61SAAT HABER SERVİSİ

MÜSİAD Trabzon Şubesi Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı “İşler değişsin işler gelişsin” sloganıyla Trabzon KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. İran ve Gürcistan'dan gelen iş adamları Trabzon’da, Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. ES Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak toplantıya damga vuran açıklamalarda bulundu.

Toplantıya MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Davut Çakır, Trabzon Ak Parti İl Başkanı Adnan Günnnar, MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitaoplu ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplantıda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Trabzon Valisi Abdil Celil Öz konuşma yaptı. Ardından da Ethem Sancak davetlilerle deneyimlerini paylaştı.

            Toplantının açılışında konuşan Vali Öz, “Türkiye artık hem bölgesel, hem de küresel güç olarak demokratik gelişmesiyle, siyasi istikrarı ve ekonomik kalkınmasıyla bende varım diyor. Dışa kapalı bir Türkiye’den bugün Trabzon gibi illerinde de bölgesel formların yapıldığı bir Türkiye’ye geldik. Önemli bir değişim dönüşümü yaşıyoruz. Trabzon dün olduğu gibi bugün de, yarın da bölgede ekonominin, sanat ve kültürün önemli merkezlerinden biri olmaya devam edecektir. 1 milyar 200 milyon doları bulan ihracatı, 1 milyar 300 milyon lirayı bulan tarımsal üretimi, 2 milyon 700 bini bulan turizm potansiyeliyle ilimiz bölgede ekonomik hareketlilikte, ticarette, turizmde, yeni organize sanayi bölgeleri ve müteşebbis halkıyla bende varım deyip önümüzdeki süreçte bölgenin potansiyelinden komşu ülkelerinden ve Kafkasların ticaret potansiyelinden yararlanmak için güçlü adımlar atan bir şehirdir.

            Bu şehrin yöneticileri olarak, yerel yöneticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, sanayi ve ticaretiyle, üretim kültürü olan Trabzon halkıyla geleceğe mutlu bakıyoruz. Bu tür toplantılar bizlerin çalışma azmini daha da güçlendirecektir. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Sancak Karadeniz Bölgesi ve Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karadeniz gerçekten zekanın ana merkezi. Bende bu zekanın öğrencisiyim. Trabzon tarihine bakıldığında Türkiye’ye yön vermiş bir şehirdir. Osmanlı’nın harcının karıldığı yerdir Trabzon. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde durduğu Yeni Türkiye’de de Trabzon’un rolü büyük. Trabzon’dan çok şey öğreneceğiz. Orta Asya’yı ayağa kaldıracağız. Bu büyük atılımı da Trabzon’dan başlatacağız.

KARADENİZ YAYLALARI TÜRKİYE’Yİ KURTARIR


Ekonomiden de bahseden Sancak Türkiye’nin nasıl kalkınabileceğinin yollarını anlattı. Karadeniz yaylalarına hayran kaldığını belirten Sancak şunları söyledi: “Türkiye’de büyük çiftlikler kuruldu. Batmakta olan 30 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği gittik inceledik. Çiftlikte 32 müdür olduğunu gördük. Gerçekten tam bir çiftlik olmuş. Bunu ele aldık ve şimdi orası sayılı çiftliklerin arasında. Türkiye’de doğru adımlar doğru zamanda atılırsa yapamayacağımız iş yok. Trabzon’a geldik bakıyoruz yaylalarımız muhteşem. Karadeniz bölgesi işlense Asya’nın en büyük gıda merkezi olur. Tüm Asya’ya süt ve et satacak kapasite mevcut. Çünkü hayvancılıkta en önemli unsur yemdir. Bu bölgede de yem sorunu yok. Bu değerler kullanmamız gerekir. Mera hayvancılığını buraya getirmeliyiz. Şunu söyleye biliriz. Karadeniz Yaylaları Türkiye’yi kurtarır. Burada yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin cari açığı bile kapatılabilir.”

Ethem Sancak’ın deneyimlerini paylaştığı konuşmanın sonunda MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, Sancak’a kemençe ve bölgeye özel keşan hediye etti.