AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, havalimanlarındaki güvenlik bariyerlerinin kaldırılmasıyla ilgili, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve havayolu temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantılarda, X-Ray cihazlarının kaldırılması konusunda fikir birliği oluştu.
Bu kapsamda ilk olarak 1 Temmuz'da İzmir Adnan Menderes Havalimanının iç hatlar terminal binası girişindeki X-Ray cihazı kaldırıldı. Güvenlik sistemlerinin kurulmasının ardından Antalya ve Ankara Esenboğa havalimanlarının iç ve dış hatlar ile Adnan Menderes Havalimanının dış hatlar terminali girişindeki X-Ray cihazları da kaldırılacak.

Güvenlik kontrol noktalarının kalkmasının ardından havalimanlarında güvenlik seviyesinin artırılması amacıyla, kör nokta kalmayacak şekilde güvenlik kameraları yerleştirilecek. Havalimanlarının girişlerinde, davranış analizi yapan uzmanlar görev yapacak.

Bu amaçla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Esenboğa, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Milas Bodrum, Dalaman, Antalya, Trabzon gibi, X-Ray cihazlarının öncelikli kaldırılacağı havalimanlarında görev yapan polislere "davranış analizi" eğitimi verildi.

Havalimanlarının güvenliğini artırmak amacıyla, gizli kamera ve davranış analizi yapan uzmanların yanı sıra burada görev yapan bomba imha uzmanlarına ilave cihazlar alınacak. Silahlı ve silahsız olarak devriye gezecek polisler ile özel güvenlik görevlilerinin sayısı artırılacak. Eğitimli köpeklerin de sürekli bulundurulacağı havalimanlarında birçok ek güvenlik tedbiri alınacak.

- Yüksek teknolojili cihazlar ilk olarak büyük kentlerdeki havalimanlarında kullanılacak

Havalimanlarının hava tarafını oluşturan uçağa biniş kısmına ise hassas tarama yapabilecek gelişmiş güvenlik tarayıcıları yerleştirilecek. Yüksek teknolojili tarayıcılarla çalışanlar ve yolcular, tepeden tırnağa aranacak.

Çok pahalı olan bu cihazlar ilk olarak hava trafiğinin çok yoğun olduğu Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'daki havalimanlarında kullanılacak. Belli standartlar sağladıktan sonra tüm havalimanlarına yaygınlaştırılacak.

İnsan sağlığına yönelik herhangi bir risk teşkil etmeyen, radyasyon yaymayan yuvarlak camlı bölge şeklindeki cihazlar, 360 derece tarayacağı kişilerin görüntülerini çizgi karakter şeklinde oluşturacak. Cihazlar aynı zamanda mahremiyeti de koruyacak.