Şahin, sınav öncesi ve sınav esnasında öğrencilerin ve bu süreçlerde velilerin yapması gerekenlerle ilgili şu ifadeleri kullandı. 

Değerli Üniversite Adayı Öğrencimiz,

YKS hayatın sadece bir parçasıdır ve telafisi vardır. Yaklaşık 2.5 milyon adaydan birisi olduğunuzu, yıl boyunca diğer adaylarla ortak bir mücadele verdiğinizi ve asla yalnız olmadığınızı anımsayın. Emin olun iyi hissedeceksiniz. Sınav sonucunuz ne olursa olsun hayatınız sürecek. Belki üniversite günleri başlayacak, belki tekrar deneyeceksiniz, belki de farklı amaçlar edineceksiniz. Şurası kesin ki nefes almaya devam ettiğimiz müddetçe, geleceğimizi kurmak konusunda yollar asla tükenmeyecek.

Ancak şu andaki gündemimiz, sınava günler kala, akademik ve mental açıdan en güçlü olmak için yapılması gerekenlerdir.

Sınav sırasında duygu ve zaman kontrolü için plana ihtiyacınız var. Sınav planınızı oluşturun. Hangi testten başlayıp, hangi testle devam edeceğinizi belirlediyseniz ve olumlu sonuçlar aldıysanız, bu planı gerçek sınavda da uygulayın. Hala karar veremediyseniz, deneme sınavlarında bu stratejinizi oluşturduktan sonra YKS’de de değişiklik yapmadan aynı test sıralamasını izleyin. 

Zamanı verimli kullanmak için uygulanacak bir diğer yöntem de turlama sistemidir. Birinci turda cevaplarını kolaylıkla bulabildiğiniz sorular üzerinden ilerleyin. Cevabını bulamadığınız sorular üzerinden zaman geçirmek hem süre kontrolünüzü zorlaştıracak hem de kaygınızı arttıracaktır. Yapamadığınız soruları ikinci tura bırakın. Kolayla başlamak yormaz, moral ve vakit kazandırır. 

Yapılan bütün hazırlıklardan sonra sınava bir gün kala çalışmayı sürdürmek veya bırakmak, tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Bir gün kala çalıştığınız yerden 2 soru daha kazanabilirsiniz veya son gün özlediğiniz şeylere vakit ayırıp ruhunuzu tazeleyebilirsiniz. Duygularınız sizi doğru yönlendirecektir. Son gün; çok özel, fantastik, değişik şeyler yapmaya gerek yoktur. 

Sınav yerinizi önceden ziyaret edin. Bu eylem, sınav günü yabancı bir ortamda bulunmanın yaratacağı  gerginliğin önüne geçecektir. 

Sınav sabahı ihtiyaç duyduğunuz enerji için alışkın olduğunuz uyku süresini elde etmelisiniz. Sınavdan bir önceki akşam, her zamanki saatte uyumaya özen gösterin.

Sınava başlar başlamaz ilk dakikalarda kaygı ve stresin artması gayet doğaldır. En başarılı dersten ya da testten başlamanız, kaygıyı çabucak azaltır. Böylece güveniniz artar, sınavın ilk dakikalarını daha verimli kullanmış olursunuz.

Sınav süresi boyunca, sadece kendi soru kitapçığınızla ilgilenin. Diğer adayların motivasyonunu veya ulaştığı soru sayısını gözlemek, dikkati ve morali bozabilir. Bozulmuş moral, kaygı kontrolünü zorlaştırır. 

Soruyu tamamlayıp cevabı bulduğunuzda optik forma hemen işaretleyin. Önce kitapçığa işaretleyip sonra cevapları optik kâğıda geçirmek kaydırmalara ve zaman kaybına neden olabilmektedir.

Her şeyi doğru ve planlı idare etseniz bile, herhangi bir anda çok bunaldığınızı hissedebilirsiniz. Kalemi bırakın, arkanıza yaslanın ve gözlerinizi kapatın. Burun yoluyla yavaş, derin bir nefes alın ve  ağızdan yavaşça bırakın. Bunu birkaç saniye veya dakika yapmanız, sizi rahatlatacak, bedensel tepkilerinizin kontrolünü geri kazandıracaktır.

Değerli Aileler,

Merkezi sınavlar, hepimizin odaklandığı önemli bir yarıştır ancak çocuklarımızın zekasına ve kim olacağına karar veremezler.  Bu sebeple sınavın sahip olduğu değerin veya anlamın çok üzerine çıkarılmamalıdır. Yaratılacak ek baskı başarı getirmez aksine başarıyı azaltır. Başarı endeksli motive etmeyi amaçlayan cümleler de maksadını aşar ve aday üzerinde duygusal baskı kurar.

Ona, ne kadar değerli olduğunu hatırlatın. Sınavı kazanamazsa bile tekrar deneyebileceğini ya da başka seçeneklerinin olduğunu abartmadan anlatın. Her daim onu desteklediğinizi hissettirin.

Sınavdan önceki hafta onu sıkmadan zaman geçirmeye çalışın. Olası bir başarısızlığı, yıkım olarak değil, yeni bir başlangıç için ihtiyaç duyulan tecrübe olarak tanımlayın. 

Sınav sabahı yapılan kahvaltıyı tören havasına çevirmeyin. Aşırı şeker, yağ veya protein yüklemesi yapacak düzeyde abartılı kahvaltılar, sınav sırasında telafisi zor bedensel rahatsızlıklar üretebilir. 

Çocuklarımızın önlerinde uzun bir ömür ve sonsuz sayıda fırsat olduğunu unutmayın. Telafisi mümkün bir sınavı ölüm kalım meselesi olarak hissetmeyin. 

Unutmayın, düşünceleriniz ve hisleriniz, tutumlarınızı belirler, beden dilinizi ele geçirir ve çocuklarımız tarafından hemen algılanır. 

Gençlerimize aileleri birlikte uzun, mutlu ve başarılı bir hayat diliyoruz.