Samsun'dan başlayıp Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'i yaylalardan birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi kapsamında yayla yollarında çalışma başlatıldı.

 Kürtün Kaymakamı Enver Özderin, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Kadırga, Kazıkbeli, Güvende ve Erikbeli gibi mühim yaylaları bilhassa yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiğini dedi.

Bu yaylalarda asırlardır geleneksel yayla şenlikleri yapıldığını ve şenliklere on binlerce adamın katıldığını dile getiren Özderin, devasa çoğunluğu toprak zemin olan yayla yollarındaki tozun sürücüleri rahatsız ettiğini belirtti.
Bu probleme çözüm bulmak amacıyla Orta ve Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığıyla yayla yollarında asfalt kaplama ve parke döşeme çalışması başlattıklarını anlatım eden Özderin, şöyle diye söyledi:
"Yukarı Kürtün Grup Yolu'ndan ulaşılan Kazıkbeli Yaylası yolunda genişleme ve asfaltlama çalışmamız tamamlanmak üzere. Kazıkbeli Yaylası'nda parke çalışmamız sürüyor. Yayla şenliğine kadar bu çalışmamızı tamamlayacağız. Diğer yandan Örümcek Ormanları'ndan ulaşılan Güvende Yaylası'ndaki parke çalışmamız ile Özkürtün-Erikbeli yolundaki çalışmalar tamamlanmak üzere. Erikbeli Yaylası içindeki yollarda yapılan parke çalışmaları da tamamlandı."
"Yaylalarımız, geleneksel konukseverliğin de adresidir"
Özderin, yaylaların tabii ve ekonomik yönlerinin yanı sıra sosyal bir olgu olarak da ehemmiyet taşıdığını vurgulayarak, "Yöremizdeki bazı yaylalarda, yerli ve yabancı ziyaretçileri büyüleyecek güzellikte yayla evlerimiz mevcut. Yaylalarımız, nemi seven çiçek ve bitkilerle süslü. Yaz aylarında rakımı alçak kesimdeki köylerin halkı yaylalara göçer. Etraftaki kahvehane, fırın, kasap ve cami gibi sosyal imkanlar çevreye canlılık verir" ifadelerini kullandı.
Yaylalarda yapılan şenliklerin hem milli hem de uluslararası kalite taşıdığını kaydeden Özderin, "Kadırga, Kazıkbeli ve Güvende yayla şenlikleri en önemlileridir. Böyle güzel yaylalarımız, geleneksel konukseverliğin de adresidir. Yürüttüğümüz çalışmayla edebiyat binlerce adamın akın ettiği Kadırga, Kazıkbeli, Güvende ve Erikbeli gibi mühim yaylalarımız tozdan kurtarılacak, ziyaretçiler yaylaların tadını problem yaşamadan çıkaracak" diye konuştu.