yüzde 60'ı kullanmıyor. Her 10 işletmeden 9'unun müşteri yönetimini ve bağlılığını artıracak çözüme ihtiyacı var ve yüzde 60'ı bu yazılımları kullanmıyor. Her 10 işletmeden 6'sının iş yeri dışında tahsilat yaparak müşterilerine kolay ödeme yöntemi sunmaya ihtiyacı var. Bu işletmelerin yüzde 68'i yerinde tahsilat yapmalarını sağlayacak Mobil POS çözümünü kullanıyor."