61SAAT HABER MERKEZİ -ANKARA 
Trabzon’dan ziyaretine giden AK Parti heyetini güler yüzüyle ağırlayan Işık, ziyaret esnasında yerli otomobil ile ilgili önemli bilgiler verdi. Son günlerde Türkiye’nin önemli gündem maddesi olan yerli otomobilin satış yılını 2019 olarak belirleyen Fikri Işık bu yıl sonuna kadar 30 ile 40 tane otomobil üreterek bunları testlerden geçireceklerini ifade etti. 

NEDEN ELEKTRİKLİ MOTOR?
Türkiye’nin yerli otomobil üretimini başarabilecek deneyim ve kadrolara sahip olduğunu ifade eden Bakan Işık, ‘
Yerli otomobil çalışmalarımız güzel gidiyor, projeye gaz kesmeden tül hızıyla devam ediyoruz. Hedefimiz menzili arttırılmış elektrikli araç . İçten yanmalı motor seçeneğine çok fazla yanaşmıyoruz. Çünkü o alanda çok fazla rekabet var. Dünya elektrikli araca doğru gidiyor. Bizde elektrikli araç konusunda Türkiye’nin yüzünü kara çıkarmayacak yerli otomobilimiz için dur durak demeden çalışıyoruz. 
Türkiye’ye uygun bir otomabil üreteceğiz. Özellikle bataryasının küçük olması gerekiyor. Bizde 15-17 kg bataryası olan bir otomobil için çalışıyoruz. 
Elektrikli otomobil ile insanlarımız nasıl Telefonu şarja takıp kullanıyorsa otomobilini de akşam evine gelip şarj edip sonraki gün akşama kadar gezecek. 
Üreteceğimiz yerli otomobilin tam şarj ile günlük 60-70 kilometre yol yapmasını hedefliyoruz.. Ve bu mesafede sadece 2 TL’lik elektrik enerjisi harcayacağını şu anlık hesaplarımız bizlere gösteriyor. 

JENERATÖR İLE SÜREKLİ YOLCULUK 
Ama diyelim Trabzon’dan Ankara’ya gelmeniz lazım, yeni araba mı alacaksınız tabiki hayır.  Uzun yol içinde arabanın arkasında bir jeneratör olacak. Bu jeneratör otomobiliniz hareket halindeyken, akünüzü dolduracak elektriği üretecek. 
Kullanacağınız jeneratörde 100 kilometre için ortalama 2 litre yakıt tüketecek. Bugün en ekonomik araçlar bile 100 km’yi 5-6 litre yakıt ile giderken jeneratör için 2 litre ekonomik olsa gerek. 
Günde 2 liralık bir sarfiyat ile aracınızı sürebileceksiniz. 
LGP alternatifini de ele aldık. LPG ile jeneratörün elektrik üretim maliyetini düşürmeyi hedefliyoruz. Hem arabayı alanın cebine katkı, hem ekonomimize katkı, hem de daha temiz bir atmosfer için gayret gösteriyoruz. 

NE ZAMAN SATIŞA SUNULACAK ?
Bu çalışmalarımız esnasında uluslararası yükümlülüklerimizi de yerine getirmemiz, göz ardı etmememiz gerekiyor. Şu anda yerli otomobil çalışmalarımız çok iyi ve yolunda gidiyor, acele edip hata yapmak istemiyoruz. 
 Allah Nasıp ederse 2016 sonunda 30-40 araç üreterek bunları test etmek istiyoruz. 
Otomobilimizin tanıtımını 2018 Haziran veya Temmuz ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 
Satış için ise şimdilik belirlediğim tarih 2019 yılı. 2019 yılında seri üretim ile birlikte seri satışa geçebilmeyi hedefliyoruz. 

FİYATI NE OLACAK?
Yerli otomobilin fiyatı konusunda da ipuçları veren Bakan Fikri Işık, ‘Fiyatından ziyade kaliteli bir otomobil olmasını istiyoruz. Misal vermek gerekirse Passat kalitesindeki bir arabayı ondan  daha uygun bir fiyata üretmeyi herdefliyoruz Çok düşük bir segment olmayacak, yeni fiyatı öyle çok düşük olacak şeklinde bir beklenti içine girilmemesi gerekiyor. 
Ama dediğim gibi Passat kalitesindeki bir arabayı ondan daha uygun bir fiyata satışa sunacağız. Şu anda fiyat veremem maliyet hesaplarımızı yapıyoruz. Ama ülkemiz adına en iyisini yapmanın gayreti içinde olduğumuzun herkes tarafında bilinmesini istiyorum. Bildiğiniz üzere Saab markasının da tüm haklarını satın aldık. Çalışmalarımız bu şekilde devam etmektedir’ dedi.