Yapılan sıralamaya göre en başarılı araştırma üniversitesi ODTÜ oldu. ODTÜ'yü, İTÜ ve Boğaziçi izledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi ise sıralamaya giremedi.

Yükseköğretim sistemine kazandırılan "İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi" kapsamında belirlenen "Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri" 26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti.

Proje kapsamında çalışmalara başlayan üniversitelerin performansları Yükseköğretim Kurulu bünyesinde oluşturulan "İzleme ve Değerlendirme Komisyonu" tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde yıllık olarak takip ediliyor.

Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin 2019 yılı puan sıralaması da belli oldu.

Yapılan değerlendirme sonucunda 2019 yılının performansı en yüksek ilk 5 üniversite; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi olarak belirlendi.

Söz konusu 5 üniversiteye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından ek bütçe sağlandı.

2019 yılı performans değerlendirme sonuçlarına göre; program kapsamındaki üniversitelerden "İstanbul Teknik, Ankara, Ege, Bursa Uludağ ve Çukurova Üniversitelerinin" önceki yıla göre sıralamada yükselmesi dikkat çekti.

Oluşturulan endeks kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin 2019 yılı toplam puanlarının detayları ve sıralamaları şu şekilde:

"PERFORMANSINI YÜKSELTMEK İÇİN..."

YÖK Başkanı Yekta Saraç da sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Çalışmanın tamamlandığını ve sıralamaların belirlendiğini ifade eden Saraç, söz konusu değerlendirmelerle "Yükseköğretimde kalitenin şeffaf ve rekabetçi süreçlerde gelişeceğini düşünüyoruz" derken, "Yükseköğretim Kurulu olarak performansını yükseltmek için çalışan bütün üniversitelerimizi kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz" dedi.

Yekta Saraç şunları ifade etti:

“Yeni YÖK olarak, yükseköğretimin memleketimizin kalkınmasına ve bilime katkısı için “şeffaflık” ve “rekabet”in çok önemli olduğuna inanıyoruz.

“İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında belirlediğimiz “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Yıllık Performans Raporunu” her yıl kamuoyu ile paylaşarak yükseköğretim sistemimizin gelişimine dair verilere ulaşılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

Yükseköğretim sistemimize kazandırdığımız bu proje dahilindeki üniversitelerimizin performansları YÖK bünyesinde oluşturulan “İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde yıllık olarak takip edilmektedir.

2019 yılına ilişkin Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi çalışmaları tamamlanmış olup, “Araştırma Kapasitesi”, “Araştırma Kalitesi” ve “Etkileşim ve İşbirliği” ana başlıkları altında yapılan değerlendirmeler sonucunda kendi içlerinde bir sıralama yapılmıştır. Yükseköğretimde kalitenin şeffaf ve rekabetçi süreçlerde gelişeceğini düşünüyoruz. 

Bu bağlamda bütün verilerin analitik bir tarzda kamuoyu ile paylaşılması üniversitelerimizin akademik çıktılara dayalı rekabet ortamında birbirleriyle yarışmaları sonucunu doğuracaktır.

Yükseköğretim Kurulu olarak performansını yükseltmek için çalışan bütün üniversitelerimizi kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz… "