Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’in 10 Ekim tarihinde katıldığı İl Genel Meclis Toplantısı'nda Belediye’ye geçmek isteyen köyler hakkında,” Ben her türlü hizmeti götürmüşüm niye sen şimdi belediyeye geçmeye çalışıyorsun? Kendini belediye’ye geçmekle şehirli mi zannedeceksin? Yani zencinin adını beyaz gül koymakla beyaz mı oluyor? Gül mü oluyor? Yanlış mı söylüyorum arkadaşlar? Diyerek köylülerden tepki toplamıştı.

O köylerden biri olan merkeze bağlı Çalış Köyü Belediye’ye geçmek için referandum yaptı. 192 seçmenin 144’ünün katıldığı referandumda 134 'evet', 10 'hayır' oyu ile Çalış Köyü Belediye’ye geçmeye karar verdi.
Çalış köyü muhtarı Berati Başaran, referandum sonrası belediyeye bağlanma konusunu değerlendirdi. Muhtar Başaran, ”11 Kasım Pazar günü Giresun Belediyesi’ne geçmek için bir halk oylaması yaptık. Yoğun, güzel bir ilgi vardı. 192 seçmenin 144'ü katıldı. 134 'evet', oyuna karşılık 10 'hayır' oyu ile Giresun Belediyesi’ne geçmek için 'evet' dediler. Köy halkına bu karardan dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Köyüm 140 hane.

Köyümün tamamı Belediye suyunu kullanıyor .Çöpümüzü Giresun Belediyesi alıyor. Dolmuş kapımıza kadar geliyor. Niye artık biz belediyeye geçmeyelim? Kar yağdığı zaman bile yolumuzu Giresun Belediyesi açıyor. Hiçbir karşılık beklemeden. Halk istedi ve bizde gerekli girişimlerde bulunarak, onayımızı aldık, referandumumuzu yaptık. Yasal süreç devam ediyor. Önce Belediye Meclisi karar verecek daha sonra İçişleri Bakanlığı bu kararı onayladıktan sonra Giresun Belediyesi'ne katılmış olacağız” dedi.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin daha önce yapmış olduğu açıklamaları da üzüntü ile karşıladıklarını belirten muhtar Berati Başaran, ”Zaten Giresun’un nüfusunun yüzde sekseni köy kökenli. Köylü-şehirli olmuş olmamış bizim için hiç fark etmiyor. Hepimiz köylü çocuğuyuz. Sayın valilinin açıklamaları referandumda bir tepkiye de dönüştü 'evet' oyu vermeyecekler bile 'evet' oyu verdi bana göre. Artık biz Şehirliyiz” diye konuştu.

Köy sakinleri ise referandumdan 'evet' kararı çıkmasına çok sevindiklerini söyleyerek, ”Belediyeye bağlanacak olmaktan dolayı çok memnunuz. Vali bey bizim için yanlış sözler kullandı ama yinede o bizim valimizdir" dediler.