Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül'ün Dünya İntiharı Önleme Günü ilan edildiğini ifade eden Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, TÜİK verilerine göre 2016 yılında kaba intihar hızının Türkiye’de yüz binde 3.86 iken, bu rakamın Trabzon için 4.13 olduğunu kaydetti. Dr. Hamzaoğlu, “Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan edilmiştir. Bu yılki tema ise 'Bir dakikanızı ayırın, bir hayatı değiştirin' olarak belirlenmiştir. Her yıl 800 binden fazla kişi intihar sonucu hayatını kaybetmekte ve bu sayının 25 katı kadar da intihar girişiminde bulunulmaktadır.

TÜİK verilerine göre 2016 yılında kaba intihar hızı Türkiye’de yüz binde 3.86 iken, bu rakam Trabzon için 4.13’tür. İnsanlar çeşitli sorunlara bağlı olan dayanılmaz duygusal acılardan kurtulmak için intihara başvurabilir. Nedeni ne olursa olsun her girişim önemle ele alınmalı ve dikkatle değerlendirilmelidir. Toplumun bir üyesi olarak, bir şekilde mücadele etmeye çalışan insanlara dikkat etmek, bunu onlarla değerlendirmek ve desteğe ihtiyacı olan bu insanları kendi anlatım tarzı ve hızına göre hikayelerini anlatmaları için cesaretlendirmemiz gerekmektedir. Nazik bir söz söylemek ve yargılamadan dinlemek fark oluşturabilir” dedi.

Çevrenizdeki kişi eğer bunlardan bahsediyorsa
Dr. Hamzaoğlu, konuyla ilgili uyarılarda bulunarak, “Çevrenizde bir kişi eğer ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, internetten veya çevresinden silah, ilaç vs. gibi intihar araçlarını araştırıyorsa, alkol ya da madde kullanımında artış varsa, değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa, öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, önünü ardını düşünmeden canını tehlikeye atıyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa bu kişi intihar riski taşıyor olabilir. Eğer kendi çevrenizdeki birinde bu belirtileri görüyorsanız ona yardımcı olabilir ve uzmanlara yönlendirme konusunda destek olabilirsiniz” diye konuştu.