Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos’ta Kanun Hükmünde Kararname ile ÖÇKK’yı kapattı ve görevlerini bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne devretti. Bu kararla milli parklar, tabiat koruma alanları, tabiat varlıkları, tabiat anıtları, doğal SİT alanları, sulak alanlar ve özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil ve ilanının tek yerden yapılması sağlandı. Ülke genelindeki bin 273 doğal SİT alanı iptal edildi.
Yeni yapılanma çalışmalarının hala devam ettiği, hatta daire başkanları ile genel müdür yardımcılarının bile henüz atanmadı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, doğal SİT alanlarının yeniden oluşturulması için 22 komisyon kurdu. İstanbul’da 5, Ankara ve İzmir’de 2’şer, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Konya, Muğla, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da 1’er olmak üzere hukukçu, çevre mühendisi, şehir plancısı, mimar, peyzaj mimarı, orman ve ziraat mühendislerinin bulunduğu 22 komisyon çalışır hale geldi.
YANLIŞLAR DÜZELTİLECEK
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Vekili Osman İyimaya, tescil edilmiş 9 bin 712 arkeolojik, bin 273 doğal, 245 kentsel, 151 tarihi, 31 kentsel arkeolojik, 428 de diğer SİT alanları bulunduğunu söyledi. İyimaya, "Doğal SİT alanlarına baktığımız zaman da 561 adet 1’nci derece, 231 adet 2’nci derece, 267 adet 3’ncü derece, 91 adet birden çok derece ile tanımlanan, 123 adet de derecelendirme çalışmaları devam eden doğal SİT alanlarımız mevcut. Özellikle doğal SİT alanlarında süregelen sıkıntıları ortadan kaldırmak ve korunması gereken gerçek alanları tespit etmek amacıyla başlatılan çalışmaların sonuna geldik. SİT kararının sadece mimar ve arkeologlar tarafından verilmesinin yanlışlığı düzeltilecek. Şu anda hukukçu, çevre mühendisi, şehir plancısı, mimar, peyzaj mimarı, orman ve ziraat mühendislerinin oluşturduğu komisyonlar bu kararı verecek. Çalışmalar en kısa zamanda tamamlanarak ülke genelindeki gerçek doğal SİT alanlarının hatları yeniden çizilecek" dedi.